Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пернишкият университет пред фалит

Известният като Пернишки университет върви към фалит, сметките му не излизат, твърдят преподаватели. От месец април преподавателите в Европейския политехнически университет не са получавали заплати, съобщиха потърпевши.
Всички доценти и професори работят към вуза на втори трудов договор и затова са на половин работен ден.
Един от преподавателите е сезирал и Главната инспекция по труда за това, че не са получавали заплатите си няколко месеца.
От ведомството потвърдиха, че в дирекцията за София-област са получили
сигнал за неизплатени трудови възнаграждения
от април 2012 г. във вуза.
“Разпоредена е проверка от дирекцията по труда в София-област, която не е приключила. На място се гледат документи, ведомости, колегите се срещат с работодателя, който трябва да обясни и да предостави книгите”, обясниха от Главната инспекция по труда. Ако се установи, че не са платени заплатите, ще се наложи предписание в какъв срок да се извърши то. И след това следват глоби, които по закон са от 1500 до 15 хиляди лв.
Според президента на известния като Пернишки университет Тошко Кръстев в момента студентите там са 350-360 души. 750 евро е таксата за бакалавър за студенти от страни на Европейския съюз. За тези извън ЕС таксата е 1500 евро. За магистър по архитектура сумите са 1000 и 2000 евро, а за другите магистърски програми - 400 и 800 евро. В момента магистратурите не се изучават.
Миналата година преподавателите са получили заплатите си за януари и за февруари, след което започва забавянето им.
На 26 юни 2012 г. те получават имейли на служебната си поща, в които президентът на университета Тошко Кръстев
обещава, че скоро ще има заплати
“Уважаеми преподаватели, приемете моите извинения по повод забавянето на възнагражденията ви. Причините за това са много и в момента правя всичко възможно да попълня дефицита в бюджета. В момента от финансово-счетоводния офис съставят график за изплащане на забавените възнаграждения. Изплащането ще започне от 15.07.2012 г. Благодарим ви, че проявявате разбиране, това няма да остане неоценено”, пише Тошко Кръстев. На обещаната дата - 15 юли, доцентите и професорите отново не получават нищо. В замяна на това на 30 юли следва нов имейл:
“Уважаеми колеги, неудобно ми е да се обръщам към вас за още малко търпение по отношение издължаването на заплатите. Искам да ви информирам, че въпросът с парите е решен, но по технически причини на банковите институции се получава забавяне. Правим всичко възможно в най-кратки срокове да получим и незабавно да започне изплащането на трудовите възнаграждения.”
След този имейл преподавателите отново остават без заплати.

Следва среща с президента Тошко Кръстев през септември, на която той съобщава, че е уволнил ректора Борислав Борисов и че нещата се стабилизират финансово. Назначен е нов ректор - Иван Петков. Кръстев обяснил, че е искал кредит от банка, която отказала. След тази среща Кръстев платил заплатите на преподавателите за март и април 2012 г. Но оттогава насам те отново са останали без пари.
“Сега е моментът да се подават данъчни декларации до НАП. Като не съм получил парите си от Перник, не знам какви осигуровки са ми начислени, не мога да си я попълня. Не е само финансовият въпрос, че ми дължат пари”, коментира преподавател от университета.
Той разказа още, че не му е предоставено копие от договора им с вуза
Уж останали и двата екземпляра за подпис от президента, а впоследствие така и не получили своето копие. В договора им с университета пишело, че ще бъдат санкционирани, ако уронват престижа му. Устно им било казано ясно, че се забранява да употребяват думата Пернишки университет

