Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стоян Кушлев
Стоян Кушлев

Комисията за отнемане на имущество от престъпна дейност е отнела на Мартин Божанов-Нотариуса 430 хил. лв. за измами от 1996 г., тогава той е бил с първото си ЕГН. Това заяви пред БНТ проф. Стоян Кушлев, който създаде комисията и бе нейн първи председател. В продължение на три месеца, три екипа  преглеждали делата в периода от октомври до декември 2005 г. 

"Хората бяха отделили 30-40 дела, трябваше да видим какво имущество имат, не съм познавал Божанов, но едно от тези дела, които образувахме бе срещу него, мина през всички инстанции и съдът постанови да му се отнемат 430 хил.  лв. за измами - обясни проф. Кушлев. - Трябваше да се получат съобщения от всички банки дали притежава пари в тях, от всички служби дали има имоти. След нашата комисия, никой не го е безпокоил за нищо." Запитан как след това е получил документ, че не е бил обект на разследване, Кушлев допусна, че при тях разследването е проведено в момент, когато е бил с първото си ЕГН, защото е било за "нещо от 1996 г.".

Според Кушлев смяната на ЕГН-то му е огромен пропуск и говори за корупция. 

Запитан дали това не е човек, който си е сътрудничил със службите, професорът обясни, че е имало други "хора-клиенти на комисията", но някои служби са се опитвали да й влияят. 

На въпрос как магистрат може да ходи в частен клуб, той каза, че това е необяснимо. 

"Имаше един ресторант на ул. "Белчев", с Иван Татарчев (бившият главен прокурор - бел. ред.) бяхме приятели, там имаше златни карти и срещу тях не се плащаше цялата консумация, а 60% - коментира той. - На мен ми предложиха, но аз отказах, а бях приятел с Татарчев. Проблемът е много голям."

"Иска се изключителна смелост и твърдост да устоиш на поста председател на тази комисия - обясни още той. - Премиерът Станишев ми каза, че благородно ми завижда. Една от заплахите срещу мен бе след първата заплаха. Жена ми намира писмо в бял плик, без адрес, писмото бе до нея. Текстът бе горе-долу следният: "Драга, аз съм ваша близка, в определени кръгове чухме, че искат да ви запалят къщата, пазете се." Дадохме го на главния секретар на МВР Илия Илиев при Румен Петков. Назначаха ми охрана за 3 месеца, но не разкриха от кой идва заплахата."