Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преговорният екип на ГЕРБ - Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян, излизат от “Дондуков” 2, след като върнаха на президента папка с изпълнен мандат.
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Преговорният екип на ГЕРБ - Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян, излизат от “Дондуков” 2, след като върнаха на президента папка с изпълнен мандат. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

 Кирил Петков: Жал ми е за нея, от Борисов ме е срам. Той и Пеевски го правят, за да няма съдебна реформа, подозира Христо Иванов

 Денков и министри подават декларации, че не са дали съгласие да участват. Асен Василев: Това беше фалшификация, Габриел е новото красиво лице на мафията

След близо 10 месеца съвместно управление и 10 дни инфарктни преговори сглобката се взриви, а

всичко се върна на въпроса по чия вина България пак ще отиде на избори и ще загуби шанса си за еврозоната и пълен Шенген.

Изненадващо след няколко ултиматума и неофициална информация, че преговорите са приключили без успех, Мария Габриел все пак даде пълна папка на президента Румен Радев. С имена обаче, които изненадаха “Продължаваме промяната” и ДБ.

След два часа пълно мълчание от формацията избухнаха - това е фалшификация, а Габриел вече е лице на мафията (по Асен Василев).

ГЕРБ направи най-силния, но и най-рисков ход в тази объркана политическа среда. Ако (не)коалиционният партньор не подкрепи кабинет “Габриел”, Кирил Петков явно трябва да поеме отговорността за предсрочни избори.

Коментарът е на човек от екипа на Румен Радев. Буквално минути след като кандидатът за министър-председател напусна президентството и тв камерите я последваха, Радев е задействал процедурата за избор на ново правителство с мандата на ГЕРБ и е изпратил своя указ в Народното събрание.

Очакваше се Росен Желязков снощи или най-късно днес сутрин да свика председателския съвет на НС и той да насрочи до края на седмицата заседание за дебат и избор на правителство. Само че политическият живот внезапно бе натиснат на пауза - докато ПП-ДБ изиграят своя ход в руската рулетка на ГЕРБ.

Подготвил съм декларация, че не съм давал съгласие за включването ми в този състав на правителство, това е кабинетът на ГЕРБ - СДС, не е съгласуван с ПП-ДБ, обяви акад. Николай Денков, влязъл като вицепремиер и министър по европейските въпроси в списъка на Габриел.

Като все още действащ правосъден министър Петър Славов - също написал такава декларация, предупреди - така

се гази конституцията

След кратко заседание на колективния си орган лидерите на ПП-ДБ заедно с Денков застанаха заедно пред медиите, зад тях се подредиха и министрите им, които се оттеглят от номинациите. Първо, защото не са били питани, второ - защото няма решение на органите на коалицията, че ще участват в такова правителство.

В президентския екип не са били уведомени дали всички кандидат-министри от папката на Мария Габриел са попълнили обичайната при подобна процедура съгласувателна декларация, научи “24 часа”.

Президентът да изтегли указа си. А ако не - Росен Желязков да не насрочва гласуване, призова лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. Иначе нямало излизане от безпрецедентното политико-правно “чудо”, в което се озовахме.

Всъщност още първите думи на Мария Габриел пред Румен Радев

Лидерите на ПП и ДБ застанаха пред медиите заедно и с министрите от квотата на формацията в проектокабинета “Габриел”, които обявиха, че подписват декларации за отказ от участие в правителството.
Лидерите на ПП и ДБ застанаха пред медиите заедно и с министрите от квотата на формацията в проектокабинета “Габриел”, които обявиха, че подписват декларации за отказ от участие в правителството.

подсказаха, че тя не говори от името на споразумели се партии, които заедно ще подкрепят този кабинет

Институциите и законите са важни - те се уважават и спазват. Те не са, за да служат за нечия илюзорна представа за управление на държава или илюзорна представа за независима съдебна система, или каквото и да било, заяви тя. Напомни с доста категоричен тон, че за последните 9 месеца е доказала, че може да отстоява интересите на България. И че реформите през това време са се случили благодарение на ГЕРБ-СДС и коалицията. Настоя, че нямали различия с ПП-ДБ по това, което трябва да се довърши в съдебната система, регулаторите, борбата с корупцията.

Обясни и защо предлага състав на МС - осъзнава колко важно е за България да има стабилно правителство, за да завършим ключови приоритети: премахването на бариерите със сухопътните граници и Шенген, еврозоната, работата за доходите на хората.

А след разговора без камери при Радев съобщи пред репортерите, че споразумението

било одобрено от лидера на ДБ Христо Иванов

Нямаме подписано споразумение, защото останаха спорни въпроси, които бяхме готови да продължим да обсъждаме. Нямат никакъв подписан документ!, отговори обаче Иванов вечерта от “Кърниградска”.

За ключови реформи, включително промените в службите - останали спорни в споразумението, видяхме, че ни мотаят. На няколко пъти се правеха опити разговорите да бъдат взривени, след като стана ясно, че няма да може да се договори ексклузивна роля на ДПС. Прекъсваха се преговори, вадеха се абсурдни тези,

търсеха се поводи - всичко, за да се взривят преговоритезаяви той.

Настоя, че въпреки това от ПП-ДБ през цялото време предлагали компромиси. Даде пример с министъра на електронното управление - дали 9 имена, 10-ото било номинация на Габриел, но пак го приели. Научили обаче, че човекът изобщо не бил питан.

От ПП-ДБ попитали номинираната за премиер има ли шанс да внесе несъгласуван състав на МС. Тя каза: “Не, това не е Мария Габриел". Днес го видяхме по телевизията..., продължи Христо Иванов.

