Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слави Ангелов Кадър: NOVA
Слави Ангелов Кадър: NOVA

Правосъдието в България е напълно зациклило и има нужда от радикална промяна. Ние не сме за Шенген, колкото и да ми е на сърце. Това каза пред NOVA журналистът от "24 часа" Слави Ангелов.

"Гръцки бизнесмени, представители на собственика на София Ринг Мол и ИКЕА са били изнудвани от групата на Мартин Божанов", добави той.

Ангелов сподели, че не е оптимист, че ще бъдат разкрити схемите за рекет. Журналистът посочи, е „грешно да се обяснява, че схемите са правосъдно-съдебни". По негови думи „това са държавни схеми за рекет, тъй като в тях са замесени държавни служители от различни институции, които могат да създават проблеми на хората".

„Става въпрос за посредници, които винаги имат един човек на много високо ниво в държавата, който им дава гръб. Оттам-нататък те използват голяма палитра от служители в данъчни служби, в КПКОНПИ, в ДАНС, прокуратурата, съда". Журналистът посочи, че резултатът от това е, че „цялата държавна машина работи за частни структури, а за гражданите".

Ангелов каза, че гръцките бизнесмени, които са били подложени на рекет, са се свързали с него с началото на лятото. Журналистът допълни, че те са искали да се консултират с него заради проблеми с правосъдната система в България. Гостът посочи, че тогава не се е осъществила срещата между тях, но смята, че убийството на Нотариуса е подтикнало бизнесмените да инициират такава. „Казах им, че разказването на историята им по-скоро ще ги защити и ще отпуши определени събития, отколкото да им навреди", допълни гостът.

Журналистът е на мнение, че Мартин Божанов, Петър Петров и Велимир Атанасов са работили заедно. Той смята, че в някакъв момент е настъпил разрив не само между тях, но и по високите етажи на властта. „От фактите, които бизнесмените ми дадоха може да се направи извод, че Велимир Атанасов стои на по-високо ниво от Нотариуса", каза Ангелов.

Журналистът разказа и за казуса с гръцкия бизнесмен и корабен магнат Джон Кустас, който твърди, че жертва на схемата на Мартин Божанов и адвокат Велимир Атанасов.

Ангелов изрази песимизъм, че ще има промяна в България, тъй като е „много трудно да разплетеш нещо, което сам си заплел".

Журналистът посочи, че „няма политическа сила, която да носи капацитет за промяна в себе си". По негови думи единственият начин да се случи промяна е чрез обществен натиск, но това ще изисква време.

Ангелов посочи, че когато разбере, че се сформира комисия ва Народното събрание по даден случай, това означава този проблем няма да бъде решен.