Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков говори пред Общото събрание на ПП със слайдове.
Кирил Петков говори пред Общото събрание на ПП със слайдове.

Автор: Весела Бачева

Сарафов е скритият коалиционен участник в служебния кабинет, заподозря Христо Иванов

"Това, което се забелязва в момента, е същото, което се случва и в залата. Има явно тайна координация от моя гледна точка между Борисов, Пеевски и Радев, която в последствие в момента започва да се разпада сделката. Явно този външен министър, който беше избран, той е с абсолютно неевроатлантически поглед. Напротив. Вдигна веждите на много хора, когато се изказа с доста проруска реторика" - това коментира в кулоарите на парламента съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Защо беше сложен този външен министър? Не може да ми се каже, че Борисов не го е знаел, или Пеевски не го е знаел, че е там. Много добре са го знаели. В последствие решават да го дръпнат. Да, Даниел Митов има нормални европейски визии за външната политика - добре. Обаче явно е имало договорка и сега изведнъж президентът казва: "Моята част от договорката къде е? Защо ми махате външния министър?". Така аз го прочитам. И в момента в залата какво се случва - "Боташ", договорът, който струва на България в момента половин милион долара на ден, близо един милион лева. Изведнъж ГЕРБ казва: "Имаме точка да обсъдим този договор, но го няма доклада". Докладът, който е приет от комисия. Изведнъж ГЕРБ започва да брани служебното правителство на Радев", каза още Петков.

"Последният елемент е, че енергийният министър, е точно човек на "Турски поток". Почвам да си мисля, че тази евроатлантическа кожа, в която се крие явно г-н Борисов, отдолу прозира нещо много по-различно - прозира сделка за енергийния министър, със Сарафов и неговия заместник, с Радев и за "Боташ", каза още бившият премиер.

Пред медиите той застана заедно с колегите си в ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов по време на 30-минутната почивка, която депутатите си пуснаха, за да внесат доклада на комисията за "Боташ". От ПП-ДБ ще настояват той да бъде приет, а после пратен на прокуратурата.

"Българските граждани не могат да плащат по един милион на ден за нечии малки тайни", каза още Петков.

По-рано днес стана ясно, че и третият вариант за външен министър - Даниел Митов от ГЕРБ, отпада. Самият той обяви, че се отказва от поста, а по-късно служебният премиер Димитър Главчев призна, че план Б няма. Христо Иванов каза, че няма как формацията му да предложи човек.

"Между президента и премиера ще продължи диалога, което е интересно. Г-н Радев твърдеше, че той не може да има каквото и да е отношение към състава по време на консултациите. Сега вече няма консултации, а се оказва, че Радев има отношение по състава, но той тогава не повдигна въпросът за вътрешния министър. Как може да повдигнеш въпроса за външния министър, а за външния министър да нямаш правомощия? Да нямаш правомощия да повдигнеш въпроса за скрития коалиционен участник в това правителство, а именно Сарафов, защото Сарафов през състава на ръководството на Министерството на правосъдие в момента, очевидно е осигурено неговото участие в коалицията, така че тя да прикрива както гърба на г-н Пеевски, така и "Боташ" и тази мръсна тайна за половин милион", коментира Христо Иванов.

На въпрос какво се случва след изборите той отговори: "Зависи от ГЕРБ. Дали ГЕРБ ще позволи да бъде вкаран в сглобка, която Пеевски в момента програмира с този състав и тази скрита архитектура на служебното правителство, която включва Пеевски, прокуратурата, Радев и кръгове около Радев, защото Росен Карадимов къде го пишем? Как се появява? Такива фигури от левицата, това коя част на левицата е? Нали виждате очертанията на едно възможно мнозинство. ГЕРБ трябва да реши дали да влезе в това, или ще продължим усилията за реформи. Въпросът е към тях".

Иванов отрече ПП-ДБ да има министри в служебното правителство. "Това да намериш начин да прекупиш някого, който е загубил представа политически къде се намира, и да го пишеш на наша сметка, при положение, че той беше изключен от колегите от ПП - очевидно няма как да бъде писан на нас този човек", каза Иванов. Става дума за транспортния министър Георги Гвоздейков, който прие да остане в служебния кабинет, заради което бе изключен от "Продължаваме промяната".

"Ето ви един класически пример за бездействието на българските специални служби. Даже се учудвам, когато колеги в залата казват да изпратим този доклад на ДАНС. ДАНС трябва да информира Народното събрание, не ние да изпращаме доклади на ДАНС", коментира Атанас Атанасов. Става въпрос отново за договора с "Боташ". От "Възраждане" заплашиха да пратят на ДАНС доклада на комисията за разследване на договора, а Кирил Петков - да пусне документа на прокуратурата.