Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов КАДЪР: Фейсбук
Бойко Борисов КАДЪР: Фейсбук
  • То ще е готово до десет дни 

До 10 дни ГЕРБ ще предложи коалиционно споразумение за следващите три години. В него ще е разписано министрите да разпределени пропорционално спрямо вотът на избирателите от парламентарните избори. Това обаче не означавало 50 на 50 делене на креслата в Министерския съвет между ГЕРБ и ПП-ДБ. А смяната на регулаторите ще започне с КЗК, а след това и с останалите, където е нужно мнозинство от 121 гласа. При провал пък ще има нови предсрочни парламентарни избори. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който заедно с Теменужка Петкова и Христо Гаджев дадоха пресконференция в централата на партията след заседание на групата.

Борисов обясни, че споразумението ще преповтаря голяма част от текстовете в меморандума на ПП-ДБ.

Ние сме отговорна партия. Повече в такива сглобки  няма да участваме, в рамките на 10 дни ние ще изготвяме едно коалиционно споразумение. То започва от мандата през Министерския съвет, защото ние се явяваме на парламентарни избори не за регулатори, а за създаване на управление. Искам да видя оценката на министрите. В него ще има състав на Министерския съвет. Ние ще предложим пропорционално с еднаква носеност на отговорност, с право на вето и нов преглед на министрите. Ние повече няма да участваме в такива преговори, в които талантът на Кирил Петков, който е безспорен, хвърляйки ни зад външно да остане зад скоба досега какво е било през тези 8-9 месеца и тези министри да останат.  Първо почваме с министрите -договаряме се с тях - пропорционално според електоралната тежест, изразена през депутатите в парламента. Защото сега се оказа, че ДБ имат три министерства - правосъдие, здравеопазване и туризъм. Аз ще предложа на Кирил Петков докато готвим всичко това още сега да започнем с КЗК, защото това му вади очите, и регулаторите, които са с 121 гласа и след това тези, които са със 160 гласа, каза Борисов. След конгреса на ЕНП (6 март- б. а.) ние ще сме готови с това споразумение и всичко трябва да бъде разписано, както такива документи се правят в Европа, каза още Борисов. И обясни, че ако не са съгласни на споразумение ще има предсрочни избори. Те са го написали на 5-а стр. в техния меморандум. Аз отговарям за най-голямата партия, когато станем готови ще го качим на сайта , а не да го пращам по телефона на Мария Габриел, докато лети, каза той. Обясни, че не може да обясни на хората от ГЕРБ защото те имат повече министри и защо се сменят поголовно хора.  

Коалиционното споразумението на ГЕРБ ще бъде за следващите три години, а под него да се подпишат всички. Той не бил съвършен и можело да се обсъжда. Никой не ни е забил датата 6,7,8 март - Денков си дава оставката, когато е решил. Христо Иванов е казал днес, че до април имаме време (в интервю за "24 часа" - б.а.), но се надявам по-рано да стане, каза още той.Темата Външно министерство изобщо не стой, от сега ви казвам, че ако стой отиваме на предсрочни избори.  Бих подкрепил предложението за министър на европейските въпроси, защото министрите ще станат 20 и лесно ще се разделят 10 на 10, както те обичат да казват 50 на 50, каза той. Обясни, че не е участвал в преговорите между Денков и Габриел. 

Ще си договорим министрите, за да знаят хората кой за какво носи отговорност, каза още Борисов. Аз в проценти не говоря, за разлика от Кирил Петков, който е перфектен стратег, каза още Борисов.

Всяка партия пък може да има право на вето над своя министър и зам.-министрите, но при грешка партията да си носи отговорност и излъчилата партия да може да го смени. Аз съм с отлични впечатления от работата ни с Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов и ще е тегаво на нови избори, защото нищо лошо не мога да кажа за тях, каза Борисов.   

Това самоизтъкване пред западните ни партньори не мога да го разбера. БТР-ите са пуснати от МВР, но все още са си тук. А ние подаряваме мечове. Цинично е, каза Борисов.

"Самоволни, самохвални желаещи да се използват последните като кой където може да завари и да пътува, да пътува, да пътува", каза Борисов. 

Публикувахте от Бойко Борисов в Вторник, 27 февруари 2024 г.

"Ние в момента имаме един кабинет на външните работи. Всичко, което касае хората мина на заден план под темата Външно. Ние се превърнахме в пътуващи министри, от които научаваме какво се случва в България и с какво ще задължат парламента с какво ще го задължат. Министърът на отбраната Тагарев ни махаше от "Версай". Европейският съюз няма намерение да изпраща войски в Украйна. Всякакви самоволни предложение, за да може някой да пътува, да пътува. Повтарям политиката не се прави в България. Този парламент е приел 4 решения, за да помогне на правителството да изпраща военна помощ на Украйна и са дали пълната възможност на Министерския съвет самостоятелно да предоставя военна помощ, но ние сме приели законите, за да се чувстват спокойни, каза Борисов. И изреди неизпълнени решения за предоставяне на помощ за Украйна. Много ясно искам да знаят колегите, че първо трябва да си изпълним досегашните ангажименти, а после да мислим за други", каза лидерът на ГЕРБ.

Христо Гаджев пък припомни, че през август миналата година Тагарав е казал, че още на есен може да даде още 100 съветски БТР-а на Украйна. И беше категоричен, че те още са тук, както и ракетите. 

Това е истински министър на туризма - да пътува, да гледа красотите на света, а пък тук дали перки, каза още Борисов. Той даде и справка на министрите в командировка - на иновациите Милена Стойчева - 46 нощувки, на земеделието Кирил Вътев -24 нощувки, на енергетиката Румен Радев - 24 нощувки, на екологията Юлиян Попов - 42 нощувки, на социалната политика Иванка Шалапатова  - 30 нощувки, на туризма Зарица Динкова - над 50 нощувки.