Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Проф. д-р Николай Сердев, на какви хирургически процедури най-често се подлагат мъжете в България?

- В България най-често се подлагат на ринопластика. Бих определил тази процедура като необходима, защото българите по принцип имат по-дълги носове, което разваля красотата. Друг проблем са ушите. Присаждането на коса също е изключително важно за мъжете, но те се подлагат на нея предимно в страни извън ЕС, защото там е разрешено да се извършва от млади сестри под ръководството на специалисти. Тази процедура е много деликатна и този, който я извършва, трябва да има изключително добро зрение. Логично е, че при доктори в по-напреднала възраст зрението е намалено. Друго, което силният пол прави, е липоскулптура на корема, паласките, двойната брадичка. Също и корекция на гинекомастия, но трябва да се изследва и жлезата за тумори. Мъжете гледат да не пипат прекалено много лицето си. При тях не се налагат крайни корекции, тъй като стареят една идея по-красиво от жените. Това е и причината да се подлагат по-рядко на хирургически операции. Ще добавя, че силният пол прибягва все по-често до козметичните процедури за поддръжка, която извършват дерматолозите, а по отношение на усмивката - стоматолозите.

Проф. д-р Николай Сердев
Проф. д-р Николай Сердев

- Можем ли да кажем коя част на лицето старее най-бързо, или процесът е цялостен?

- Цялостен е, но най-важното нещо и за двата пола си остават очите. Те стареят най-бързо и това се забелязва, защото, когато контактуваме, се гледаме в очите. Мъжете рядко обръщат внимание на шията, както е при жените. Трябва да отбележим, че вече се търсят по възможност миниинвазивни операции и техники, както и презкожните шевни методи и лифтинги, които съм създал. Те са без белези и връщането към социална среда и работа е възможно до 2-3 дни. Важни са не само при възрастни, но и за разкрасяване на млади пациенти съгласно естетическите изисквания.

- Какво бихте казали за филърите, които вече са на мода и при младежите?

- Филърите са на мода навсякъде и особено в чужбина, където артисти, певци, проминенти (знаменитости - бел.ред.) са във фокуса на папараците. Принудени са да се поддържат. Ефектът невинаги е лицеприятен, тъй като често се получава "лице питка", тоест кръгло лице. Овалното лице е много по-красиво. В момента филърите се използват от дерматолози, стоматолози, дори фармацевти и козметички. Трябва да се внимава, тъй като може да бъде опасно, когато се прави това, което пациентът иска, и то не е съобразено с естетичните правила.