Единствено разрешено било да го наричат Европейски политехнически университет.
“Софийският, Великотърновският, Пловдивският университет се наричат така, защото името им е официално. Ние искаме да се употребява истинското име на нашето висше учебно заведение”, обясни Тошко Кръстев, президент на вуза.
Той е бивш седесар, бивш кандидат за общински съветник от Варна. Бил е в централата на СДС по времето, когато Петър Стоянов бе председател на съюза. А още преди това, когато управляваше Иван Костов,
Кръстев е бил управител на станцията на Министерския съвет във Варна,
а впоследствие и на двореца “Евксиноград”.
За да се разбере кой държи т.нар. Пернишки университет, се върви по дълга верига от фирми, всяка от които е собственост на другата и накрая се стига до две офшорки от Виржинските и Кайманските острови. Европейският политехнически университет е собственост на фирма “Инвестек”, чийто собственик до миналата година е била “Миления” ЕООД, гр. Варна. Тя пък е собственост на офшорната фирма “Юропа инвесторс инк”, регистрирана на Вирджинските острови. От 3 януари 2013 г. “Инвестек” е собственост на новорегистрираното дружество “Дорм” според информационната система ДАКСИ. То пък е комбинация между “Миления” и “Рикриейшън Свищов”, което от своя страна е собственост на офшорка от Кайманите “Глоубъл мениждмънт венчърс инк”. Финансовият отчет на “Инвестек”, стопанисвала университета, показва, че през 2011 г. тя е на загуба с 229 хиляди лв., натрупана от предишни години. Счетоводната печалба е едва 19 хиляди лв., но според документа след преобразуване по годишна данъчна декларация предприятието отчита данъчна загуба в размер на 47 хиляди лв. Дълготрайните материални активи са 2,7 млн. лв., в които вероятно влизат сградата, компютрите, колите.

 

Интервю

Тошко Кръстев, президент на Европейския политехнически университет:

Имаме затруднения, най-много студенти имаме от ГАНА


- Г-н Кръстев, вярно ли е, че не сте изплащали заплати на преподавателите от май миналата година и сте към фалит?

- Това не отговаря на истината. През миналата година е имало периоди на забавяне на плащанията, но като нов университет, който не ползва държавна субсидия, е естествено да имаме своите затруднения. Ние сме университет, в който обучението се провежда на английски език. 90 процента от студентите и кандидат-студентите при нас са чуждестранни граждани, което обуславя нуждата от издаване на визи. Със своето бездействие Дирекция “Висше образование” към МОМН се яви сериозна пречка за издаването на визи на студентите, за което сме подали сигнал в прокуратурата. Сами разбирате пряката връзка между броя на студентите и приходите на университета.
- Колко студенти имате?
- В момента в университета се обучават 308 студенти, а са приети още 150, които не са получили визи. Нашите студенти са от Гърция, Македония, Турция, Нигерия, Гана и др.
- Как се справяте финансово, като имате толкова малко студенти?
- Университетът е в третата си година от своето съществуване. На тази възраст нито един университет в България не е имал такъв брой студенти. Като нова образователна институция нормално е финансовият резултат да не бъде положителен. Освен от таксите на студенти университетът генерира приходи и от дарения. Както е известно, ние сме удостоили известни личности с почетната титла “Доктор хонорис кауза” на ЕПУ, които също подпомагат университета.
- Тогава защо сте пращали имейли, с които се извинявате, че не сте платили заплатите?
- Това е абсурдно. В реда на нещата е да има комуникация с преподавателите. Винаги съм уведомявал целия наличен състав на университета за закъсненията при изплащането на възнагражденията през миналата година.
- Вярно ли е, че в договора им пише, че не могат да наричат университета Пернишки?
- Не, не е вярно. Всеки един служител и преподавател подписва своя договор с Европейския политехнически университет, със седалище в гр. Перник. Не ми е известно в правния мир да има университет с такова наименование, за което вие питате.
- Плащате ли наем за сградата и на кого?
- Не, не плащаме наем, защото за сградата ни е учредено право на ползване от един от учредителите на Университета.
- Тайна ли е кое е това дружество?
- Не е тайна. Учредителите на университета са: “Инвестек” ЕООД, “Бългериън Пропъртис” ООД и община Перник. По закона за висшето образование и съгласно правилника на ЕПУ искам да поясня, че учредителите не са собственици както в търговските дружества. Университетът е самостоятелно юридическо лице, създаден с решение на Народното събрание.