Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мозък без никаква активност.
Мозък без никаква активност.

Нова книга разкрива революционни техники, базирани на научни изследвания за препрограмиране на подсъзнанието

Защо преяждаме, защо зацикляме, защо се храним нездравословно, защо мнозина прекаляват с цигарите и алкохола, а при други хаосът в личния живот, мързелът, гневът, лъжата, страховете са изведени в принцип на действие? Защо някои не могат да се отърват от натрапчивите мисли за провал и болести? Защо се правят десетки неща, които ни отдалечават от целите? Защо има такова крещящо противоречие между разума и действията? Как да заменим този вирусен "софтуер" с нов, за да не провалим живота си в ключови сфери?

Отговорите на тези въпроси са част от новата книга на психолога Моника Балаян и журналиста Петя Минкова "Хиперсъзнание".

Тя съдържа иновативни техники и конкретни практики, тествани с апаратура, с която бяха измерени честотите на мозъчните вълни. 

След като е приложена техника за активизиране на гама вълните, на кадъра вдясно може да се види как те обхващат и двете
полукълба.
След като е приложена техника за активизиране на гама вълните, на кадъра вдясно може да се види как те обхващат и двете полукълба.

От книгата ще научим кои са кодовете към подсъзнанието, как да общуваме на неговия език, защото то не разбира от думи, как да "улавяме" точните отговори и да стартираме мозъчните вълни на хиперсъзнанието.

Изследванията се оказват доста шокиращи

При 80% от хората мозъците им сякаш "спят", независимо дали става дума за млади, или за възрастни, независимо дали е сутрин, обед или вечер, апаратурата констатира, че най-активните вълни почти при всички участници в проучването са тета, характерни за полусънното състояние.

Нещо повече, при тях рядко работят двете полукълба, много по-честа - малка част от тях, и като цяло мозъкът не функционира активно.

При 70% от хората се установява, че липсват дори бета-вълни и преобладават предимно тета и алфа. Но има и такива само с тета. Най-изненадващо за авторите е, че при 60 - 70% от изследваните работи само лявото полукълбо, и то малка част от него. 

След прилагане на техника, описана в книгата, се вижда колко хармонични стават мозъчните
вълни и как обхващат и двете полукълба.
След прилагане на техника, описана в книгата, се вижда колко хармонични стават мозъчните вълни и как обхващат и двете полукълба.

В книгата е споделено и едно любопитно наблюдение - всички, които в реално време се стряскат от това "полусънно" състояние, сякаш претърпяват трансформация и мозъците им се "пробуждат". Причината е, че всеки опит за "отнасяне" се превръща в червен сигнал: "Внимание!".

Затова книгата съдържа много техники за активизиране на мозъчните вълни, за да са в хармонично състояние, но и

конкретни практики как да стартираме гама вълните, при които сме най-ефективни и работоспособни

Защо те са толкова важни за ежедневието и успеха ни? 

Причината е, че когато те преобладават, човек от 10 възможни решения избира най-доброто, а при бета се спира на 4, от които само едно може да е правилно.

От тази гледна точка е много важно да знаем как се стартират тези хипервълни, с които мозъкът влиза в идеален режим и работи при пълна концентрация. Описаните техники работят при всички и резултатите им са публикувани на 90 стр. от книгата. 

На този може да се проследи слабата мозъчна дейност в едното полукълбо преди да се приложи техника за стартиране на хипервълните.
На този може да се проследи слабата мозъчна дейност в едното полукълбо преди да се приложи техника за стартиране на хипервълните.

В хода на изследването бе засечена и една много интересна аномалия, показваща как ни въздействат

страховете и честите изблици на яд - в повечето случаи те са в състояние буквално да деактивират мозъка.

В случая обаче е налице и един феномен - когато хората казват, че изпитват различни страхове, те се появяват, когато започват да мислят за самите страхове. В тези моменти данните от апаратурата показват, че мозъчните вълни затихват, сякаш мозъкът спира работата си, престава да прави връзки и активността му замира. 

