Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лондон Снимка pixabay
Лондон Снимка pixabay

Бях в Лондон по работа през седмицата - като цяло не случих на време. Даже сякаш бързах да приключа и да се върна обратно, далеч от непрестанния сумрак и дъжд.

И все пак винаги нещо ми напомня за цивилизационната пропаст - този път любезността и толерантността на хората. Навсякъде ме питаха имам ли нужда от нещо, как да помогнат, какво желая, има ли проблем. Не само англичани - а и новите азиатски емигранти. И се ангажират да помагат - дори без да имат някаква полза. Накрая в таксито в бързината си забравих кредитната карта в ПОС устройството и тръгнах към метрото. Вече долу някой ме тупа - обръщам се и гледам запъхтян шофьора на таксито. Явно го спрял някъде и тичал да ме намери и ми върне картата. Такива ми ти работи.

Помислих си - дали Западът не почна да се променя именно, защото започна да губи тази своя най-атрактивна черта - любезността и толерантността.

Кратката история на причините е ясна - Интернет революцията направи хората с новите професии богати, а тези с традиционните професии - бедни. По-рано, след войната бумтеше масовото производство и бедните станаха средна класа, а сега са пак бедни - защото техните работни места или са изнесени към Азия или азиатци са дошли да ги заемат.

Не е ли това коренът на тази нетолерантност на лузърите от тези процеси към всички други, които демагози като Тръмп и Джонсън /Фараж използваха; а сега това се разстила в Европа - Франция, Германия, Нидерландия, Австрия, дори Скандинавия. За Унгария не казвам, защото те никога не са имали такива стандарти.

Общото: продажбата на страх и омраза към другите на расова, етническа, социална и сексуална основа. И убийството на толерантността, на която се крепи европейската демокрация и благоденствие. Подсилването чрез руски хибридки на естествените различия и прокарване на нови - все на база нетърпимост и омраза. Откъде мислите се появи термина "политическа коректност" - нещо много лошо, което трябва да бъде атакувано?

Това пак ни настига и нас, както през 40те години с евреите и 50те години с "бившите хора". Повечето ни патрЕотари се хранят от омраза към малцинства, други нации и най-вече към "либерастите и толерастите."

Обърнете внимание на политическия език на държавния ни глава, да не говорим на политиците - изпълнен със злъч, ненавист и обиди с принизяване на човешката личност и достойнства.

Най-страшното го виждам често и тук във ФБ под формата на някакъв цинизъм към нещата, които не разбираме. Вместо да се опитаме да разберем другите, предпочитаме да ги осмиваме.

Така е и между нациите - успехите на другите нации често пораждат комплекси, че се дължат на открадната национална слава. И че нещата ще се оправят, ако дойде на власт силен лидер, който да върне - обърнете внимание - славното минало, а не да създаде славно бъдеще в честна конкуренция.

И така, докато не дойде диктатор, който да превърне цинизма около славното минало във война, за да го върне.

От Фейсбук.