Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Никола Минчев от ПП-ДБ обяви в петък, че не обсъждат вариант да няма ротация.
Никола Минчев от ПП-ДБ обяви в петък, че не обсъждат вариант да няма ротация.

Може да не е на 6 март, а “около” датата, обяви Бойко Борисов. Иска от премиера по-малко его и напомня, че ще трябва да прави, каквото реши мнозинството в парламента

Единственото сигурно за ротацията на Николай Денков и Мария Габриел на поста министър-председател е, че сегашното правителство “Денков” подава оставка на 6 март. И тогава парламентът бързо трябва да избере кабинета “Габриел”.

Този сценарий, разказван неколкократно от Николай Денков, поне до този момент не бе подлаган на съмнение от лидерите нито на ПП-ДБ, нито на ГЕРБ.

Бойко Борисов
Бойко Борисов

20 дни преди ротацията обаче Бойко Борисов извади ново 20 от ръкава си - тя може да бъде отложена след 6 март, а ГЕРБ да не гласува оставката на Николай Денков като премиер дори той да спази обещанието си да я подаде на сакралната дата.

Днес Борисов изненадващо лансира тези две тези, след като в последните седмици настояваше, че иска ротацията да се случи.

Много, много далече сме от ротацията, заяви той рано сутринта днес. Разказа, че няма лидерски срещи от доста време, а

от ротацията са ги отдалечили “многото приказки от колегите,

които не спират всеки ден, чертаят червени линии и обясняват колко са хубави”. И във всичко успешно са те, а където има проблем - е на ГЕРБ, това няма да го допуснем, зарече се лидерът.

Отношенията между партньорите от сглобката се обтегнаха заради поста на външния министър, след като от “Промяната” настояха той да се заеме от акад. Денков след ротацията, а от ГЕРБ държат да остане за тях. В последните седмици двете страни си размениха много заплахи и изприказваха куп взаимни обвинения и закани, че ротация няма да има. Накрая първо Кирил Петков, а после и останалите призова лидерите да замълчат и да оставят на Николай Денков и Мария Габриел да се разберат.

Габриел и Денков се видяха с Блинкен в Мюнхен, където в момента се провежда 60-ата конференция по сигурността.

СНИМКА: МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ
Габриел и Денков се видяха с Блинкен в Мюнхен, където в момента се провежда 60-ата конференция по сигурността. СНИМКА: МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

Решението е каквото се разберат Денков и Габриел, потвърди и Борисов днес. Но продължи: Нашите депутати не са пионки, за да гласуват по някакъв начин. Когато дойдат Денков и Габриел и ни убедят, че трябва да гласуваме, ще гласуваме.

Според него датата 6 март не е задължителна за ротацията,

тя може да е на 10 или 15 март

например. Но след това все пак посочи вероятен период - “около 6 март”.

И тъй като премиерът Денков беше този, който обяви преди време, че именно в този ден ще подаде оставка, Борисов попита: А какво ще стане, ако не му я гласуваме?!

Има държави, в които това се е случвало. Денков трябва да забрави егото си, това какво ще прави, зависи от депутатите, които са го подкрепили. А какво ще стане, ако Денков абдикира и депутатите не подкрепят оставката, попита Борисов.

Подобно забавяне на ротацията имаше и в Румъния през миналата година, защото имаше стачка на учителите и премиерът настоя да изчакат, докато се овладее.

Два дни преди изявлението на Борисов за отлагане пък политолози лансираха тезата, че ГЕРБ може и да забавят вземането на властта от Габриел. Целта би била да си спестят негативи и загуба на рейтинг преди евровота през юни.

Засега изненадващата оферта от страна на Борисов за нов сценарий на ротацията обаче не получи подобаващ отговор от ПП-ДБ.

Не разсъждаваме върху вариант да няма ротация. Нашето мнение е, че този компромис, който направихме преди 9 месеца, няма смисъл да бъде хвърлен на боклука, казано образно, отвърна единствено Никола Минчев от “Промяната”. И призова всички политици да са отговорни и ротацията да се случи плавно, защото за момента правителство в този формат било най-доброто, което България може да има.

Разчитам, че Денков и Габриел ще успеят да договорят такива параметри, които да са приемливи за абсолютно всички, допълни Минчев. Засега позицията на ПП, че Външно трябва да е за тях, оставала.

Дали сме картбланш на Денков да преговаря. Това, което договори с Габриел, ще го разгледаме. Вярвам в неговия разум и съм сигурен, че ще се получи добър резултат, коментира още депутатът.

Ако Габриел и Денков намерят изход от ситуацията, ще подкрепим.

