Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

За много хора телефоните остават основното устройство за достъп до информация. Нещо повече, на тях се пазят личните снимки и клипове, а с лесния достъп до интернет е удобно да се гледат видеа и филми по избор. Но знаете ли, че вашият смарт телевизор може да се свърже с телефона и да ви служи като голям екран за любимите забавления? Прочетете следващите редове, за да научите три начина за свързване на вашия Android телефон с телевизора, за да споделяте съдържание на удобния голям дисплей и да му се наслаждавате заедно с близките си.

Google Chromecast

Един от най-лесните начини за свързване на телефони със смарт телевизори е чрез Chromecast. Някои модели се предлагат с вградено Chromecast устройство, но дори да не разполагате с такова, можете да го закупите отделно. То се включва в телевизора и се настройва лесно. След това на телефона ви ще се появи икона на приложението и ще можете с едно докосване да свързвате двете устройства и да излъчвате сигнал от смартфона директно към телевизора си и да дублирате екрана. Така ще използвате телефона, за да контролирате какво виждате на телевизора.

Връзка с кабел с адаптер

Можете да използвате и традиционния начин, като свържете телефона и телевизора с кабел. Препоръчваме този метод, ако искате да играете любимите си мобилни игри на голям екран. Причината е, че така има много по-слабо забавяне, отколкото при безжична връзка. Нещо повече, ако свържете безжичен контролер, можете да използвате телефона си като Nintendo Switch.

За да постигнете този ефект, можете да потърсите адаптер USB-C към HDMI, заедно с HDMI кабел, който да включите към телевизора. Друг вариант е USB-C хъб, чрез който можете да свържете и други устройства и дори да зареждате телефона си, докато е включен към хъба. За този тип адаптери ще трябва телефонът ви да поддържа HDMI Alt Mode.

Ако имате телефон с micro USB, ще трябва първо да се уверите, че поддържа MHL, а след това да намерите подходящ адаптер. Когато намерите правилния кабел за връзка, телефонът ви ще предава сигнал и всичко, което виждате на телефонния дисплей, ще се дублира на екрана на телевизора в реално време.

При свързване чрез HDMI някои телефони като Samsung могат да ви позволят да навигирате като в Windows. В такъв случай при свързването ще трябва да изберете между дублиране на екрана и работа с работен плот.

Безжично поточно предаване DLNA

Третият начин да свържете устройствата си не изисква да купувате нищо. Ако имате смарт телевизор или конзола за игри, проверете дали поддържат DLNA стрийминг през Wi-Fi. И все пак този вариант не е точно същият, както използването на Chromecast. Тук няма да можете да дублирате екрана, нито да гледате защитено съдържание като Netflix например. И все пак на големия екран ще можете да виждате своите снимки и видеоклипове, както и музиката си, което често е достатъчно за повечето потребители.

За да имате възможност да използвате този вариант, ще трябва да изтеглите на телефона си с Android приложение за предаване на DLNA. Най-често потребителите използват AllCast, Cast to TV и LocalCast .