Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Депутатите в енергийната комисия приеха да отложат с 1 година либерализацията на едро на пазара на тока за домакинствата.
Депутатите в енергийната комисия приеха да отложат с 1 година либерализацията на едро на пазара на тока за домакинствата.

Мощна коалиция се заформи за отлагане на либерализацията на пазара на ток на едро, която според Закона за енергетиката трябва да стартира на 1 юли.

Три законопроекта с едно и също съдържание предвиждат отлагането да е със срок 1 година. Първият е внесен от Корнелия Нинова, а вторият и третият бяха депозирани в парламента в сряда. Те са на ГЕРБ/СДС и ДПС единият и на ИТН другият.

Същия ден депутатите ги гласуваха на първо четене в енергийната комисия и при окончателното гласуване

проектите ще

бъдат обединени

Според сегашните текстове на закона, които са от октомври м.г., от 1 юли НЕК трябваше да престане да е обществен доставчик на ток, а КЕВР - да не определя квоти на централите за регулирания пазар. Цените на тока в преходния период - до 2026 г., трябва да се определят от правителството. Крайните снабдители - дружествата на “Електрохолд”, ЕВН и “Енерго-Про”, трябваше да купуват тока от борсата, а разликата между определената от кабинета цена и тази на борсата да се покрива от фонд “Сигурност на електроенергийната система”.

Изискването за 100% свободен пазар на ток на едро

е условие за второто плащане

в плана за възстановяване

и устойчивост,

но председателят на комисията Делян Добрев заяви, че при приемането на либерализацията през октомври се очаквало траншовете да дойдат през ноември, но и досега ги нямало.

Драгомир Стойнев от БСП приятно се изненада, че и други политически сили имат подобни предложения. Според него сегашният служебен кабинет няма капацитет да се справи с тази реформа, а въпросителните били много.

Делян Добрев поясни, че не променят крайния срок за излизане на домакинствата на свободния пазар, той остава края на 2025 г. Според него забавянето на първата стъпка е, за да се попълни фондът с 1 млрд. лв. и

да се създаде сигурност, че

този модел ще заработи

А в мотивите към законопроекта на ГЕРБ-СДС и ДПС е написано, че от енергетиката са източени под формата на дивиденти за държавата над 5,4 млрд. лв., което е довело до дефицит.

Павела Митова от ИТН заяви, че финансовото състояние на фонда в момента е трагично.

Радослав Рибарски от “Продължаваме промяната” заяви, че с ниските цени на тока пазарът сега е изключително благоприятен за либерализацията, но колегите му имали предизборни страхове. И добави, че отлагането означава, че за втората стъпка - излизането на домакинствата на свободния пазар от началото на 2026 г., ще останат само 6 месеца за подготовка.

Фондът за сигурност на енергийната

система трябвало да има време да

натрупа средства за компенсации