Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йорданка Фандъкова Кадър: Би Ти Ви
Йорданка Фандъкова Кадър: Би Ти Ви

Отговорността за управлението е на кмета и най-голямата група. Те са длъжни да си осигурят мнозинство с диалог и взаимни компромиси, ако искат да изпълнят програмата си.

Това каза бившият кмет на София Йорданка Фандъкова пред Би Ти Ви.

Властта е в тези, които са най-голямата група. Истинската власт е в кмета - градът се управлява от него. Общинският съвет трябва да одобри или отхвърли неговите приоритети, подчерта тя.

Първите два мандата, в които работих, имахме мнозинство. За да можеш да реализираш своите политики, трябва да намериш мнозинство. Това се случи не в студиата, а благодарение на много тежки преговори. В последния мандат те бяха особено тежки. Мнозинство се осигурява с диалог. Ако смяташ, че хората трябва да те подкрепят от позицията на силата и на най-голямата група, това е грешка и няма как да очакваш подкрепа, настоя Фандъков.

Всички предложения, които ПП-ДБ-СС даваха, бяха за председател от тяхната група. И ето - беше избран човек от тях, но политическата криза ще се реши тогава, когато има управленско мнозинство, категорична бе тя. Фандъкова припомни, че сглобката на национално ниво се е случила с компромиси - в изпълнителната власт са хора на ПП-ДБ, но парламента и комисиите се управляват от опозицията, за да има взаимен контрол.

Очаквам управляващите да проявят разум, да успокоят тона, който отново се взриви. Цялата кампания говориха, че ще управляват с плаващи мнозинства. Ето, вече сме в тази ситуация. Тази политическа криза може да доведе до спиране на темпа, който заложихме, предупреди Фандъкова.

Очаквах ротацията да се случи спокойно, защото там има договорености - г-жа Габриел да поеме поста на премиер и министър на външните работи, а акад. Денков да се върне на пост, който е заемал - министър на образованието. За мен беше странен този отказ. Позицията на ГЕРБ е много ясна. При преговорите бе договорено, че единственият министър, който ще има, е на този на външните работи. Логично е този пост да остане за ГЕРБ след ротацията, коментира още Фандъкова.

Трудно се свиква с отпадането на отговорността, но грижата за града вероятно ще си остане завинаги. Вложила съм много в развитието на този град, познавам проблемите. За да се решат проблемите  е нужен диалог - нещо, което не виждам в момента да се случва, коментира тя за работата си след като слезе от поста на кмет.

В момента съм се ангажирала със Сдружение "Граждани за европейско развитие на България", аз съм негов член от години. Целите му са да обучава млади хора. Партията ГЕРБ беше създадена на основа на сдружението. Организирам обучението на младите кадри, каза тя.

Никога не съм се борила за позиция. Имала съм отговорността за най големия град, зная какво означава това - не е пост, а ужасно много работа и отговорности, допълни Фандъкова.