Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Едва ли някой може да изчисли колко телевизионни сериали се пишат по целия свят за една година. Статистиката е категорична, че само 10 процента от идеите получават шанса да бъдат разгледани от продуценти и шефове на телевзии и само един 1 процент от историите в крайна сметка се появяват на екран", разказва главната сценаристка на сериалите "Стъклен дом" и "Революция Z: Секс, лъжи и музика" Теодора Василева.
Според нея в България системата за производство на сериали е доста по-различна от световната практика. На Запад продуцентите могат да си позволят да инвестират финансови и човешки ресурси в проекти, които в крайна сметка могат и да се провалят накрая. У нас трябва да има


предварителна договорка

между продуценти и телевизия, за да започнат разработването на сценария, кастингът за актьорите и накрая снимките.
"България не може да следва световната практика, тъй като става дума за съвсем различни финансови възможности. Невъзможно е нашите шефове да експериментират с различни сериали с надеждата, че някоя телевизия ще хареса продукта и ще го купи. Инвестира се само в нещо сигурно. В САЩ има сериали, които дълго време преседяват в някое чекмедже, но все пак накрая стигат до екран. Такъв е случаят със сериала "Момчетата от Медисън авеню". Стоял е в някое бюро почти 10 години, преди да започнат да го снимат", разказва още Теодора Василева.
Тя ръководи сценарния екип за поредния нов проект на продуцентите на СИА Димитър Митовски и Димитър Гочев. Става въпрос за сериала "Фамилия", който ще започне да се излъчва през март по бТВ. Гочев и Митовски поръчват на сценарния си екип да изготвят пет различни истории за криминален сериал.
"Условието ни беше във всяка една от тях да бъдат оплетени съдбите на хора, които са на върха на държавата,

контролиратпрестъпния свят

и са били основни играчи по време на целия преход. От нашите пет идеи те харесаха две, които след това обединихме и направихме изцяло нова. Чак тогава те се договориха с бТВ и започнаха снимките", разказва Теодора Василева. Тя е убедена, че този сериал ще бъде много по-различен от всичко правено досега. Той попада в жанра мистериозна драма. Действието се развива в съвремието, но то ще бъде пречупено през погледа на главните герои, които са създали своите характери и отношение към околните по време на прехода.
"Докато не видя първия епизод излъчен, въобще не си въобразявам, че всичко е сигурно. Във всеки един момент могат да свършат парите, да се смени ръководството или да възникне друг нерешим проблем, заради който да се стопира проектът. И да са започнали снимките, пак може нещо да се обърка", категорични са от сценарния екип на "Фамилията".
В България едва ли има продуцент, който си е позволил да създаде сериал от А до Я и след това да не е успял да го реализира в някоя телевизия.
В момента има няколко идеи, които стоят по папките и чакат да им дойде времето.
"Имаме идея за епична драма, но изчакваме подходящия момент. Митовски ни поръча да го разработим, но трябва да се намери съфинансиране, тъй като сериалът ще бъде страшно скъп", заявява една от най-опитните ни сценаристки Теодора Василева. Тя разкрива още, че чужди продуценти вече са направили първите опити да търсят съдружие с българските си колеги, с цел да бъде създадена
мегабалканска продукция,


която да съперничи на американските сериали.


"Получихме предложение от турска компания да включат сценаристи на СИА в проект за създаването на сериал, който щеше да се снима на територията на двете държави. Ставаше дума за драма с участието на политик - етнически турчин, роден в България. Отказахме, тъй като нямахме възможност да отделим хора, които да работят с турските колеги. А и, честно казано, идеята не ми допадна особено.
Това не е единственото предложение за съвместен проект от чужди продуценти. Както знаете, сериалът "Стъклен дом" пожъна невероятен успех в Хърватия и Македония. По този повод хървати ни предложиха да направим игрален филм "Стъклен дом", но това би могло да се случи, когато се намери необходимото финансиране", категорична е Теодора Василева.