Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Медицинските лица на плажа ще се придвижват с джет, вместо с линейка Снимка: Pixabay
Медицинските лица на плажа ще се придвижват с джет, вместо с линейка Снимка: Pixabay

Медицинските лица на плажа да се придвижват с джетове, вместо с линейки. На всеки плаж да има медицински екип с поне един лекар. Това са част от промените в новата Наредба за водно спасяване. Досега част от концесионерите на плажовете обезпечаваха медицинската помощ за тях, като сключват договор с линейка, която да обслужва няколко плажа.

Промените в наредбата на практика са в сила от 5 април. Експертите искат тя да бъде отложена поне с 1 година.

„Така направените в последния момент промени ще окажат влияние върху живота и здравето на посетителите", смята Иван Георгиев, експерт по водно спасяване. „Да, желателно е медицинският екип максимално бързо да стига до мястото на инцидента, но начините, по които е записано, са тревожни. Този медицински служител ще стигне с чантата за медицинска помощ на джет или по суша, но този човек трябва да носи със себе си и апаратура. Излиза, че трябва да придвижим скъпоструваща медицинска апаратура на високопроходима техника по плажа на спасителния джет. Това е опасно и за техниката, и за персонала", смята Георгиев.

По думите му в нормативните документи няма изискване за медицински пункт или реанимационен. „Тази техника ще седи върху АТВ-то или джета, а не в реанимационен пункт ли?", пита Георгиев.

Освен това той е притеснен и от това, че на всяка ивица трябва да има лекар, пише NOVA. „Няма такава възможност. Тези хора са работещи на постоянни договори към медицинските заведения. На всеки 5 поста трябва да има медицинско лице", обясни Георгиев.

От бранша са притеснени и от други промени, като например работното време на спасителите.