Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КИРИЛ ПЕТКОВ
КИРИЛ ПЕТКОВ

При ротацията, за да бъде сменен министър, оставката му ще бъде поискана и от двете страни, каза съпредседателят на ПП

Освен премиер Мария Габриел може да бъде министър по европейските въпроси. За да се случат промените у нас, важни били и институциите в ЕС, а Николай Денков бил пътят към тях

От ПП-ДБ искали никой политик да не може да се обажда на регулаторите и поне 50% от тях да бъдат безспорни

Българите трябва да осъзнаят, че три-четвърти от живота им не зависи от парламента. И ние казваме на ГЕРБ: За да продължим заедно, трябва да сменяме тези регулатори. Искаме регулаторите да бъдат така направени, че да не може никой политик да им вдигне телефона, заяви Кирил Петков по Нова тв.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" коментира меморандума, който ПП-ДБ оповестиха снощи. Той засяга регулаторите, службите, съдебната система.  Петков се притеснявал, когато регулаторите не работели в обществен интерес.  

"Не е важно политиците с кого се срещат, важно е регулаторите да не се срещат с никого и никой политик да не им вдига телефона", добави той. Петков даде пример, че когато го избрали за премиер, същия ден се качила цената на тока, защото тя не зависела от министър-председателя, а от КЕВР. По думите му реагирал срещу Комисията за защита на конкуренцията, защото не им вярвал. 

"Трябва да светнем лампите в процеса, всички трябва да виждат как се избират регулаторите", обяви още той.  И призна, че още нямали обратна връзка от ГЕРБ за меморандума. "Ние гарантираме, че 50% от нашите назначения ще бъдат наистина независими", каза той и припомни, че ПП-ДБ предложили съдията Борислав Белазелков за КС.

"Когато си във ВСС или регулатор, трябва да си независим", обобщи съпредседателят на ПП. 

Попитан защо се е срещал с бизнесмена Спас Русев, каза, че срещата била 2 минути. Преди 10 години се запознал с него в САЩ, сега Русев бил дошъл от Лондон и го поканил да се видят. Отишли в най-близкото кафене до парламента. 

"Ако паднем и отидем на избори, ще бъде само защото ГЕРБ и ДПС се надяваха да имат две трети в комплект, а ние казахме, че трябва да са по равно", върна се отново към регулаторите. 

Според него поне 50% там щели да бъдат безспорни, защото сега в регулаторите били 100% спорни.

Попитан защо вътрешният министър не казва дали Мартин Божанов - Нотариуса е със статут на сътрудник, Петков каза, че при всички случаи Калин Стоянов трябва да отговори. 

"Всеки министър, за да бъде сменен, трябва оставката му да бъде поискана и от двете страни", така обясни той смяната при ротацията.  Попитан пак за вътрешния министър, Петков  щял да застане зад това, което вече е казал по негов адрес. 

"От моя гледна точка, ако се окаже, че е имало чадър, е друг въпрос и комисията трябва да стигне до отговор", коментира комисията за Нотариуса. 

За парламентарната комисия за дейността на Божанов обясни, че тя не може да стане прокуратура или съд, но "искали да изкарат максимално много информация на повърхността и органите да няма къде да ходят,  а да разследват". 

"Призовавам прокурурора, който разследва главния,  да не се пази и ако има престъпление на ниво главен прокурор, да си свърши работата, обяви още Петков. 

За ВСС обясни, че ще трябва да се търсят мнозинства и от други политически партии, защото там е нужно 2/3 мнозинство, но затова сложили вето върху тези назначения, върху които имат съмнения.

"Това е договор между нас и ГЕРБ. Казваме, че ако не сме убедени в тези хора, заедно трябва да гласуваме срещу тях", уточни той. 

"Кажете, че си фантазирам, но си фантазирам за една работеща държава. Омръзна ми да слушам за Пепи Еврото, за Мартин Нотариуса, за руски шпиони. За какво да стоим в управлението, ако реформите не се случват", добави още Петков. 

За антикорупционната комисия каза, че първите девет месеца направили законите, а вторите девет месеца трябвало да дадат хората. "Искаме да сме сигурни, че хората, които застанат там, имат достатъчен интегритет, този път ще искаме да имаме максимално изсушване и обществените организации да ни предлагат кадри", обясни съпредседателят на ПП. 

Той обаче не назова имена.  "Не искаме нито една позиция в регулаторите, но искаме поне 50% от тях да са независими, да имат интегритет". 

Попитан за Бойко Рашков и защо не е в комисията за Нотариуса, отговори: Много го уважавам и лично му се обадих и се надявам да даде допълнителна информация, да бъде изслушан и да предаде знания на Никола Минчева. "Много съм щастлив, че тя се оглави от Никола Минчев". 

За меморандума каза още, че това не е ултиматум, а отворена позиция. "Светваме лампата, знаем, че те имат 69 депутата, но се замислихме заслужава ли си да продължаваме, ако тези реформи не се случат.  Нищо не е червена линия. Не вярваме, че можем да постигнем тези реформи сами, а с институциите в Европа. За да се случат тези промени, са важни и европейските институции", каза Петков. За да продължат те да ни подкрепят, каналът за това е Николай Денков. Може да има и министър по европейските въпроси и това да е Мария Габриел.