Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Осми март във въздуха може да поднесе различни изненади на дамите. 
СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС
Осми март във въздуха може да поднесе различни изненади на дамите. СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС

Военните глезят жените пилоти с неприсъствен ден, а в гражданската мъжете носят куфарите на дамите и им подават ръка на излизане от колите

Как празнуват дамите пилоти и стюардеси 8 март? Летят или купонясват на земята с близките си? С тези въпроси „24 часа - 168 истории" се обърна към Жасмина Христова, която лети с най-големия транспортен военен самолет на България „Спартан С-27", към Надежда Доганова, командир на А220 и Е190, и стюардесата Рени Йотова от „България Еър".

„На осми март жените военни пилоти ни освобождават с неприсъствен ден, за да отбележим празника както трябва", разказва пред „24 часа - 168 истории" Жасмина Христова.

Точно тогава тя се готвеше за полет, но намери няколко минути, за да отговори на въпросите ни.

Според нея графикът така се правел, че на този ден дамите да нямат планирани полети.

„Колегите ни винаги се стараят да са кавалери и ни изненадват с букети червени рози", допълни още тя.

Как се отбелязва тази дата в гражданската авиация, ще научим от интервютата с Надежда Доганова и Рени Йотова. 

Командир Надежда Доганова
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Командир Надежда Доганова СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

ИНТЕРВЮ

Най-възторжено ни поздравяват пътничките в самолета

Съпругът ми е ръководител полети, когато се запознахме, липсваше елементът на изненада, казва Надежда Доганова, пилот, командир на А220 и Е190 в „България Еър"

Жасмина Христова пилотира най-големия ни военен транспортен самолет "Спартан".
Жасмина Христова пилотира най-големия ни военен транспортен самолет "Спартан".

- Командир Доганова, празнувате ли 8 март?

- Още от дете за мен 8 март е специален. Беше свързан с празника на мама и на любимите учителки. Обличахме си нови дрехи и отивахме на училище с цветя и ръчно приготвени картички и се отнасяхме към учителките малко по-специално от друг ден. Сега аз съм в ролята на майка и съпруга и се чувствам много обгрижена на този празник. Много е приятно. Обикновено, ако не съм на работа, организирам вечеря за любимите ми хора. На този ден (и не само на него) трябва да покажем уважение към любимата и майката, да кажем „Обичам те и благодаря за грижата". Светът е прекрасен и шарен благодарение на жената. На 8 март трябва повече да се говори и обръща внимание на сериозни теми като превенция и борба с рака на гърдата и шийката на матката. Защото всичко е лечимо, ако се хване навреме. Мъжете също трябва да насърчават половинките си и майките си да се изследват поне веднъж годишно, защото жените, залисани в забързаното си ежедневие и грижи за деца и семейството, много често забравят за себе си и за тези два часа годишно, които могат да спасят живота им.

- Как реагира половинката Ви, когато разбра каква е професията ви?

Не само половинката, а и всички хора много се изненадват, като разберат какво работя. На всички им е много интересно и любопитно. Въпреки че летенето със самолет е много достъпно вече и е част от ежедневието ни, авиацията винаги ще бъде на специално място, защото горе във въздуха не е нормалната среда на човек и повечето хора изпитват страхопочитание към това място и към нашата професия.

Командир, пилот Надежда Доганова
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Командир, пилот Надежда Доганова СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Съпругът ми работи като ръководител полети. Запознахме се покрай работата ни, така че той знаеше с какво се занимавам преди това и елементът на изненадата липсваше. Благодарение на това, че и двамата сме в авиацията и знаем колко е сериозна и отговорна тази професия, подхождаме с изключително разбиране един към друг в моментите, когато трябва да сме отпочинали и да сме на работното си място. Допълваме се и си помагаме, за да може всеки един от нас да види и другата гледна точка - аз на ръководител полета, а той - на пилота.

- Как решихте да се впуснете в тази професия?

