Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Наталия Киселова КАДЪР: NOVA
Наталия Киселова КАДЪР: NOVA

"Има само един ход -  сама Мария Габриел да се оттегли. Тя наруши Конституцията, защото не е допустимо да предлагаш имена на министри, когато не са дали одобрението си". Това каза по Нова телевизия доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

Тя обясни каква е процедурата. "Мандатът се счита за изпълнен, когато се покаже структура и състав на правителство. Задължение на кандидата за министър-председател е да говори с министрите, които е предложил. Президентът изисква кандидатът да отговаря на изискванията за министър", каза Киселова. По думите й се допуска да има смяна на кандидатите. "Хипотетично не е проблем Мария Габриел да предложи нови имена", каза доц. Киселова.

Сега предстои да  бъде одобрен министър-председателят и да се гласува. "Кандидадите твърдят, че не са дали съгласието си. Когато повече от половината не са дали съгласие, дали мандатът се смята за успешно изпълнен?", каза доц. Киселова. 

Преподавателят по конституционно право припомни за новоприетите промени в Основния закон. Според тях, в случай, че и с втори, и с трети проучвателен мандат не бъде гласуван редовен кабинет, президентът започва консултации за избор на служебен министър-председател. Той може да избира между председателя на Народното събрание, управителя на БНБ или някой от тримата му заместници, председателя на Сметната палата или негов заместник. Другият вариант е омбудсманът или някой от заместниците му.