Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Майката Атанаска Бакалова
Майката Атанаска Бакалова

Изкуствено бил създаден конфликт между Бизюрев и сина й. По делото имало и таен свидетел

Дали едно 15-годишно момиче стои в основата на скандала, довел до убийството на Димитър Малинов в пловдивското село Цалапица? Този въпрос се породи, след като майката на пребития до смърт Атанаска Бакалова публикува негови чатове с момиче на име Яница.

"Само аз ли, като чета, разбирам нейна намеса в отношенията на Митко с Рангел и с други момчета", казва майката и пусна кореспонденция между двамата.

Малинов пише: "Говорят ми за Дългия колко бил див",

след което Яница се заканва, че "ако още веднъж се направи, ще стане страшно", а Димитър отвръща, като нарича въпросния помияр. Според Бакалова става въпрос за сочения за убиец Рангел Бизюрев.  

ДИМИТЪР МАЛИНОВ
ДИМИТЪР МАЛИНОВ

24-годишният Митко издъхна след сериозен побой в нощта на 20 юли 2023-а. Обвинен за ударите е единствено 6 години по-големият Рангел, а близнаците от селото Борислав и Валентин Динкови са привлечени към наказателна отговорност за лично укривателство - единият донесъл кирка и лопата, за да заровят тялото на Димитър, а другият осигурил кола за превоза му.

Близките на убития са убедени, че братята имат по-голяма роля, а двамата се опитват да прехвърлят цялата вина върху Бизюрев. Дни след убийството на Митко той замина за Германия и се укриваше, после се преместил в Дания, откъдето бе екстрадиран в България.

След докарването му тук под конвой 30-годишният мъж потвърди, че друг не е удрял Митко. В 5-часов разпит в присъствието на първия му адвокат Димитър Колев той разказал, че в онази нощ с него е бил единствено Борислав, който обаче не е докосвал Малинов.

Роднините на Митко се съмняват и в тази версия. Рангел признал, че е ударил младежа 4 пъти в тялото.

Причината за смъртта била счупена носна
преграда,

тоест трябва да имало удари и в лицето.

Почернената майка вижда и друг проблем – синът принципно живеел при баща си в Стамболийски след развода помежду им, а Рангел в Германия - в края на миналия юли двамата се засекли само за 4-5 дни в Цалапица, а за това време според нея не е имало как да се скарат сериозно.  

Атанаска Бакалова е предала в полицията последните чатове на Митко в социалните мрежи.
Атанаска Бакалова е предала в полицията последните чатове на Митко в социалните мрежи.

"Твърди се, че много хора му говорели за Рангел, че бил страшен, див. Кои са тези хора? Ние знаем само, че Борислав и Светльо Марчев имали контакт с двамата. И тази Яница, която пише: "тоя за какъв се мисли", коментира Атанаска Бакалова пред "24 часа".

Според нея между сина и Бизюрев изкуствено е бил създаден конфликт и тя вече подозира това момиче. Митко излизал с него, но двамата се криели. В същото време тя се движела и с Борислав Динков, който разбрал за тайната връзка.

"Явно това, което Митко е писал на Яница, е скрийншотнато (снимано) и изпратено на Борислав. Той го е показал на Рангел и така е направен изкуствен скандал, без двамата да се виждат", предполага Бакалова.

А в поста си във фейсбук пита как момичето живее и диша спокойно.

По време на заседанието на съда за определяне на мярката за неотклонение на Бизюрев защитникът му Колев определи случилото се като инцидент.

Рангел Бизюрев по време на съдебното заседание за мярката му за неотклонение
Рангел Бизюрев по време на съдебното заседание за мярката му за неотклонение
"Рангел получил информация, че е бил обиждан предишната вечер от Митко. Искал да се видят двамата и да се разберат. Осъществена е тази среща, опитал е да намери диалог, възникнали са някакви реплики между двамата и, за съжаление, се стигнало до нанасяне на удари от Бизюрев", заяви адвокатът.

Ако твърденията на Рангел за събитията от 20 юли м.г. са верни, то

според Бакалова възможно е скандалът да  е тръгнал  от чатовете

"Поисках да говоря с бащата на Яница. Първо с него да се срещнем и тогава евентуално в негово присъствие да дойде и тя да поговорим. Това се случи в началото на септември, тя още не беше извикана на разпит", обясни Бакалова.

Бащата на момичето обаче отказал, тъй като всичко се отразявало много зле на дъщеря му.

"Обеща, че на следващия ден ще дойде, за да се видим, но не го направи. И оттогава повече не съм го търсила", добави Атанаска. Тя решила, че няма причина повече да притеснява семейството и просто предала чатовете в полицията.

Макар да не е говорила с непълнолетното момиче, от хора в селото майката разбрала, че девойката разпитвала дали има начин да се възстанови изтрита кореспонденция. Оказало се, че тя е премахнала съобщенията от своя телефон.

"В профилите на Митко всичко си стои. От полицията са го изискали, има разпечатка", обясни Бакалова.
Това, което остава скрито, не са съобщенията, а последният разговор на Димитър Малинов минути преди 23 ч, когато излязъл от дома на майка си.

Веднага след откриването на трупа съсед на Атанаска Бакалова разкрил, че е чул младежа да излиза и да казва по телефона: "Ей сега идвам". Около 9 месеца по-късно не е ясно с кого е говорил Митко.

Това обаждане е изтрито. Вече искаме да разберем, но не ми дават достъп,

обясни майката. На протестите, които организират близките на убития, също настояват да излезе наяве кой е извикал Митко от дома му.

"Когато му дойде времето, ще разберем. Не могат цял живот да го крият от мен. Въпрос на време е да насрочат дата за делото на Рангел", каза Бакалова.

Майката чака с нетърпение да се запознае и със съдебномедицинската експертиза.

"Искаме да видим какво точно са установили лекарите. Много е бит, ударите са поне 20", убедена е жената. И е категорична, че няма как в побоя над сина да е участвал само един човек. Макар Рангел Бизюрев и Борислав Динков да твърдят, че само те са били във фаталната нощ, запис от камера показвал друго.

"Много хубаво се вижда, че двамата са прави един до друг. Фаровете на колата ги озаряват, а след секунда угасват. И Митко е на земята. Някой е карал тази кола", каза Бакалова.

Разследващите обяснили, че по делото има таен свидетел. Майката е сигурна, че този човек е присъствал на убийството, видял е какво е станало и може да разкрие истината.

"Никога няма да му съобщят името, няма да разберем кой е. Но ще стигнем до разпитите и какво е казал", успокоява се Бакалова. Рангел Бизюрев беше върнат в България на 20 март и срещу него

разследването още не е приключило

Следващото заседание по делото на близнаците Динкови е насрочено за 16 май.

От самото начало те искат да се признаят за виновни в лично укривателство и да получат наказания, но двама съдии им отказаха. По тази причина следващия път пред магистратите ще бъде призован и Рангел, който да разкаже какво е станало в онази нощ.