Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тази година се очаква да донесе нови температурни рекорди в определени райони на света, както и опустошителни суши.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Тази година се очаква да донесе нови температурни рекорди в определени райони на света, както и опустошителни суши. СНИМКА: РОЙТЕРС

90% е вероятността да се счупят рекордите за глобални средни температури

Благодарение на Ел Ниньо 2024 може да се окаже най-горещата досега. Карибите, Бенгалският залив и Филипините ще са най-засегнатите.

Миналата 2023 г. се оказа най-горещата от началото на температурните измервания, но отсега е ясно, че най-лошото предстои. Това лято редица райони на света ще се превърнат в истински ад на Земята заради явлението Ел Ниньо. То, разбира се, настъпва не за първи път, но тази година учените го определят като Супер Ел Ниньо. Ключов показател за силата на този периодичен феномен е температурата на повърхността на океаните.

Ел Ниньо и Ла Ниня са топлата и съответно хладната фаза на повтарящ се климатичен феномен в тропическия Тихи океан. Фазите се редуват на всеки две до седем години и всяка предизвиква смущения на температурата, ветровете и валежите. Тези промени нарушават движението на въздуха и засягат глобалния климат.

Бенгалският залив, Филипините и Карибско море вероятно ще бъдат засегнати от рекордни горещи вълни преди юни тази година, твърдят експерти от Китайската академия на метеорологичните науки. Това не означава, че хората в други области няма да бъдат засегнати. Проучването на китайските учени предупреждава, че има 90 процента шанс за счупване на рекордни глобални средни повърхностни температури.

Южното колебание на Ел Ниньо, както е технически наречено, е един от ключовите двигатели на климатичните разлики по света. Центрирани главно в тропическия Пасифик, по-топлите води повишават годишната средна глобална повърхностна температура, което променя времето в световен мащаб. А в регионален води до екстремни горещини в определени райони.

За да разберат как феноменът влияе на местните температурни скокове, изследователите създали модел, който може да оцени колко горещи ще станат районите по време на годината на Ел Ниньо. Този модел разкрива разликата между средните регионални температури между юли 2023 г. и юни 2024 г. в сравнение с базовата линия от 1951-1980 г.

Учените установили, че при умерения сценарий Бенгалският залив, Филипините и Карибско море ще изпитат рекордно високи стойности от над 1°C над средното. При по-екстремния вариант ефектите ще бъдат още по-изразени. В този случай районите на Аляска, Амазонка и Южнокитайско море също ще достигнат рекордни температури. В Аляска тези пикове ще са с цели 2,4°C над средните стойности за 1951-1980 г.

На глобално ниво изследователите установили, че дори при умерения сценарий има 90 процента шанс глобалната средна повърхностна температура (GSMT) да счупи историческия рекорд тази година. При умерено въздействие на Ел Ниньо GSMT ще бъде между 1,03 и 1,1°C над средното, докато при силно събитие температурите ще се покачат с 1,06–1,2°C над средната стойност.

Моделът показал също, че тази година светът е изправен пред много висок риск от екстремни климатични явления – катастрофални суши, горски пожари и опустошителни мегаурагани със скорост на вятъра над 192 км в час.