Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нотариуса е дребен мошеник, политическата класа е виновна за корупцшията, каза бившият главен прокурор

"Не е вярно, че докато съм бил главен прокурор не е имало разследвания за групи за влияние. Нямате достатъчно информация. Още 2018 г. има разследване за група за измами, начело с Нотариуса. Единственото разследване срещу Пепи Еврото започна, когато аз бях главен прокурор". 

Това заяви бившият главен прокурор Иван Гешев в началото на заседанието за дейността на Мартин Божанов-Нотариуса. 

"Такива групи за влияние има и в Народното събрание. Върхът на хранителната верига са политиците. Казваха, че ДС е виновна за всичко, но това беше инструмент. Отгоре бяха политиците. Смешно е да говорите за групи за влияние точно вие. В момента има 10 групи за влияние във Върховния административен съд. И цифрите са по-големи - милиони всеки ден. Това са симптоми. Причината е политическата класа, защото не приемате качествени закони" каза още Гешев и призова депутатите да питат МВР защо не казва дали Нотариуса е бил сътрудник на полицията. 

Той каза, че няма общо с Мартин Божанов-Нотариуса. Призова депутатите да питат Бойко Борисов дали не познава Нотариуса, който иначе бил дребен измамник. 

"Божанов е дребен измамник. Понякога върши работа, друг път не. Има много по-големи групи за влияние. Но вие явно сте си поставили за задача да овладеете съдебната система", каза Гешев. Той нарича определени политици "полезни идиоти", което предизвика недоволство сред депутатите. 

Гешев си спомни за случай, когато е бил зам.-главен прокурор. Тогава получил информация, че колата му е следена до адреса, на който е живял. Човекът бил в ресторанта, където е бил и Гешев. По-късно станало ясно, че е шофьор на Мартин Божанов-Нотариуса. 

"Ако това е индикация за близки връзки... Човекът е искал да разбере къде живея. Моите приятели са от 9 клас. Поддържам хигиена на контактите", отговори Гешев на депутатата от ГЕРБ Маноил Манев. 

Обсъждали ли сте с бившия шеф на ГДБОП Любомир Янев (приятел на Мартин Божанов) дейността на Нотариуса, попита го Мирослав Иванов от ПП, както и какви са отношенията му с Петьо Петров-Пепи Еврото и има ли общо с взрива срещу него от 1 май м.г. 

 "Далеч съм от вашия висок стил и ниво и може да пропусна някой въпрос", пошегува се Гешев и каза, че е доволен от разширяването на разговора с Пепи Еврото. Призова да се включи и Алексей Петров. 

"Вие бяхте с тези хора на върха в сглобката, седяхте в скута им", отговори Гешев на въпрос кой е на върха на корупционната пирамида. 

"Всеки втори адвокат е лобист. Вие се занимаване с наказателно право. Там са най-малките мизи. Сериознит епроценти са в търговските и граждански дела. Мизата стига до 20%. Особено по дела, когато е ощетена държавата, от която никой не се интересува", обясни още Иван Гешев за лобизма в съдебната система.  

"Делото срещу Пепи Еврото е образувано тогава, когато е преценил наблюдаващия прокурор. Това беше по мое време. Питат ме защо не е арестуван Бойко Борисов. Трябваха ми 2 седмици, но ме отстраниха. След това може би щеше да има и други депутати. Резултатът е ясен. Отгоре на хранителната верига на корупцията са политиците - Борисов, Пеевски, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов", атакува политиците Иван Гешев.  Той отказа да коментира съдия Владислава Цариградска, защото имала лични драми. 

"Пепи Еврото го познава цяла София. И аз го познавам отдавна. Още 1996 г. беше прокурор. Беше ми началник в следствието. След това аз му бях началник. Беше ме командировал в Перник, защото не подписах едно обвинение. Бил съм в една служба с първата му жена. Виждал съм го, когато бях в градска прокуратура. Все едно вас да ви питам познавате ли Бойко Борисов и в какви отношения сте. Коалиционни партньори сте, разбира се", обясни Гешев дали познава издирвания Петьо Петров-Пепи Еврото. 

"Защо вашите служби пазиха контрабандни канали, които действат от 3 г.? Защото се отчитаха на правителството на ПП-ДБ", обяви изненадващо Гешев пред депутатите от комисията. 

Защо се крие информацията дали Нотариуса е бил сътрудник на МВР, попита Атанас Зафиров от БСП. 

"Защото ще стане ясно, че нищо не е помагал на МВР. Предполагам, че това не е свързано само с водещия му офицер, а и с други по-нагоре в йерархията. Не ви казват, защото ще стане публично. Аз не виждам нищо секретно, човекът е починал. Няма кой да разследва Нотариуса, защото няма държава", отговори Гешев.  

"Критикувал съм ви много и не съм предполагал, че ще съм съгласен с вас по много въпроси", каза Гроздан Караджов от ИТН за твърдението му, че на върха на корупцията са политиците. 

Гешев заяви, че говори като човек, който е видял и чул много и посочи, че сега представители на политическа сила обикалят и обещават пари от обществени поръчки срещу гласове на изборите. 

"Хората като Нотариуса спекулират с имена, за да могат да вземат пари и такива има около всички министерства, агенции и други институции. Има доста по-сериозни мрежи от неговата", каза Гешев за информацията, че Мартин Божанов е парадирал с името му.

 Настимир Ананиев попита какво Гешев е направил като главен прокурор срещу групите за влияние в съдебната власт като тази на Мартин Нотариуса и Пепи Еврото, както и кои са били политиците на върха на хранителната пирамида в този период. 

"Управляващите. След това вие се опитахте да ги махнете, за да вземете техните пари. Не стана и направихте сглобка. Не е толкова сложно", обясни Гешев. 

"Не съм гледал филма и не знам дали се е самосезирала прокуратурата", отговори Гешев, попитан за филма на Антикорупционния фонд за Нотариуса, където е сниман и бившият съветник на Бойко Борисов Яне Янев. Там той говори за зависимостите в прокуратурата и съда.

За убийството на Алексей Петров Гешев каза, че е  политическо. Чул разговор между двама души. Говорили, че е искал позиции в ДАНС и станал прекалено силен.  

С удоволствие ще участвам в предизборното шоу, което се очертава на днешното заседание. Нямам никакви притеснения. Това заяви бившият главен прокурор Иван Гешев на изслушването си от временната комисия за дейността на убития Мартин Божанов-Нотариуса в парламента. Председателят на комисията е Никола Минчев от ПП-ДБ. 

Комисията за Нотариуса с втори опит да изслуша Сарафов, Гешев и Цацаров

Комисията за Нотариуса с втори опит да изслуша Сарафов, Гешев и Цацаров

Публикувахте от "По света и у нас" - новините на БНТ в Вторник, 16 април 2024 г.

"Не се чувствам ни най-малко притеснен, че ме съдите за клевета", така Минчев се обърна към Гешев.

Днес е вторият опит за изслушване на изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов и двамата му предшественици Иван Гешев и Сотир Цацаров.

"Постъпиха уведомления от Борислав Сарафов, Сотир Цацаров и Емил Писков, че няма да присъстват", съобщи Минчев.

На последното заседание на комисията Сарафов и Цацаров отказаха да се явят, с мотив че тече следствие по случая. 

Очаквайте подробности.