Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Немска полиция
Снимка: Пиксабей
Немска полиция Снимка: Пиксабей

"Вълчата бърлога" - главната квартира на Хитлер в бившата Източна Прусия - и до днес е злокобно и потискащо място. След 1945 година Източна Прусия преминава към Полша. По време на Втората световна война "Вълчата бърлога" се е простирала на цели 250 хектара. Там наред с главната квартира на върховното командване на Вермахта са се намирали свързаните от бункерна система щаб-квартири на райхсфюрера на СС Хайнрих Химлер, на Херман Гьоринг, а освен това оперативен център на „Луфтвафе" и разузнавателният отдел на армията, пише "Дойче веле". 

Именно тук през юли 1944 година е извършено неуспешно покушение срещу Хитлер, а през януари 1945 година, непосредствено преди отстъплението на Вермахта, германски сапьори взривяват бетонните бункери, които са били с дебелина до осем метра.

Страховита находка

Днес останките от „Вълчата бърлога" на Хитлер, които са насред гората и са заобиколени от блата и езера, ежегодно привличат хиляди търсачи на приключения. Полската фондация „Латебра" и представители на германското археологическо списание „Реликви от историята" от години изследват територията на „Вълчата бърлога". В края на април се разбра за страховита находка, открита там още през февруари: в руините под дома на Гьоринг са били намерени няколко човешки скелета, включително на новородено дете.

„Беше истински шок", казва пред ДВ Октавиан Бартошевски, който е част от групата. „В този ден искахме да изясним дали наистина под бетона на къща номер 15, която някога е била на Гьоринг, има дървен под. Вече беше вечер. На дълбочина от около 20 сантиметра намерихме изгорели дъски и повредени канализационни тръби. И изведнъж сред тях видяхме част от човешки череп."

Пристигналите на място експерти криминалисти намират още един скелет, след което – и още един. Общо са намерени останките на петима души: двама мъже, жена, дете на 7 до 10 години и едно бебе. Вероятно е да става дума за членовете на едно семейство. По време на разкопките не са намерени никакви дрехи, обувки, накити или други лични вещи, поради което се предполага, че телата са били погребани голи. Изследователите установили, че всички скелети са без крайници.

„Очаквахме да намерим какво ли не, но не и това. Особено толкова години след войната и имайки предвид колко туристи и търсачи на съкровища идват на това място. Надяваме се, че криминалистите, историците и учените ще помогнат да се разкрие тази необичайна тайна", отбелязва Октавиан Бартошевски.

На кого са останките?

На кого принадлежат останките? И как са попаднали в дома на нацисткия престъпник Гьоринг? Защо са били погребани голи? Защо на скелетите им липсват крайниците: дали с времето сравнително тънките кости са се разтворили или са били ампутирани? Всички тези въпроси засега остават без отговор.

Полската прокуратура е започнала разследване, но до момента няма оповестени официални версии. Преди всичко трябва да се изясни дали става дума за масово убийство и дали то е извършено от нацистите. Участниците в групата, разкрила страшната находка, имат още няколко предположения. Едното от тях е, че под дома на Гьоринг са заровени древни останки, които просто не са били забелязани при строителството на сградата.

„До скелетите бяха намерени т.нар. „дяволски пръсти" - вкаменени останки от белемнит (фосил от Юрския период), които понякога са били използвани за амулети. Никъде във „Вълчата бърлога" не е намирано нищо подобно, затова някои изследователи любители предполагат, че на това място може да е било извършено древно погребение", обяснява пред ДВ Октавиан Бартошевски.

Тази версия обаче не е достатъчно издържана: над погребението минават канализационни тръби, при поставянето на които строителите няма как да не са забелязали човешките останки. Освен това скелетите са на дълбочина само 20 сантиметра, което не е достатъчно за класическо погребение.

Засега няма ясен отговор

Самият Бартошевски смята, че телата са били погребани след построяването на къщата – и вероятно със знанието на самия Гьоринг. „Подът в дома имаше три пласта – отгоре керамични плочи, под тях бетон, а най-отдолу земята, в която лежаха останките. Не е изключено те да са били прикрити с дъски преди изливането на бетона, защото там нямаше някакви специални укрепления за дървеното покритие", казва изследователят.

Но не е изключено телата да са били погребани и след края на Втората световна война – хората, чиито останки са били намерени, може да са станали жертва на масово убийство, което няма отношение към нацистите. По-ясен отговор се очаква след края на разследването.