Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Атанас Атанасов Кадър: БНТ
Атанас Атанасов Кадър: БНТ
  • Отговорността, че отиваме на предсрочни избори е категорично на ГЕРБ
  • Атанасов призова гражданите да направят ПП-ДБ първа политическа сила, ако искат реформи, Шенген и еврозона

"Настоявах да има реформа в службите и знаете ли какво получих - разработка на военното разузнаване срещу мен", това заяви лидерът на ДСБ Атанас Атанасов в предаването "Денят започва" по БНТ.

"Ще отидем при президента Радев с Николай Денков, но ще върнем празна папка, защото нямаме подкрепа за съставяне на правителство", каза още той. 

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат на ПП-ДБ днес от 15 часа. 

"Би било чудо да има някаква промяна, ГЕРБ категорично отказаха да съставим правителство. Всички видяха, че ние се борихме до последно да съставим правителство, защото видяхме, че близо 2/3 от гражданите не желаят служебно правителство", каза още Атанасов. 

По думите му отговорността, че отиваме на предсрочни избори е категорично на ГЕРБ. 

"Господин Борисов не присъстваше на преговорите. Колегите от ГЕРБ основно ги интересуваше персоналния състав на правителството, а ние през цялото време настоявахме да съсредоточим вниманието си върху споразумението", обясни лидерът на ДСБ. 

Той обясни, че вниманието на коалицията е било съсредоточено в търсенето на съгласие за общо управление и според него "там са катастрофирали". 

"Много мълчах, защото исках да има съвместно управление. Настоявах да има реформа в службите и знаете ли какво получих - разработка на военното разузнаване срещу мен", заяви той. 

Той смята, че това е опит да бъде сплашен. 

"Смятате ли, че някои от ръководителите ще се опита да започне на своя глава такова нещо. Разбира се, че има политическа намеса, въпросът е от кой?", каза още той. 

"Необходимо е да създадем единен разузнавателен орган, на едно място да се взимат решенията", поясни той. 

Атанасов заяви, че коалицията ПП-ДБ иска реформи. 

"Искам да призова гражданите, ако искате да има реформи в България, да станем членове на Шенген и еврозоната - трябва да ни дадете власт, да станем първа политическа сила", призова лидерът на ДСБ. 

Той каза, че ще се борят да станат първа политическа сила след изборите и отново ще сложат реформите на масата. На въпрос дали ще се коалират с ГЕРБ, Атанасов отговори, че ще търсят подкрепа от всички политически сили. 

"В политиката е много важно да се казва на хората истината, а тя понякога боли. Тези, които дръпнаха шалтера, трябваше да си дадат сметка накъде отиваме", каза още той. 

"Аз съм човекът, който през годините пледираше за това да бъде възстановена парламентарната република", заяви лидерът на ДСБ. 

По думите му не трябва да се слагат препятствия, които да водят до дълбока политическа криза. ПП-ДБ ще очакват от евроатлантическите партньори съдействие за реформите след изборите. 

"Ние дадохме заедно пресконференция, дали споделям позицията на Асен Василев или не - няма да коментирам", каза той относно изказването на финансовият министър в оставка, че Мария Габриел не може да бъде премиер. 

"България е съюзник и в НАТО, и в ЕС, нормално е другите страни да се интересуват дали у нас ще има правителство или не", каза Атанасов по повод изказването на Бойко Борисов, че министри на чужди държави са му звънели, за да го "натиснат да се съгласи да смени министъра на вътрешните работи Калин Стоянов". 

Според него искането на "Възраждане" за третия мандат е "пародия", защото това било политическата сила, която най-много работела за дестабилизация на правителството. 

"Смятаме, че би било разумно изборите да бъдат 2в1, най-малкото, за да бъдат спестени едни 100 млн. лв.", коментира той. 

Атанасов отказал да оглави ДАНС, защото бил там преди 25 г. и ръководителят трябвало да бъде максимално отдалечен от политическите сили.