Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Денков СНИМКА: Румяна Тонева
Николай Денков СНИМКА: Румяна Тонева

“Днес подадох оставка като министър-председател и тя вече е внесена в НС. Това не е политическа игра. Това е спазване на дадена дума израз на последователност, политически феър плей и уважение към гражданите. Днес изпълняваме ангажимента, който поехме със съвместна декларация на 6 юни 2023 г.“

Това заяви преди минути премиерът акад. Николай Денков. В 17 ч. днес той официално подаде оставка на правителството. Тя ще бъде гласувана от депутатите утре като първа точка от дневния им ред. 

Николай Денков СНИМКА: Румяна Тонева
Николай Денков СНИМКА: Румяна Тонева

Пред журналистите премиерът зачете първите 5 точки от декларацията на ПП-ДБ и ГЕРБ, които уреждат начинът, по който Денков и сегашният му вицепремиер Мария Габриел сменят местата си в правителството. 

“Дотук изпълняваме всяка точка и всеки ред, въпреки че диалогът понякога бе взривяван и вкарван в задънени улици”, каза премиерът.

"Стигаме до ключовата шеста точка - "Ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от НС, с оглед гарантиране на най-добрия подбор на хора с високи, професионални и морални качества". Нека да удържим на думата си. През следващите девет месеца трябва да извървим докрай реформаторския път, който очертахме през юни. Да, нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не осем джуджета и фалшиви нотариуси, които съдят. За да извадим регулаторите от клана на семейните отношения, така че да регулират обществените отношения, а да не бъдат използвани като бухалки за вземане на бизнеса, за да е ясно кой вдига цените в държавата и по чия заръка", допълни Денков. Според него предложеният от ПП-ДБ меморандум преди седмица е бил точно това - “огромна паметна бележка, която да напомни какво се разбрахме преди 9 месеца и какво още остава да свършим”.  

Николай Денков СНИМКА: Румяна Тонева
Николай Денков СНИМКА: Румяна Тонева

"Депозираната днес оставка е още една покана за преговори по важните за хората теми. Дължа едно изрично успокоение за българските граждани - правителството ще продължи да изпълнява задълженията си и да работи, както и до момента за повишаване на доходите, за създаване на устойчива бизнес среда, за засилване на сигурността и утвърждаване на ролята на България в международните отношения докато бъде избрано следващото правителство", каза още той.

Запитан успял ли е да прочете предложеното от ГЕРБ споразумение, Денков отвърна: Трябва да седнем на масата на преговорите и когато са ясни резултатите, тогава ще ви уведомим. Всичко друго в момента би попречило на конструктивния диалог. 

Изявление на Николай Денков

Изявление на премиера Николай Денков.

Публикувахте от "По света и у нас" - новините на БНТ в Вторник, 5 март 2024 г.