Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Софийския университет "Св. Климент Охридски" СНИМКА: Архив
Софийския университет "Св. Климент Охридски" СНИМКА: Архив

"Достойни българи", премиери, министри и бивши студенти даряват пари на СУ

Анонимен благодетел е дарил 1 млн. лв. на Стопанския факултет на Софийския университет и Сдружението на завършилите факултета (FEBA Alumni). Волята му е през всяка от следващите 10 учебни години да бъдат отпускани стипендии за месечна издръжка на студенти и ученици.

128 г. след дарението на Евлоги Георгиев Софийският университет има нов благодетел, който даде 1 млн. лв. за стипендии на студентите от Стопанския факултет. Дарението е направено малко преди Коледа, но едва сега се дава гласност, защото преди дни финално е решено как да бъдат разпределени парите. Той иска да остане анонимен и единственото, което се знае за него, е, че е един от първите възпитаници на Стопанския факултет и е финансист. (Виж интервюто с декана на факултета долу.)

По негова воля парите ще са за стипендии на студенти и ученици през следващите 10 г.

А сред дарителите на СУ през годините освен бизнесмени има и политици, “Достойни българи” и двама премиери, както и министър на образованието.

Най-щедри са били бившите възпитаници на Юридическия факултет

С помощта на дарения през 2015 г. беше ремонтирана 272-а аудитория. Тя е най-голямата университетска зала у нас. Помни студентски стачки и окупации, именно оттам недоволните от различни несправедливости в държавата млади хора държат да им се чува думата.

Залата заблестя със средства, дарени от повече от 100 бивши възпитаници на факултета, с помощта на фондация “Америка за България”, като само тя дари 1,2 млн. лв. С по 40 хил. лв. тогава помагат Висшият адвокатски съвет и Тодор Батков. Бившият служебен премиер и ексшеф на парламента проф. Огнян Герджиков се е включил с 10  хил. лева. Бившият служебен министър на образованието и тогавашен декан на факултета - проф. Сашо Пенов, е отделил 20  000 лв. за ремонта, но и още 1 600 лв. за фондация “120 години Юридически факултет”. Адвокатско дружество “Бузева и партньори” пък дава 15  000 лв.

“Достойните българи” Софка и Желю Желеви даряват 80 хил. лв. от държавното обезщетение за смъртта на дъщеря им Валерия. Тя загина във влаковия пожар на гара Червен бряг. С парите е купена апаратура за лабораториите за катедрите по аналитична химия, физикохимия и обща и неорганична химия.

95 хил. лв. пък дарява проф. д-р Симеон Стоянов от компания “Юниливър”. С тях са създадени две нови лаборатории за специалност “Фармация”.

В Биологическия факултет на Софийския университет бе

открит Учебен център по молекулярна генетика

и функционална геномика с щедрата финансова помощ на фондация “Манджуков”.

Центърът за приложни изследвания и иновации пък бе създаден по идея на Кирил Петков, а 300 хил. лв. пък бяха дадени от Фондация “Америка за България”.

Общественикът, писател и бизнесмен Илко Минев дарява 50  000 долара за Центъра по археометрия и Факултета по класически и нови филологии. Толкова е дал и д-р Валентин Йорданов, частен консултант с фирма в САЩ. С дарението

е направена лаборатория

“Център по физика за работа с ученици и учители”.

Стартирането на бакалавърска програма “Оптометрия” става възможно, след като Атанас Янев, управител на фирма “Юниглас”, отделя 17 хил. лв. за апаратура. От 2010 г. насам с нея са обучени над 100 бакалаври и магистри.

TOTAL, OMV и REPSOL са сред дарителите в Геолого-географски факултет. Компаниите подпомагат факултета за подобряване на базата и финансиране на учебни теренни практики.

Доц. Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ: Благодетелят е алтруист, не иска да се афишира името му

Гордеем се, че наш възпитаник има този начин на мислене - че в определен период от живота си всеки трябва да върне нещо към общността, от която произлиза и към която все още е

Деканът на Стопанския факултет на СУ доц. Атанас Георгиев
Деканът на Стопанския факултет на СУ доц. Атанас Георгиев

- Доц. Георгиев, изненада ли ви това голямо дарение?

