Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изображение - Unsplash
Изображение - Unsplash

Не е възможно да пропуснете най-горещите съвременни рапърки и техните хитови песни, особено когато ги чуваме буквално постоянно от радиото до платформите на социалните медии. Господството на дамите в рапа започна с Куин Латифа и Salt-N-Pepa, които отвориха пътя пред Лорин Хил и Миси Елиът, които пък на свой ред предадоха щафетата на Ники Минаж и Карди Б. А последните години няколко млади и мега яки дами подгряват рап класациите, заявяват своето сериозно присъствие на сцената и музикалната индустрия и както се вижда изобщо не възнамеряват скоро да се оттеглят. 

 

Разказвайки личните си истории чрез язвителни и въздействащи текстове, съчетани с мощните ритми на рап музиката, тези дами искат да доминират в класациите и да запишат името си в историята на хип-хопа. 

Лейди Лондон

Истинското име на певицата е Зейр Стюарт, родена в люлката на рап културата квартала Бронкс, в Ню Йорк. Ефектната Лейди Лондон пуска дебютния си студиен албум S.O.U.L (Signs Of Universal Love) в началото на ноември 2023 г. Преди да пусне първия си официален албум, Лейди Лондон печели популярност чрез платформите си в социалните мрежи, като публикува най-новите си парчета в рубриката "Lady London Mondays". Преориентирала се професионално от магистърска степен по глобална медицина към кариера на рап изпълнител на пълен работен ден, Лейди Лондон получава подкрепа от някои от най-големите имена в бранша като Сиара, Big Daddy Kane, Шон Комбс, Nas и Timberland. 

Трябва да чуете страхотното парче - Yea Yea, Историята на Лиза, Da Girls 

Lakeyah

22-годишното момиче от Милуоки, Уисконсин, въпреки че все още не е издало официален студиен албум, вече има редица микстейпове и EP-та в своя актив. Keymix II, Time's Up и In Due Time бяха тези, които съдействаха на Lakeyah да заеме място в класацията за дебютанти на списание XXL за 2021 г. Създавайки един доста интересен микс от музиката на родния Средния Запад и стила на настоящия й град Атланта, Lakeyah си поставя за цел да наложи изявите на жените рапъри в една доминирана от мъже индустрия. 

Задължително чуйте нейните парчета - Big FlexHER, Female Goat, Mind Yo Business

ScarLip

 

Ако Ева е била "питбул в пола", то ScarLip е ротвайлер. Чрез своята музика ScarLip често отдава почит на родния си град Ню Йорк, като рапира силно въздействащи парчета, подобни на тези на покойния DMX. ScarLip е лесно разпознаваема поради няколко причини. Първата е белегът на устната й, получен при бой с брат й в детството, от където всъщност идва и творческия й псевдоним. Втората причина е доста по-агресивните музика и текст в парчетата й, като последното тя обяснява в свои интервюта по следния начин: "Сега в рап музиката повечето неща са твърде красиви и захаросани, затова смятам, че е време да поставим на сцената голата истина, колкото и грозна да е тя в действителност". "С моята музика аз внасям индивидуалност, неподправена суровост и агресия. Връщам болката и горчивата истина за обществото ни в рапа. Винаги ще показвам грозната страна на живота."

Парчета, които трябва да чуете - Това е Ню Йорк, Take Em' Out, No Statements

Monaleo

Младата изпълнителка подписва договор със Stomp Down Records, а през 2021, само на 22 години издава първия си сингъл и от тогава върви стремглаво напред. Превръщайки своя тежка раздяла в добър хит, Monaleo явно е възприела различен подход към музиката от времето, когато е пеела в църковния хор като дете. А относно своя индивидуален стил и за това, от къде черпи вдъхновение за парчетата си, младата рапърка смело заявява, че целта й е да даде сили и кураж на всички чернокожи жени, които имат труден живот и са били подтискани дълго време. "Моето послание е да бъдете силният си вътрешен глас, от който имате нужда, за да се отстоявате вашите желания, стремежи и цели. 

Трябва да чуете парчетата - Body Bag, We Not Humping, Girls Outside

Kaliii

 

Когато слушате Kaliya Ross, известна още като Kaliii (или просто Kali), никак не е трудно да забележите силното влияние на култови изпълнителки от рап сцената като Aaliyah, Nicki Minaj и Cardi B. Родом от Атланта, Джорджия, Kaliii успява доста интересно да вплете рап, R&B и поп в свой уникален стил и доста мелодични парчета, които силно напомнят това, което в бранша е популярно като "музика за момичетата". От ремиксите с Latto и Moneybagg Yo до създаването на нейна собствена версия на популярния хит на Ludacris от 2001 г., който достига 33-то място в класацията Billboard Top 100, впечатляващо е как това чаровно момиче за кратко време се превърна във фактор на музикалната сцена и със сигурност през 2024 години ще чуваме все по-често за нея. 

Задължително чуйте тези нейни парчета - Area Codes, Barbie Dreams, MMM MMM

Lola Brooke

 

Първият ѝ сингъл Don't Play With It излиза през 2021 г., но на сцената бива забелявана през следващата година. Родената в Бруклин изпълнителка, която посочва като свои вдъхновители 50 Cent, Лил Уейн, Фокси Браун, Лил Ким и Джей Зи, е висока само 1,50 см., но присъствието й на сцената много по-голямо и по-застрашително, отколкото може да си представите. В екип с Billy B, Latto и Yung Mami хитовият сингъл на Brooke стана супер популярен в TikTok, а в дебютния ѝ албум Dennis Daughter тя е поканила да участват изпълнители като Bryson Tiller, Coi Leray и French Montana. 

 

Чуйте задължително тези парчета - Don't Play With It, Just Relax, So Disrespectful

 

Maiya The Don 

От инфлуенсър на козметични продукти до една от най-горещите нови рапърки - Maiya Early, по-известна със сценичното си име Maiya The Don успява да стигне до страхотно турне с Flo Mili и сътрудничество с Lola Brooke. Maiya далеч обаче не се заблуждава, че последователите, които има в социалните мрежи, са й достатъчни за кариерата и популярността. Тя е напълно наясно с това, че трябва да се доказва в музикалната индустрия. В свое изказване тя с не особено приятно чувство обяснява, че е имало разискване относно това, че едва ли не тя е просто артист в TikTok и няма талант, като и че популярността й се дължи именно на късмета и социалната медия. Аз съм талантлива, и това със сигурност не е заблуда, заявява младата изпълнителка Ще докажа на хората, че имам качества и заслужавам да съм част от жените в рапа, продължава тя. 

Парчета, които трябва да чуете - Telfy, Conceited (remix), Dusties 

В ерата на музикален бранш, доминиран от социалните медии, днешните топ рапъри имат наистина добрата възможност да достигнат до своите фенове и да изградят и затвърдят своя бранд и имидж чрез платформи като X, Instagram и Tiktok, както и чрез лицензираните онлайн казина. И ако преди години е трябвало да се разчита твърде силно на информация от уста на уста, то днес промените в обществения живот, както и изключително динамичния свят на социалните медии, позволяват на изпълнителите да имат много тясна връзка с феновете и да постигат популярност и успех по-бързо от всякога.