Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министър Андрей Цеков и шефът на АПИ инж. Ясен Йорданов проведоха работна среща в Смолян с местната власт.
Министър Андрей Цеков и шефът на АПИ инж. Ясен Йорданов проведоха работна среща в Смолян с местната власт.

7,2 млн. лева са заложени за за проектиране на трасе за скоростен път Пловдив - Смолян - Рудозем, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков на пресконференция в Смолян.

Според него проектът за скоростен път е дългосрочното решение на проблема с откъснатостта на област Смолян от другите региони на страната. В стратегическите проекти за пътната свързаност на Смолян са включени и плановете за проектиране на 13 км трасе за трета лента по пътя Пловдив - Смолян.

"На хората от Смолян от години им е обещавана трета лента на пътя от Асеновград към Смолян до степен на анекдот. Това е стар проект, с който по около 13 км от трасето да бъде изградена трета лента. Той е на етап начална реализация, тъй като има обявена обществена поръчка, събрани оферти, предстои избор на изпълнител на проектирането на тази трета лента", каза Цеков.

"Строителството на скоростния път е началото на един процес, в който предвид законодателните изисквания за екологични процедури по оценка за въздействие на околната среда, означава че може да започне евентуално строителство след период от 4-5 години. Все пак това е началото на подготовката на една артерия, която да свърже Централна България със Смолянска област, което е най-големия приоритет за мен и народните представители. Паралелно ще се работи по третата лента на съществуващия път от Асеновград до Смолян", добави той.

Цеков посочи, че от проектите за ново строителство най-значим е обходния път на Чепеларе на стойност над 40 млн. лв.Около 83 км от републиканската пътна мрежа в Смолянска област е предвидена за основни ремонти, а около 30 км - за текущи ремонти.

Министърът и шефът на АПИ инж. Ясен Йорданов проведоха работна среща в Смолян с областния управител Захари Сираков, кметове на общини от областта, народни представители, представители на регионални институции. На срещата са обсъждани приоритетни за областта проекти.