Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доцент Веселин Кънчев, взел пари от репортер на "168 часа" за изпит, е предложен за дисциплинарно наказание по чл. 188 от Кодекса на труда. Такова е решението на специално създадената със заповед на ректора комисия във Висшето строително училище "Любен Каравелов" в София. Комисията не е уточнила как точно трябва да бъде наказан доцентът.
Според Кодекса на труда се предвиждат три наказания в зависимост от степента на вината - забележка, предупреждение за уволнение и уволнение. Тоест най-сериозното нещо, което може да се случи на доцента, взел пари за изпит, е да остане без работа. Но законите не предвиждат да му се забрани да упражнява преподавателска дейност, пък било то и за известно време.
Първоначалната идея е била комисията да предложи най-малкото наказание - забележка, но поради възражение на един от членовете са се отказали да конкретизират. Затова степента на вина ще бъде уточнена от Академичния съвет.
Проверяващата комисия е събрала всички материали по случая и ги е предоставила заедно със становището си на Контролния съвет, който след като вземе своето решение, ще остави окончателно думата на Академичния съвет.
Случаят вероятно ще се забави, защото в края на януари предстои избор за нов Академичен съвет. Явно казусът с купения изпит ще бъде решен от него. Най-вероятно това ще стане чак през февруари, когато сесията ще е минала и не е ясно дали няма да е имало и други случаи на купени изпити.
Доцент Веселин Кънчев
се скри от среща с журналистката,
написала материала. Той не пожела да присъства на обща среща между нея, него и проверяващата комисия. "Смелостта" на доцента стигна само дотам да отрече всичко в публикацията, но само пред свои колеги от проверяващата комисия.
На 19 декември 2012 г. журналистката Лиляна Кайкова е поканена на среща с проверяващата тричленна комисия, за да разкаже за срещата си с доцента. Екипът на "168 часа" е посрещнат от доц. Иванов, заместник-председател на комисията.
Намираме се в кабинета на председателката доц. Дафинка Ангелова. Тя изхвърчава от стаята буквално след минута. Поведението говори, че е ядосана, че се налага да се занимава с това дали неин колега взема подкуп за изпит, вместо да се погрижи за коледната си украса. Жестовете и тонът силно контрастират с думите, с които се обръща към журналистката:
"Добре дошла в моя кабинет. Много се радвам, че сигнализирате за такива обезпокоителни случаи и искате да изясните важни за нашето учебно заведение въпроси. Искам да ви се извиня, че не мога да остана за срещата, защото знаете как е в края на годината - ангажименти много. Изключително заета съм и не мога да отделя време да ви чуя. Аз проверих в регистъра и разбрах, че съм ви изпитвала, била сте моя студентка, но за съжаление човек не може да помни всички студенти.
Пожелавам ви приятно прекарване в моя кабинет
Тук са представители на студентския съвет и доц. Иванов, които ще ви изслушат", казва доц. Ангелова и се ръкува с репортерката Лиляна Кайкова. За секунди тонът се качва с няколко октави по-високо от този, който изисква дипломатическото и обективно поведение на председател на комисия. Благодарностите са изказани по очевидно разгневен начин, който според студентите е нещо нормално за нея. Със скоростта на светлината доц. Ангелова напуска собствения си кабинет, без да остави възможност на репортерката да разкаже за случая. Само след минути става ясно, че доц. Ангелова тъкмо е приключила друга среща, за която е намерила време - между комисията и доцент Кънчев.
Докато трае разговорът на репортерката със заместник-председателя на комисията и двама представители на студентския съвет,
от страна на вуза
никой не прави запис,
за да може цялата комисия да се запознае с мнението на Лиляна Кайкова. "168 часа" и този път се погрижи да има протокол от срещата, така както беше и когато доц. Кънчев взе 70 лв., за да пусне студентката на изпита.
