Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тошко Йорданов
КАДЪР: bTV
Тошко Йорданов КАДЪР: bTV

„Началникът на „Митници“ е назначен от Асен Василев лично, с негова заповед. Това са вериги, които не могат да съществуват без протекцията на всички по висшите етажи на управлението.“

Това коментира в предаването „Лице в лице" по bTVзам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов за корупцията в Агенция „Митници“. Той оглави временната комисия в парламента, която ще проверява дейността на митинците. 

„Всички знаем, че има канали и за трафик на наркотици, и на цигари, и на алкохол и затова имаме основание да смятаме, че тук има тежка корупция, защото съдът, след като гледа в събота мярката за неотклонение на тримата, прие, че има достатъчно доказателства да им наложи най-тежката такава и да останат в ареста. Ако имаше съмнения, ако доказателствата бяха леки, вероятно мярката щеше да е по-лека: някаква подписка или пък домашен арест“, обясни още той. 

Йорданов показа няколко снимки, изтекли по медиите, за които все още не е потвърдено официално дали са манипулирани, които според него показват как работи един контрабанден канал. 

Сред тях бяха снимката на Кирил Петков с един от арестуваните, тази от дома на на Бойко Рашков, както и две снимки на Живко Коцев с един от контрбандистите. 

Той обясни още, че от Комисията ще проверят дали е имало разработки от ДАНС и дали ще бъде започната процедура за отнемане на достъпа до класифицирана информация на главния секретар на МВР Живко Коцев и на директора на Агенция „Митници“ Петя Банкова.

„Доколкото е възможно назад да се върне лентата, ще се върне. Включително и по времето на Бойко Рашков този канал е съществувал, а той се е снимал с тези двамата в дома си. Въпросът е дали имаме данни главният секретар на МВР и тази г-жа Банкова да са декларирали тези познанства, защото по закон трябва да ги декларираш. Дори да не знаят, че те са контрабандисти, те са длъжни да го декларират. Включително и подаръците,“ каза още той. 

Според Йорданов Комисията ще потърси информация и дали премиерът в оставка Николай Денков и финансовия министър Асен Василев са оказали натиск под някаква форма за подадената оставка на Живко Коцев.