Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тъкър Карлсън и Владимир Путин. Кадър: The Tucker Carlson Interview.
Тъкър Карлсън и Владимир Путин. Кадър: The Tucker Carlson Interview.

Готови сме да преговаряме, ако Украйна седне на масата, заяви руския президент

САЩ взриви "Северен поток", смята Путин

"Ние не започнахме войната през 2022 г., това е опит тя да бъде спряна", заяви руският президент Владимир Путин в ексклузивното си интервю с американския журналист Тъкър Карлсън. Телевизионният водещ е първия  западен журналист, който води разговор на четири очи с Путин след началото на войната в Украйна през 2022 г. 

С началото на интервюто с Карлсън сякаш "губи представа" за какво всъщност разговорят поради историческото и дълго обяснение на Путин. Президентът се впусна в историята на Русия и как заради нея взима решението си да нахлуе в Украйна през февруари 2022 г.

Карлсън изглеждаше леко изненадан от дългото обяснение, като в един момент призна: "губя представа къде в историята се намираме". След логореята за Русия през XVII век той добавя: "Не съм сигурен защо това е от значение за случилото се преди две години".

НАТО

Спрямо темата за НАТО, Путин посочи, че по време на среща в Кремъл с отиващия си тогава президент на САЩ Бил Клинтън той го попитал: "Смятате ли, че ако Русия поиска да се присъедини към НАТО, това ще се случи?". Клинтън отговорил: "Мисля, че да". По-късно обаче двамата седнали на вечеря и Клинтън заявил: "Говорих с моя екип. Не, това не е възможно сега". "Можете да го попитате. Мисля, че той ще гледа нашето интервю, ще го потвърди", коментира още Путин.

Притиснат от Карлсън по въпроса дали би се присъединил към НАТО, Путин обясни: "Ако беше казал "да", щеше да започне процес на сближаване и в крайна сметка това можеше да се случи, ако бяхме видели някакво искрено желание от страна на нашите партньори. Но това не се случи". 

"Обещанието беше, че НАТО няма да се разширява на изток. Но това се случи пет пъти. Имаше пет вълни на разширяване. Ние търпяхме всичко това. Опитвахме се да ги убедим. Казвахме: "Моля, не го правете", поясни руския президент. 

Джордж Буш прокара разширяването на НАТО през цяла Източна Европа до Украйна, твърди Путин и нарече бившия президент на САЩ "твърд политик". "Петте вълни на разширяване - Балтийските държави, цяла Източна Европа и така нататък. И сега по същество - те дойдоха и в Украйна".

"В крайна сметка през 2008 г., на срещата на върха в Букурещ те обявиха, че вратите за присъединяване на Украйна и Грузия към НАТО са отворени. Президентът Буш, а той е такъв силен човек, силен политик, както ми казаха по-късно, упражни натиск върху нас и ние трябваше да се съгласим. Това е нелепо", коментира президентът.

Китай

Западът се страхува повече от Китай, отколкото от Русия, смята Путин, като по думите му потенциалът на страната е "огромен". "Западът се страхува от силен Китай повече, отколкото от силна Русия, защото Русия има 150 млн. души, а населението на Китай е 1,5 млрд." "Икономиката там расте скокообразно - с по 5% годишно. Преди беше дори повече, но това е достатъчно за Китай. Както се е изказал някога Бисмарк: потенциалите са най-важни. Потенциалът на Китай е огромен", коментира Путин.

Крим

 Президентът обсъди потенциалното членство на Украйна в НАТО. Той посочи, че през 2014 г. е имало "преврат" и че Украйна е "започнала да преследва онези, които не са приели преврата". "Те създадоха заплаха за Крим, който трябваше да вземем под наша защита", заяви руският президент, визирайки незаконното анексиране на Крим от Русия през 2014 г., което не е признато от по-голямата част от държавите по света.

Путин също така твърди, че Украйна е "започнала войната" в източната част на Донбас през 2014 г. "с използването на самолети и артилерия срещу цивилни граждани". По това време Русия завзема части от украинския регион и ги обявява за независими държави.

