Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов КАДЪР: bTV
Христо Иванов КАДЪР: bTV

Идеята да се ограничи изборът на премиер за служебно правителство беше споделена от всички политически сили, които влязоха в конституционното мнозинство. Конкретиката на тази уредба е въпрос на компромис. Първоначалното ни предложение беше редовният кабинет да бъде преназначаван като служебен с указ на президента. Това е доминиращо в Европа. Колегите от ГЕРБ и ДПС настояха и преминахме към другия модел. Това, което създава дискомфорт, е, че трябваше да има закон за служебното правителство. Никой не е очаквал, че колегите от ГЕРБ и ДПС ще тръгнат да свалят правителство и да ни хвърлят на избори буквално 2 месеца след като конституционните промени бяха приети.

Това каза съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов в предаването "Лице в лице" по bTV.

Ще получим това, което президентът съумее да направи в така поставената ситуация, коментира Иванов. Когато се избира конституционен модел, не се избира по домова книга да гледаме кой е в момента, допълни той.

Разбирал дискомфорта на екипа на президента да прилага нова материя, без парламентът да е приел съответното законодателството. Конституционните текстове обаче не били упътване за ползванет на асансьор.

"Възможно е на 9 юни да имаме избори 2 в 1. Това е разумно, защото не сме толкова богата страна, че да хвърляме толкова много пари", каза съпредседателят на ПП-ДБ. 

Според него ротацията се е провалила, защото от ГЕРБ и ДПС решили, че не са готови да се разделят със 100-те процента на влияние в регулаторите. 

Връщането към разговори след внасянето на списъка с правителство от г-жа Габриел беше допълнителен компромис, уточни Христо Иванов. "Научаваме от телевизията, че ще дават пресконференция посред нощ. Това беше поредният взрив на преговорите. Абсурд да говорим за каквато добросъвестност". Въпреки всички провокации обаче от ПП-ДБ не прекъснали в нито един момент процеса на преговорите.