Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петко К. е 24-годишен студент от Варна, на когото остават семестър и половина, за да се дипломира като експерт в системния анализ. Откакто следва в София обаче, Петко, който е познат сред приятелите си като "Турбото" заради страстта му към лъскавите автомобили, се издържа сам.

"Първата година лепях плочки, после бях хамалин - признава Турбото. - После видях колеги, от които научих, че си докарват пари от виртуален покер, научих се какво представлява "Тексас холд 'ем." Варненецът е един от огромния брой виртуални играчи, които, без да са вманиачени в играта, правят достатъчно пари, за да живеят приличен студентски живот. Петко на два пъти прави "големи удари" - веднъж от $6450 и още един път - от $7003.

“За третокурсник добре, нали?”,
пита се студентът.

Но той е категоричен, че правейки пари по този начин, единствено разтоварва семейния бюджет, не му се налага да живее в Студентския град, а държи под наем малък апартамент в "Надежда".

Колко всъщност са хората, за които покерът е по-малко страст и и повече работа, никой не може да каже. Самото покер общество, в което добре са приети професионалистите, не е голямо. Според хора от този сравнително тесен "клуб" преди година играчите, които са

увеличавали доходите си с игра в мрежата

са били между четвърт милион и 300 000. За повечето от тях да седнат на виртуалните маси е ежедневие, а за българските стандарти спечеленото позволява да се живее доста добре. Но колко още такива като ловчанлията "цъкат" по екраните върху въображаеми маси дори и по време на сесия, никой не може да каже със сигурност. Както и едва ли някой е наясно колко точно са покер-сайтовете, в които човек може да започне с кредит от сайта или някакви скромни $5.

Запознатите също така изрично подчертават разделението
на виртуалните играчи и тези, които предпочитат живата игра. Отделно сочат и другата разлика, в която има майстори, които предпочитат тръпката от участието в турнирите, пред онези, които искат тръпката от играта, за да си тръгнат вечерта с 2-3 хил. лв. напред в сметката.Стар лаф между покерджиите гласи, че играта е труден начин, за да се живее лесно. За онези, за които тази игра се е превърнала в професия, освен лесните на пръв поглед пари, тя дава и други предимства.

"Пазя се, много се пазя, за да не докарам "перото" от възможност да припечелвам допълнителни пари до положението да не мога да спра - категоричен е Петко. - Възможността да имаш силата да се контролираш в играта и да знаеш кога да се "стопираш" вероятно е най-важното нещо. Ти сам контролираш играта си."

Предимствата изглеждат много:

нямаш шеф, не гледаш дали часовникът вече не показва края на работното време. Минусите: много четене, непрекъснати игри и мисловна умора, както е при шахматистите. Играещите и печелещите сериозно от нета, дневно са между 12 и 15 часа пред екрана.
"С лаптопа може да си в кревата и пак да залагаш на колкото маси поискаш", уточнява Петко К., който обаче е на "ти" с математиката. Той е категоричен, че след невероятния успех на пловдивчанина Димитър Данчев и спечелените на финала от него 1 859 000 долара по време на юбилейния 10-и турнир "ПокерСтарт Карибиън Адвенчър", броят на феновете на покера и онези, които искат да спечелят, рязко ще скочи.

След карибския удар, 28-годишният пловдивчанин обаче е на различно ниво - сега той е сред най-големите световни асове в играта. Изчисленията показват, че вложените около 120 000 лв. са му донесли печалбата от около 4,2 млн.

Много е трудно да се каже коя от трите категории - запалените спортисти, играещи в турнирите, онези, които предпочитат "игра на кеш", или електронните покерджии, са повече. Разликата между живата и виртуалната игра е точно както тази между класическата и безалкохолната бира.

При това, знаещи хора от бранша казват, че в случаите на живата игра този контрол не е свързан с психологическите умения да "четат емоциите" на останалите на масата, а с тънкото усещане кога точно да натиснеш "стопа". Това е

единствено в живата игра, но не и в турнирите.

Но две неща обаче обединяват най-добрите сред тях: математическите им умения и
възможността добре да се контролират в играта.

И в тази игра на шанса се отделят не повече от 10-15 процента. Другото е натрупаният опит, комбинативност при мисленето, добри познания по математика. Плюс 110% психология за живата игра.

Интересно твърдение е, че дори и покерманията е била ударена от кризата. От края на май, онези, които обичат тръпката заради печалбата, се изнасят към курортите край Варна и Слънчев бряг заради покерзалите. Там са до края на септември, когато свършва сезонът.

През последните две-три години обаче броят на преселващите се покер-летовници е намалял, като са останали единствено най-яките в занаята.

Ресурсът изстреля Митко
Данчев в по-висока орбита

Невероятният успех на пловдивчанина Димитър Данчев в друга орбита на играта на покер. Вестник "24 часа" точно изчислява, че за трите години и участия в 13 турнира 28-годишният състезател е направил 4,2 млн. лева.

Запознати смятат, че сега Митко трудно ще бъде настигнат в България, но освен всичко останало, в бъдеще не само ще бъде приеман като "акула", но и на големите ще се наложи да се съобразяват с неговата игра.

Освен натрупаната печалба, Данчев вече има ресурс, с който да играе на много високи нива, смятат познаващи покеробщността у нас и пловдивчанинът вече е в категорията на покерджиите от световна величина.

ТРИ СТОТИЦИ СА ЧЛЕНОВЕТЕ НА ЗАТВОРЕНИЯ КЛУБ НА ИГРАЧИТЕ

Според неофициални пресмятания българската покер общност включва около 300 играчи на най-високо равнище, повечето от които предпочитат турнирните битки и за тях тексаският покер се е превърнал в занятие.

Това са хора, на които емоциите не изобщо не са изписани на лицата им и справедливо са наричани големи играчи. В този сравнително затворен клуб на "профита" има дори и семейство - Маги и Ники Цаневи, които допълват семейния си бизнес с покер.
Според Иван Иванов-Тунджо единствената причина да дойде до редакцията, е, че иска тази

игра, която е като живота,

да бъде популяризирана още повече.

"Без да се замисля, мога да изброя имената на 18 от най-добрите играчи в Топ 20 на България - категоричен е ямболията. - За Митко Данчев изобщо не говорим."

Моментално, с реакцията на "профи", той изрежда Атанас Георгиев, Андрей Сотиров, Свилен Найденов, Вилян Петлешков, Стелян Георгиев, Владимир Величков-Буши, Огнян Иванов, Сергей Серафимов, Мирослав Ризов, Фехредин Мустафов, Груди Грудев, Атанас Ардашов, Йордан Митренцов, Александър Миланов, семейството Цаневи, Явор Тутев и Славен Попов.

И допълва, че в изброените имена единствено Мустафов е от Плевен, докато всички останали са софиянци, пловдивчани или варненци. Тунджо дори смята, че покероста в България е точно тази: София-Пловдив-Варна.

Само за миналата година в сайта "ПокерСтар" срещу имената на българите има спечелени общо 2 млн. долара.