Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росен Желязков
Росен Желязков

Не е клише да се каже, че войната, която се води в Украйна, е война за бъдещето на Европа. За това общата европейска политика и политиката на сигурност на Европа, в това число и политиката за сигурност и отбрана на Европейския съюз, в момента търпи своите промени, за да се адаптира към обстоятелствата, за да адаптира и своята икономика, и индустрия, в това число и военно-промишления си комплекс за нуждите и очакванията на деня. Това каза днес в Плевен председателят на Народното събрание Росен Желязков, който бе гост на откриването на регионална академия на Младежи ГЕРБ. Коментарът му бе по повод две години от началото на военния конфликт, които се навършват днес.

Желязков подчерта, че Украйна е "страна, с която споделяме общи исторически и морално-нравствени ценности, страна, която води своята война така, че тя да не се пренесе по на запад и по на югозапад".

По думите на Желязков това е най-голямата и най-кървавата война в Европа след Втората световна война. Той направи кратък исторически анализ на причините "за този кървав сблъсък с неясен във времето край".

"Когато посетихме Киев и от разговорите си с обикновените хора, видяхме една решимост – тези, които в момента са в Украйна и защитават териториалната цялост и суверинитета на държавата, да го отстояват до край. Има умора от войната и тя се забелязва в ежедневието на обикновените украинци. В Киев населението живее спокойно, но това спокойствие, по-скоро е стоицизъм на това да покажем, че нашият живот не може да се промени от обстоятелствата, които ни налага тази промяна. Живее се с уморена гордост, която умора идва от почти еженощните атаки на руските ракети, които успешно се неутрализират от системите за противоракетна и противовъздушна отбрана, но кошмарът е всяка нощ. Това е големият терор, който е немислим за нашите възприятия, защото от няколко поколения в Европа се живее спокойно", каза още Желязков, цитиран от БТА.