По думите на заместник-председателя на проверяващата комисия доц. Иванов мнението на доц. Кънчев по случая е взето писмено, за да може всичко да бъде обективно и да няма недоразумения в протоколирането. Оказва се, че това е редовната практика във вуза, защото са бивше военно училище и
все още методите
на офицерите не са отстъпили на цивилните
След това са провели среща с доцента, взел пари за изпит. Докато траела тя, на комисията с доцента, се родила идеята да се осъществи и общ разговор между него и журналистката в присъствието на проверяващите, но доц. Кънчев отказал.
"168 часа" попита комисията дали е изложил някакви мотиви за това:
"Не искам да правя коментар на коментара, но общо взето колегата каза, че не вижда смисъл от такава среща", каза доц. Иванов. На въпрос от какви факти ще се ръководи комисията при оформяне на решението си за доц. Кънчев, доц. Иванов заяви, че основно
ще се фокусират
върху публикацията, която поставя много въпроси
"Нашата задача е да съберем доказателства в подкрепа на едно или друго решение, но ние не сме следователи.
След като излезем със становище, ще предоставим всички материали на контролния съвет на Висшето строително училище. Третият член на комисията - доц. Ради Ганев, е едновременно с това и член на Контролния съвет. След това Контролният съвет, от своя страна, ще внесе предложение за решение на Академичния съвет. В него участват 30 души", добави доц. Иванов.

В коментара си пред комисията ректорът заявил, че лошото вече е станало и върху репутацията на вуза им е паднало петно. Студентите са изчели и дори научили наизуст публикациите в "168 часа" със запетайките и кавичките. Според тях криенето на доц. Кънчев от среща с журналистката от "168 часа" и
изясняването на случая не преодолява проблема
на Висшето строително училище.
Доцент Кънчев пръв започва да говори за пари в разговора с журналистката-студентка.
"Нали знаете, че това ще струва пари", казва той на нейна молба да я подготви за изпита. Дори и да се водят консултации, частни уроци, плащането не може да става в приемното му време, което е официално обявено от висшето учебно заведение.
Доцент Веселин Кънчев
не дръзва да се изправи очи в очи с журналистката
и да изясни кой какво и кога е казал. Той се скрива зад комисията и пред тях обявява, че журналистката е действала незаконно. А колко е законно той да взема пари за изпит, не коментира. Второ, той казва, че записът е непълен и манипулиран. Комисията много бързо би могла да се увери, че подобно обвинение е нелепо, ако беше прослушала целия запис, който "168 часа" донесе във вуза. Но двама от членовете на комисията липсваха, а третият заяви, че е чул записа. За улеснение и по молба на преподавателите файлът е разделен на две - едната част е по-обща, а втората е тази, в която доцентът директно започва да говори за пари. Записът през цялото време е стоял у председателката на комисията - доц. Ангелова.
Странното е, че вместо преподавателите да са наясно, те питат журналистката дали въпреки нейната публикация нещата във вуза с прибирането на пари за изпити са се променили.
Много студенти са се свързали със "168 часа",
за да изкажат собственото си мнение анонимно. След статията на вестника са се обадили двама студенти, които са имали подобно преживяване и са искали да изобличат доцента, но ръководството на вуза е спънало огласяването на случаите.

Доцент Веселин Кънчев*: Срещу 100 лв. ще имаш конкретните задачи

- Като дойдеш на 6 декември при мен, ще имам поглед върху конкретните задачи, които ще бъдат на изпита. Така че ще можем да разгледаме и нещо по-конкретно, а не в този общ вид.
- А не може ли да си подготвя конкретните задачи сега? ("Конкретните задачи" е кодовото наименование на задачите, които ще се паднат на изпита.)
- Още нямам информация за задачите. Много е рано и не се знае. Ако подготвиш основната част от задачите, ще улесниш много нещата.
- Ще имаме ли достатъчно време на 6-и? Пак ще дойда за час...
- Надявам се да има време. Започваме, след като изляза от час, и ти можеш и до по-късно да останеш. Не си ограничена от времето, щом оставаш и на общежитие...
- На 6-и ли трябва да ви дам парите, или сега?
- Както решиш.
- Парите ще бъдат за конкретните задачи, нали?
- Виж сега, ако се ангажирам с по-конкретните задачи, тогава ще струва 100 лв.
