Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Багерът бута постройката.
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Багерът бута постройката. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Прерязаха с флекс катинара на ловното стопанство, с паяк вдигнаха препречилия портала пикап

Катинар, подръчна барикада с пикап и бременни кошути не успяха да спасят незаконното имение на Румен Гайтански-Вълка край язовир “Искър” от събаряне.

Акцията на общината по премахването започна миналия петък, но в понеделник багерът на общинската фирма беше изкаран от имота неясно как и от кого. А кабелите му бяха отрязани.

Във вторник, когато екипът се върна да довърши премахването на незаконния обект, вратата се оказа с катинар. На нея висеше пояснителна заповед от ловното стопанство - достъпът е ограничен заради размножаването на кошутите. Наложи се катинарът да пререже с флекс лично директорът на “Строителен контрол” към Столичната община Цветан Тодоров.

Паякът на Центъра за градска мобилност внимателно мести пикапа.
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Паякът на Центъра за градска мобилност внимателно мести пикапа. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Главният архитект на София и заместник-кметовете Никола Лютов и Иван Василев наблюдават работата на багера. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Главният архитект на София и заместник-кметовете Никола Лютов и Иван Василев наблюдават работата на багера. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Минути преди силовото влизане вчера заместник-кметът по финанси Иван Василев се опита да се свърже с шефа на ловното стопанство Иван Дивизиев, за да осигури безпрепятствен достъп до терена, но той не му вдигна. Неуспешен беше и опитът да се свърже с директора на Югозападното държавно предприятие.

След премахването на катинара трябваше да бъде преодоляно още едно препятствие -

паркиран напреки луксозен пикап

Преместиха го с паяк на Центъра за градска мобилност.

Така най-накрая багерът на общинската фирма успя да влезе и да започне събарянето на сградата. А нейната функция очевидно е на хотел, защото има стаи за гости, място за хранене, басейн и всякакви видове инсталации.

Махат с флекс катинара.
Махат с флекс катинара.

“Извършител на незаконното строителство е фирмата “Био майнинг”. Собственик на земята е Югозападното предприятие. Принципал е министърът на земеделието и горите. Констатирано е строителството на 3 незаконни сгради след 2019 г. Издадени са констативни актове и заповеди за премахване”, обясни главният архитект на София Здравко Здравков. Освен хотел има сеновал и сграда за отделяне на малки прасенца, преди да влязат в стопанството. Той уточни, че амбицията на общината е да покаже, че

към незаконното строителство занапред ще им нулева търпимост

Премахването продължава, каза арх. Здравков.

Действията били абсолютно законни, защото юристите на общината защитили заповедите в Административния съд на София и във ВАС. “Въпросът, който трябва да бъде зададен, е как това ловно стопанство два дни не работи. Искам да се обърна към принципала министър Кирил Вътев и да попитам ще получат ли заплати за тези два дни.”

Здравков коментира и заповедта на входа, с която се ограничава достъпът заради бременните кошути, които машините биха смутили.

Нито виждаме кошути, нито виждаме ръководство

на предприятието, пошегува се главният архитект. И заключи, че работата на екипите е била възпрепятствана от собственика на терена.

По-късно през деня обаче от Министерството на земеделието и горите пуснаха официално съобщение до медиите:

Във връзка със събаряне на постройка на територията на Държавно ловно стопанство “Искър” Ви уведомяваме, че Министерство на земеделието и храните и неговите структури - Югозападно държавно предприятие и Държавно ловно стопанство “Искър”, оказват пълно съдействие за изпълнението на влязлото в сила съдебно решение.

По предварителна оценка премахването на сградите ще отнеме между 3 и 6 месеца и ще струва на общината до 2,4 млн. лв. После тя ще си търси сумата по съдебен ред.