Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин КАДЪР: Първи канал
Владимир Путин КАДЪР: Първи канал

Руският президент Владимир Путин нарече ядрените оръжия на страната си "по-съвършени" от тези на САЩ и увери, че арсеналът винаги е "подготвен" за ядрена война, предаде Франс прес.

"Само ние и американците наистина имаме триади (начин  на организация на ядрените сили, включващ междуконтинентални балистични ракети, стратегически бомбардировачи и подводници - бел. ред.). И тук сме много по-напреднали. Целият ни ядрен компонент е по-модерен", заяви Путин в интервю за руски медии.

Руският лидер редовно е обвиняван от Запада, че заплашва да използва ядрени оръжия на бойното поле в Украйна. Той се похвали, че в общи линии ядрените сили на САЩ и Русия поддържат "повече или по-малко паритет" по брой на носители и бойни глави, но руските са "по-модерни, както знаят всички специалисти", отбелязва АФП.

САЩ развиват компонентите на своите ядрени сили. "Ние също. Не мисля, че това означава, че те искат да започнат ядрена война, но ако го направят (...) ние сме готови", подчерта Путин. Той отрече отново да е обмислял използването на тези оръжия в Украйна, въпреки завоалираните си заплахи в миналото, съобщи БТА. 

"Защо трябва да използваме средства за масово унищожение? Никога не е имало такава необходимост", заяви руският президент, като подчерта, че руската военна доктрина предвижда използването на такива оръжия, ако е заплашено съществуването на страната или в случай на "посегателство срещу нашия суверенитет и независимост".

Руският президент коментира за пръв път и изказването на френския президент Еманюел Макрон от 26 февруари, който заяви, че "не може да изключи" изпращането на западни войски в Украйна. Според Путин това няма да промени нищо. 

"Ако говорим за официални военни контингенти от чужди държави, съм сигурен, че това няма да промени ситуацията на бойното поле. Това е най-важното, както и изпращането на оръжия не променя нищо", подчерта руският държавен глава.

След провала на украинската контраофанзива през лятото на 2023 г. Русия е в по-силна позиция, но две години след изпращането на войски Москва не успява да победи Киев, отбелязва АФП. Но западната помощ се бави от месеци, което повдига въпроса колко дълго още украинската армия ще може да удържи фронтовата линия.

Според Запада една руска военна победа в Украйна само би подхранила териториалните ѝ амбиции в Европа. На този фон Макрон призова съюзниците на Украйна "да не бъдат страхливци" пред лицето на Москва и заяви, че подкрепата на Париж за Киев "няма граници" и "червени линии".

В интервюто си за руски медии Путин предупреди също, че ако в Украйна влязат полски войски, те няма повече да излязат. Варшава ще поиска да си върне земите, които смята за исторически свои, заяви руският лидер, цитиран от РИА Новости.

"Те искат да си върнат земите, които смятат за исторически свои и които са им били отнети от бащата на народите Йосиф Висарионович Сталин и дадени на Украйна. Те искат да си ги върнат, разбира се. И ако там влязат официални полски части, те едва ли ще си тръгнат", гласи прогнозата на Путин.