И обратно, когато участниците в програмата се чувстват вдъхновени, в добро настроение или правят някоя от техниките, описани в книгата, дейността на мозъка се възобновява. В такова състояние по-бързо се намират верните решения, преодолява се сънливото състояние, появяват се тонус и желание за действие.

От книгата ще научим, че има универсални кодове към подсъзнанието - те са описани в пълни подробности и действат при всички. Но в хода на изследването е установено, че има и лични - те са индивидуални за всеки човек и работят само и единствено за него. При някои гамавълните се стартират, когато се гримират, при други, когато играят с дете или се занимават с някаква любима дейност или с обичаната си професия.

Иновативната система, описана в книгата, е впечатляващ микс между едни от най-ефективните методи и техники, признати от Световната здравна организация, базирани на постиженията на авторитетни научни центрове и откритията на нобеловите лауреати Хърбърт Саймьн, Даниел Канеман и Ричард Тейлър, открили важни закономерности в работата на подсъзнанието.

Към тези пробиви в науката Моника Балаян добавя своите прозрения и открития на базата на 30-годишния си опит. За да провери ефектите от този нов метод, тя провежда тестове с професионална апаратура за ЕЕГ отчитане на вълновата активност на мозъка. За читателите вероятно ще е интересно, че тези данни за първи път ще бъдат анализирани от психолог, а не от лекари.

В книгата са описани и иновативни техники как могат да бъдат "изтрити" и най-упоритите дългогодишни навици, които ни дърпат назад и пречат на развитието ни. Но този процес на "проглеждане" е и своеобразна повратна точка, защото разбираме как да изградим нови и как те да станат неотменна част от живота ни.

Описани са и най-популярни вирусни "програми", сред които са навикът да се лъже, капризите от типа искам-не искам, страховете, но не тези, които се активират, когато ни гони лъв, глупостта, сляпото следване на авторитети, склонността често да се ядосваме и постоянно да изпитваме гняв, синдромът да отлагаме всичко за светлото бъдеще, да влизаме в ролята на жертви по всякакви поводи, да не държим на обещанията си и много други.

Как да спрем саморазрушението и да дадем CANCEL на този вирусен "софтуер"? Как да се направи рестарт на мозъка и емоциите и да си осигурим достъп до подсъзнанието, за да открием най-правилните решения?

Отговорите на тези въпроси са в книгата, чиято премиера ще е на 25 април, четвъртък от 18 ч в Националната библиотека "Кирил и Методий".

В Пловдив ще е на 7 май в Дом на културата "Борис Христов" от 19 ч.

В Плевен представянето ще е на 31 май в читалище ЛИК-Плевен от 17,30 ч

Във Враца - 7 юни, Регионална библиотека "Христо Ботев", 17,30 ч

Във Варна ще е на 10 юни в Радио "Варна" от 18 ч

Автори на книгата са психологът с над 30 години в работата с подсъзнанието Моника Балаян и журналистът Петя Минкова. 

Моника Балаян провежда съвместни изследвания с професори от Института по физиология "Орбели" в Армения и заедно с това прави проучвания в Матенадаран - едно от най-големите хранилища за ръкописи от зората на цивилизацията. За новаторските си проучвания и резултати през 2023 г. Моника Балаян е обявена за Психолог на годината от международното издание "Арменка", а за големия принос в психологията е присъдено званието почетен професор на WAPA (World Association of Performing Arts). Организацията е сертифицирана да издава тези звания на изявени фигури в областта на културата, спорта и психологията.

Петя Минкова от 1995 г. е журналист, до 2022 г. е зам. главен редактор на вестник "168 часа", а от 2023 г. е част от проекта "24 часа - 168 истории". От 2018 г. е зам.-главен редактор на списание "Космос", където работи с едни от най-изявените учени в света. Сред тях са топизследователи от ЦЕРН, създателите на космическия кораб "Орион", конструкторите на машината в мисията OSIRIS-Rex, взела проба от астероид, най-цитираният физик на земното кълбо за всички времена проф. Джон Елис, консултантът на "Джурасик парк" проф. Стийв Брусати и много други.