Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

2012 г. се очертава като рекордна за дарителството в България, стана ясно на дискусия, организирана от вестник "Труд".

Целта й бе заедно с държавните институции, неправителствени организации в сектора и бизнесът да се обсъдят каузите, за които се дарява в България. Обсъдени бяха и резултатите, които се постигат, ефикасността на взаимодействието между институциите и дарителите и стимулите отвъд данъчните облекчения, за които държавата все още е в дълг към дарителите.

Сред основните въпроси на дискусията бяха: как работят данъчните облекчения за дарителството и какви са стимулите за дарителите отвъд тях.

Все още данните за миналата година не са обработени, но през 2011 г. фирмите у нас са дарили около 60 млн. лв., а фондациите - около 35 млн. лв., каза Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум.

Дарителството не е само подпомагане на хора в беда, то включва подпомагането на хора, които имат талант. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който откри дискусията, в която участваха представители на най-големите корпоративни дарители, неправителствени организации и висши държавни чиновници.

"Радостно е, че благотворителността у нас става все по-мащабна и годишно кампании, граждани и фондации даряват около 100 милиона лева за различни обществени каузи, което не е никак малък ресурс, каза Светлана Джамджиева, главен редактор на вестник „Труд". Тя припомни, че в момента продължава кампанията на "Труд" „Да дарим храната, а не да я горим". "Надяваме се дарителството да се стимулира и да бъде възможно най-развито, така че да не се пилеят нито пари, нито усилия", посочи Джамджиева.

Сред обсъжданите теми на дискусията бяха и необходимостта от данъчни облекчения за дарителството, по-доброто организиране и насочване на средствата, както и взаимодействието между държавата и неправителствените организации в процеса.