- Дарението дойде малко преди Коледа. Тогава се свърза с нас дарителят, който е от първите випуски на Стопанския факултет. Той изрази желание да дари средства за стипендии на студенти и ученици от СМГ и от други гимназии. Сега го обявихме официално, защото трябваше да се разберем с него точно колко да са стипендиите, какви да са критериите за даването им, как той да може да проследява и т.н. Така че за нас изненадата беше преди Коледа, а пък за обществеността бяхме готови да го съобщим едва сега, защото вече всичко е ясно как точно ще бъдат определяни стипендиантите.

- Значи дарителят не е анонимен?

- Не е. Така беше интерпретирано. Дарителят не иска да бъде афиширан. Ние знаем кой е. Наш студент е от първите випуски, който е решил, че именно в този момент от живота си може да върне обратно на общността.

- 1 милион лева.

- Да, които постъпиха по сметката на сдружението на завършилите преди Коледа.

- Все пак кой е той?

- Разбрали сме се с него, че няма да афишираме името му. За него е достатъчно това, че е дарил. Още в началото на тази година го попитах дали няма да се разкрие. Той беше категоричен. Казах му, че когато застава с името си, има още едно ниво на достоверност и на увереност на всички да последват примера. Той обаче не иска да се афишира. Той е изключително приятен човек. Не е тщеславен. Прави го чисто алтруистично.

- С каква професия е?

- Икономист, най-общо казано.

- А по-конкретно?

- Финансист.

- Необходими ли са ви тези пари?

- Парите са необходими за насърчаване на студентите, за да могат да отделят повече време за учене и да не трябва да избират между работа и учене във всеки един момент. Имам предвид работа, която да им помага с разходите. Иначе ние ги насърчаваме да ходят на стажове, да работят в компании по специалността си. Всъщност това, което подпомага това дарение, е нашите студенти и учениците, които са от СМГ и другите гимназии, да могат да получат по-голяма увереност, когато искат да запишат икономическа специалност в СУ. В този смисъл дарението е необходимо, първо, защото то подпомага наши студенти, и второ, защото има и социален аспект, но също така и отделни стипендии за успех. Не по-малко значение има за това да се покаже добрият пример на даряването за образование. Всъщност едно от призванията на всички, които са завършили един университет или един факултет, е с каквото може да помагат. В случая сумата е единична и голяма и затова прави такова впечатление. Трябва да кажем, че и много други завършили Стопанския факултет подпомагат по всякакъв начин дейността ни.

- Гордеете ли се, че дарението е точно за вашия факултет?

- Да, разбира се. То е от наш възпитаник. Горди сме, че е решил да ни довери тази сума, да организира стипендии. И се гордеем, че наш възпитаник има този начин на мислене - в определен период от живота си всеки трябва да върне нещо към общността, от която произлиза и към която все още е.

- Колко годишен е?

- От първите випуски на факултета е, така че е около 50.

- Какво ще кажете на тези, които се колебаят дали да дарят?

- Първо, те самите трябва да са уверени в това, че искат да помогнат на дадена общност, от която произлизат. Второ, че това е естествен начин, по който възпитаниците на всеки един университет помагат на тези, които са тръгнали по техните стъпки. Трето, ако конкретно говорим за нашето сдружение на завършилите и за Стопанския факултет, това не е първият проект, свързан с дарение за стипендии. Имахме стипендии и за спорт през миналата година. Преди това имахме стипендии от една група завършили наши колеги от по-скорошни випуски, които се организираха и направиха стипендия, с която подпомагат студентите не само финансово, но и с менторство. Този предишен опит е вдъхновил вероятно отчасти и нашия дарител.

- Има ли интерес от кандидат-студентите към вашия факултет?

- Интересът се засилва в последните 5 г. Той съвпада по време с намаляването на бройките държавна поръчка, т.е. покачва се все повече броят на студентите, които записват при нас, въпреки че са приети в платена форма, заради това, че държавата не повишава и дори намалява бройките за “Администрация и управление” и за “Икономика”. Наблюдаваме засилен интерес както на ниво бакалавър, където последният прием от юни 2023 г. беше рекорден за цялата история на Стопанския факултет - 280 бакалаври. През последните 3 години 650 магистри приемаме всяка учебна година.