- Това не ме притеснява. Наистина трябва да си взема изпита.
- Ако искаш сега да се разберем за 70 лв. и ако се наложи още нещо по-конкретно да ти казвам, ще ми дадеш още 30 лв.
- Няма да мога да се справя сама. Не искам да ме притиска времето...
- От друга страна, ако ми дадеш 100 лв., се обвързваме за конкретните задачи. Но въпреки това трябва да научиш нещо. (Конкретните задачи са задачите за изпита.)
- Тогава направо мога да ви дам 70 лв. и още 30 лв. за конкретните задачи. Наистина ще ми трябват.
- Като дойдеш пак, тогава ще ми дадеш за конкретните. (Подавам му две банкноти - от по 50 и 20 лв. Доцентът ги прибра много бързо в джоба на ризата си.)
- Мога ли да бъда сигурна, че това е достатъчно за изпита?
- Ако научиш всичко това, ще бъде по-лесно. А като добавим и конкретиката, ще станат нещата.
- Ако стане така, че не успея да напиша задачите на изпита?
- Това ако стане, ще ти помогна с едни задачи с графики, които са по теорията на вероятностите. С тези алгоритми мога да ти помогна с няколко точки. Следващия път като дойдеш, искам да понаучиш тези задачи и на място да ми дадеш останалите 30 лв.
- И ще мога да разчитам за задачите...
- Можеш да разчиташ, но и аз трябва да разчитам на теб, че това, което ще ти кажа, ще го научиш и напишеш. (Схемата, по която действа преподавателят е една и съща - дава задачи, за които си платил и които трябва да напишеш на самия изпит.) Тогава ще ти кажа по-конкретно какво да научиш и запишеш по задачите.
- Притеснена съм малко. Само вие ли ще бъдете квестор на изпита?
- Ще бъдем двама, но ти като напишеш това, което ти казвам, няма да има проблем. Въпросът е да напишеш това, което ти казвам, а не някоя глупост. Трябва да си личи, че е писано с разбиране. Като дойдеш на 6-и, ми звънни, за да знам, че си тук, и като свърша, ще ти кликна на телефона, за да дойдеш в кабинета ми.
Към 3 и нещо идваш тук и ще се занимаваме, докато научиш това, което ще ти кажа. С теоретичния тест само аз се занимавам, за него аз съм водещият. Ще ти кажа какво трябва да напишеш, за да можеш да събереш точки по задачите. А вече за теоритичния тест, ще имам грижата допълнително да ти кажа какво да пишеш.
- Ще мога ли да си извадя готови задачи на изпита?
- Няма как, но ще пишеш по задачите това, което ти кажа. Но трябва да се научиш и по принцип какво се пише по тях, за да не пишеш глупости. Само част от задачите да успееш да напишеш, ще събереш някакви точки.
- А ако не успея, вие ще ми добавите точки от вас?
- Това е в краен случай. Има задачи с вероятности и много лесно мога да нахвърлям графиката, където трябва. С тях е най-лесно, защото няма почерк. Мога да ги добавя за точки, когато ти липсва нещо, но от друга страна всичко, което ти кажа, трябва да си го написала. Винаги мога да направя и толеранс от по 1 точка на задача.
- Трябва ли да ви дам мои данни?
- Нали ще се видим на 6-и. Тогава ще ми ги дадеш, както и останалите пари. И си остава абсолютно дискретно, че се занимаваме с такива неща.
- Да, и аз нямам сметка да разпространявам информация, че давам пари за такива неща.
- Просто казваш, че си се подготвяла, решавала си задачи сама и си се явила. И на изпита си работиш самостоятелно и дискретно.
- Спокойно, вече никой от моите колеги не учи тук, не познавам много хора.
- Значи, това е. На 6-и да ми се обадиш.
* "168 часа" записа и публикува в бр. 47 от 20 ноември 2012 г. разговора на репортерката с доц. д-р Веселин Кънчев, който поиска 100 лв. за задачите за изпита по Диференциални уравнения и математическа статистика.