Ако някой си мисли, че с 30 депутати ще извива ръцете на 69, това няма да се случи, каза обаче Борисов.

България ни е мила, направих огромни компромиси тези месеци, но все пак трябва да има някаква култура на управление, допълни той.

А подписването на коалиционно споразумение било въпрос на добра воля от всички страни. За споразумение в месеците назад настояваха първо от ГЕРБ, след това и ПП-ДБ, но в крайна сметка до него така и не се стигна. Приета беше само управленска програма с приоритети.

Аз нищо не настоявам, в момента сме оставили едни хора да се учат да управляват

Нищо не се прави, нито се строи, пълен застой във всичко, само едни розови фрази какво било направено, а като гледам по телевизията - скандал след скандал върви, каза още Борисов. И напомни, че дал подкрепа за сглобката в името на доброто на страната след 5 поредни вота. Аз съм човек оптимист, може и да се научат някога, вметна още по адрес на ПП.

Една (не)коалиция, сглобка, както искате я наричайте, изисква много високо ниво на политическа култура, обясни Борисов по повод областната управителка на София Вяра Тодева, която върна решенията на Столичния общински съвет за избор на комисии. Заради това ГЕРБ поиска оставката ѝ.

Когато си назначен с подписите на двама души и си получил подкрепата на толкова депутати от една партия, логично е по важни въпроси да я информираш. Това не е направено, обясни още лидерът на ГЕРБ и напомни, че всички министри и повечето областни управители са от ПП-ДБ.

Борисов обаче се оправда, че в четвъртък, когато обвини ПП в корупция, е бил неправилно разбран. Някой зададе некоректно въпроса на Кирил Петков, че съм ги обвинил в корупция. Аз казах, че в спортното министерство ги заловиха с десетки хиляди левове подкуп. И когато ми казват, че са за чистачката, не вярвам. Трябва да си понесат политическата отговорност.

Ако искат да си го държат този министър, да си го държат, но ние не можем да подкрепяме корупционни схеми,

обясни той. Борисов се надявал, че Денков и Габриел ще използват времето, в което са заедно в Мюнхен, за да си говорят. (Виж вдясно.) Самият той обаче разказа, че има говорители на конференцията в германския град, които да поставят въпроса за парите, които отиват при Путин покрай “Лукойл”.

Милиарди отидоха към Путин и аз съм направил нужното на Мюнхенската конференция да се чуе това. Нас ни плашеше Денков с оставка, лично мен. Щяло да стане взрив на цените на горивата, можело рафинерията да затвори, технологично не можело да работи с неруски петрол. И нито едно от тези неща не се случи. Защо плашехме гаргите? За да работят с евтиния руски петрол и да генерират огромните печалби, каза той.

Асен Василев беше единственият възможен финансов министър в тази сглобка. Това, което забелязвам последните месеци, е страховит приятелски огън по Василев от неговите хора, допълни Борисов.

Вяра Тодева няма да се оттегли

и ще връща всяко решение,

което не е по правилата

ВЯРА ТОДЕВА
ВЯРА ТОДЕВА

Отцепниците от “Възраждане” пратиха на прокуратурата думите на Деян Николов, че са му предлагани пари срещу постове

Нямах друг избор, освен заради нарушения да върна за ново разглеждане решението за сформиране на комисиите в Столичния общински съвет. Това обясни областната управителка на София Вяра Тодева. Така щяла да постъпва с всяко решение, ако то не е легитимно.

Тодева върна за ново разглеждане резултатите от извънредната сесия на СОС на 8 февруари, на която ГЕРБ, БСП и по-малките формации в съвета - ИТН и отцепниците от “Възраждане”, си разпределиха председателските места във всички важни комисии. Те бяха подкрепени и от “Синя София” и Карлос Контрера от ВМРО.

Заради решението ГЕРБ, БСП и ИТН поискаха оставката ѝ. Самата тя пък обясни, че не вижда основания да я дава. “Заседанието не е свикано по правилата, а общинските съветници са били наясно с това, което личи и от отразените в протоколите изказвания. Няма значение дали всички съветници са били в залата, или не - това не ги извинява. Би било добре да се запознаят със собствения си правилник и да го спазват”, обясни Тодева.

А отцепниците от “Възраждане” сезираха главния прокурор за твърдения на общинския съветник Деян Николов, че са му предлагали милиони, за да направи някаква сглобка в СОС.

Дали той е част от корупционна схема, или е жертва, или най-малкото свидетел на подобни действия, е от компетенциите на прокуратурата, обясни независимият вече депутат Николай Дренчев.