Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Междуведомствена работна група, създадена в Министерството на правосъдието във връзка с борбата с антисемитизма, проведе първото си заседание днес с участието на над 30 представители на държавни институции, научните среди и еврейската общност в България.

Целта на работната група е да подготви необходимите промени в нормативната уредба за осъществяване на Националния план за действие за борба с антисемитизма за периода 2023-2027 г., приет от Министерския съвет на 18 октомври 2023 г. Според него се предвижда преглед на наказателното законодателство относно престъпленията, мотивирани от предразсъдъци, реч на омразата и дискриминация, при отчитане на международните стандарти в областта на правата на човека. При необходимост и подготовка на предложения за законодателни изменения.

На първото си заседание участниците дефинираха проблема с нарастващите прояви на антисемитизъм и възможните решения от гледната точка на различните институции и неправителствени организации.

Ръководителят на групата доц. Албена Танева заяви, че склонността за омаловажаване на Холокоста е била основен въпрос на последното заседание на Международния алианс за възпоменание на Холокоста. Според данните на представителите на различните държави в Западна Европа се увеличават проявите на антисемитизъм, докато в Източна Европа тенденцията е за изопачаване на паметта за Холокоста.

Като проблеми в българското общество бяха отчетени неуверената ежегодна позиция на властите за провеждането на т.нар. Луковмарш, опитите за изопачаване на историческата истина за периода на Втората световна война, недостига на чувствителност и незнание за Холокоста, дори от представители на правоприлагащи органи като полицаи и магистрати, необходимостта от повече застъпване на темата в образователната система, липсата на ефективен инструмент за ограничаване на антисемитизма в социалните медии и др. Бяха изразени и мнения за промени в Наказателния кодекс, така че да се ограничи хулиганството от антисемитизма, тъй като осъдителните присъди, когато ги има, отчитат проявите на антисемитизъм като хулиганство.