Процедурата по излъчване на кабинет се нарича “Гласуване на доверие”. За какво доверие можем да говорим, как в България изобщо вече може да се водят политически разговори и да се вземат решения за управлението? Как изобщо ще практикуваме политика след това зашеметяващо действие?

Връщаме се в най-дълбокото на политическата криза

Г-н Пеевски и г-н Борисов най-накрая постигнаха своето - взривиха всичко. Той не можа да допусне да не участва във формирането на органите на съдебната власт. Цената обаче е огромна, заключи Иванов.

Кирил Петков и Асен Василев бяха много по-крайни в оценките си.

Мария Габриел се поддала “на натиска на г-н Борисов, вероятно и на Пеевски”, заяви Петков. Доверието им в нея било безвъзвратно загубено, за да си премиер, трябва да имаш качества и да не се навеждаш.

Жал ми е за нея, от Борисов ме е срам, обяви съпредседателят на “Промяната” и цитира поговорката, че вълкът козината си мени, но нрава - не. Лидерът на ГЕРБ се скрил зад 4 жени, нямал мъжество да застане на масата, дори не им вдигнал телефона, избрал “зависимостите си пред България”.

Василев пък обяви внасянето на кабинета “Габриел за “една от най-големите фалшификации в българката история”. Бил съм министър в 4 кабинета, не се е случвало да съм вписан в кабинет, без да съм дал съгласие и да съм видял останалите участници, обясни финансовият министър в оставка. Това било “акт на наглост или на безпардонност”.

Асен Василев стигна и по-далеч с думите си:

Г-жа Габриел вече не е част от решението, а от проблема, може би най-новото и най-красивото лице на мафията в България.

Според участници в преговорите проблемът отново отива при

спецслужбите и кой ще кадрува в тях

От ПП-ДБ, които отдавна опитват да прокарат рокади там, вечерта обвиниха ДПС в интереси там. Както и в опит да се осуети съдебната реформа.

Според почти всички замесени имената на министрите дори нямат чак такова значение въпреки драматичния спор около Тодор Тагарев в отбраната, при който Кирил Петков дори предлагал и за военния министър да има ротация.

Все пак от ПП-ДБ опитаха да прокарат и тезата, че ГЕРБ взели при себе си точно ресорите, към които Русия има особена чувствителност, като ядрената енергетика и отбраната.

Има два възможни аварийни изхода при играта ва банк на Борисов и Габриел

Първо, в изявлението си от тази вечер, че техните хора не били дали съгласие, акад. Денков използва израза “почти всички”. Това предполага теоретичен шанс за някакво разцепление в коалицията на ПП-ДБ, макар засега да няма подобни индикации.

Мария Габриел върна на Румен Радев папка с изпълнен мандат и имена на министри.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Мария Габриел върна на Румен Радев папка с изпълнен мандат и имена на министри. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Другата хипотетична възможност кабинетът “Габриел” да мине е това да стане с падащ кворум с гласовете на ДПС и ГЕРБ-СДС и със съучастието на депутати от други партии. Тогава премиерът ще трябва да предложи други министри на мястото да оттеглилите се хора на Петков, Василев, Атанасов и Иванов, каквато вратичка дава старо решение на Конституционния съд. 

 

Имена за министри могат да се сменят преди гласуването

Делян Пеевски
Делян Пеевски

ГЕРБ и ДПС имат 105 гласа - кабинет с падащо мнозинство?

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов определи като противоконституционен указът на президента Румен Радев, с който предлага на парламента да одобри за премиер Мария Габриел. Причината - министрите на ПП-ДБ дадоха заявления, че няма да участват в кабинет “Габриел”.

Според решение на Конституционния съд от 1992 г. обаче одобреният от парламента кандидат за премиер не е задължен да представи за гласуване същите структура и състав на правителство, каквито е връчил на президента. А веднъж издал указ, с който реално приема мандата за изпълнен, държавният глава няма право на контрол върху това какво внася кандидатът за министър-председател. Затова и указът на Румен Радев предлага на Народното събрание да избере само Мария Габриел за премиер, но не и структурата и съставът на правителството, които тя му представи. Това решение дава възможност на ГЕРБ да замени хората от ПП-ДБ, които подадоха заявления, че не желаят да са министри в кабинет “Габриел”.

Допълнително това отваря възможност да се търси подкрепа на друга парламентарна група срещу постове в правителството.

16 гласа не достигат на ГЕРБ-СДС, за да мине в пленарната зала проектокабинетът, предложен от Габриел.

Правителството се избира с обикновено мнозинство, което е 50%+1 гласа от присъстващите, или 121 гласа при пълна зала. От снощи Габриел разполага със 105 гласа - толкова депутати имат ГЕРБ-СДС заедно с ДПС, които ще я подкрепят, както обяви съпредседателят на партията и шеф на групата Делян Пеевски. Тоест на ГЕРБ не им достигат 16 гласа и поне по предварителни публични заявки няма откъде да ги получат.

ПП-ДБ имат 63-ма депутати, за които вече е ясно, че няма да подкрепят кабинета.

“Възраждане” е с 34 депутати, БСП с 23, а ИТН - с 11 души. Четирима са независимите депутати.

При отсъстващи от пленарната зала депутати обаче кворумът пада. Така че това е вариант, при който кабинетът “Габриел” може да мине. Но за да стане това със 105 гласа подкрепа, е нужно гласуването да пропуснат 31 депутати извън тези на ГЕРБ и ДПС.