- Бях на 18 години, когато попаднах в изцяло пилотска компания. До този момент изобщо не си бях мислила за тази професия. Покрай тях се влюбих в нея и тя стана моя мечта. И така започна всичко - стъпка по стъпка, с много труд, учене и лишения успях да сбъдна мечтата си да летя и съм безкрайно щастлива. Това е най-хубавата професия на света.

- Пасажерите поздравяват ли Ви за осми март? Мъжете пилоти подаряват ли Ви цветя?

- Много често пътниците ни поздравяват по случай празника. Мъжете също така се държат една идея по-мило на този празник. Най-възторжено ни поздравяват обаче жените пътнички. Казват, че се гордеят с нас заради тази сложна професия и ни пожелават да сме здрави. Най-хубавите и мили пожелания сме получавали от жени. Що се отнася до мъжете пилоти, те са изключително умни, интелигентни и възпитани хора и тяхното отношение и внимание към нас е мило и специално - не само на този празник, а през цялото време. Обгрижват ни, помагат ни с куфарите, ако имаме нужда, отварят ни вратите и дават предимство, подават ни ръка, когато слизаме от служебната кола дори... Страхотни са. Всъщност подаръците никога не са важни, много по-важно е отношението и вниманието. Сега е моментът да им кажем - благодарим ви! 

- Подарявали ли са Ви цветя преди полет?

- На всеки 8 март получавам прекрасни цветя от съпруга ми и от синовете ми. Ако сутринта съм рано на полет, те още вечерта ги оставят в дневната, така че, когато стана рано, да ги видя. Как да не ти е празнично, когато денят ти започне така?

- Празнували ли сте го във въздуха?

- Доста често ми се е случвало да празнувам 8 март във въздуха. Като се замисля, май само на този осми март няма да съм на работа.

Командир, пилот на А220 и Е190 Надежда Доганова
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Командир, пилот на А220 и Е190 Надежда Доганова СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
На борда на самолета също е празнично, защото всяка година авиокомпанията ни организира изненада за дамите пътнички на борда и е много приятно, защото ги виждаме как слизат от полета с усмивка. Дори имахме един забележителен случай, когато една дама благодари и каза, че на този ден само от нас е получила топло отношение. Стана ми много тъжно тогава, защото не трябва да допускаме жените ни да са лишени от внимание. Нека всеки ден, а не само на 8 март, всяка жена да се чувства специална.

ИНТЕРВЮ

Веднъж получих огромна черна роза от непознат

Беше с картичка с инициали, колеги се шегуваха, че идват за мен от тв предаването „Море от любов", казва стюардесата Рени Йотова

- Г-жо Йотова, празнувате ли 8 март?

- Да, винаги когато имам възможност, отбелязвам празника с близки приятелки. Използваме деня като повод да се видим.

- Празнували ли сте го във въздуха?

- Не съм го празнувала във въздуха, защото съм на работа, тази година няма да е изключение, но пък винаги „България Еър" се старае да подготви изненади за нашите пътници, като например да настаним няколко дами в бизнес класа и да се погрижим максимално за техния комфорт по време на полета, което носи радост на мен и на моите колеги.

- Има ли случка, с която свързвате 8 март?

- Имам случка от преди години, която към този момент беше и стресираща за мен, не можех да я оценя като приятна изненада, защото бях и доста млада, но сега го виждам като прекрасен жест, за който съм благодарна. Докато с екипажа се подготвяхме за полета на самолета, колега от наземния персонал пристигна с огромна черна роза в стъклен купол с картичка за мен. На нея имаше само инициали от човек, когото не познавах и никога не срещнах, но старшата стюардеса на полета се пошегува, че от предаването "Море от любов" са дошли за мен на полета. Приятна емоция за целия екипаж, през целия ден това беше тема на разговор.

- Получавате ли цветя на този ден преди полет?

- Да, от нашите близки и разбира се, случвало се е и от колеги, които подаряват цветя на всички дами в екипажа.