Путин заяви: "Как можехме да не изразим загриженост за това, което се случва? От наша страна това би било небрежност. Просто политическото ръководство на САЩ ни тласна към границата, която не можехме да преминем, защото това можеше да погуби самата Русия" - познат наратив на Путин, който неведнъж е заявявал, че самото съществуване на Русия е застрашено.

Войната в Украйна

Запитан защо е започнал инвазията в Украйна, Путин заяви, че е решил да предприеме действия, след като украинското ръководство "заяви, че няма да изпълни споразуменията от Минск". Споразуменията от Минск имаха за цел да сложат край на войната в Донбас, която се водеше между въоръжени руски сепаратистки групи и въоръжените сили на Украйна.

Карлсън пита дали Путин се е опитал да разговаря със САЩ по този въпрос и дали е дал да се разбере, че ще действа, ако Украйна бъде военизирана със сили на НАТО.
"Говорихме за това през цялото време. Обърнахме се към ръководството на САЩ и европейските страни да спрат незабавно това развитие на събитията, да изпълнят споразуменията от Минск", обясни руският президент.

След това той заяви, че Украйна е започнала първоначалната война през 2014 г. - в която Русия незаконно анексира Крим. "Ние не започнахме войната през 2022 г. Това е опит тя да бъде спряна", беше категоричен Путин.

Карлсън пита дали руският президент е постигнал целите си по време на войната. "Не. Все още не сме постигнали целите си, защото една от тях е денацификацията", отговори Путин, което е ясно послание, че Русия все още не е готова да отстъпи в Украйна. Путин неведнъж е обвинявал Украйна, че е нацистка, въпреки че украинският президент е евреин.

Карлсън попита още: "Бихте ли се задоволили с територията, която имате сега?" Руският президент сякаш избегна въпроса и продължи да говори за денацификация.

Запитан кога за последен път е разговарял с американския президент, Владимир Путин отговаря: "Не мога да си спомня кога съм разговарял с него". Притиснат отново, руският президент посочи: "Защо трябва да помня всичко? Имам си свои собствени неща за вършене. Имаме вътрешнополитически дела". След това той потвърди, че не е разговарял с Джо Байдън отпреди февруари 2022 г., когато започна инвазията в Украйна. Карлсън пита Путин защо не се е обадил на Байдън, за да "решат нещата", на което руският президент отговори: "Какво има да се решава? Ако наистина искате да спрете войната, трябва да спрете да доставяте оръжия. Тогава тя ще приключи в рамките на няколко седмици".

Руският президент отрече да иска да разширява територията на страната или пък да праща войски в Полша. Путин заяви, че би го направил само ако Полша нападне Русия, защото "ние нямаме интерес от Полша, Латвия или където и да било другаде".

Карлсън посочи: "Аргументът е: "Той нахлу в Украйна. Той има териториални цели на целия континент". А вие казвате недвусмислено, че нямате". Путин отново отрече и категорично заяви, че това е "абсолютно изключено". "Противоречи на здравия разум да се замесваме в някаква глобална война, а една такава ще доведе цялото човечество до ръба на унищожението. Това е очевидно", каза президентът.

"Северен поток"

 Карлсън попита: "Кой взриви "Северен поток"?", на което Путин отговори: "Със сигурност вие". Бившият водещ се пошегува, че е бил "зает в този ден". Руският президент допълни: "Вие лично може да имате алиби, но ЦРУ няма такова". Запитан дали разполага с доказателства, че НАТО или ЦРУ стоят зад взривовете, Путин заяви, че "няма да навлизам в подробности", но трябва да се "търси някой, който има интерес и възможности".

Журналистът на WSJ още е зад решетките в Русия

Руският президент беше запитан за репортера на Wall Street Journal Еван Гершкович, който е в руски затвор от почти година. САЩ твърдят, че той е задържан неправомерно по обвинения в шпионаж. Карлсън пита дали Путин би бил склонен да освободи Гершкович "в знак на вашата почтеност". Президентът отговори: "Направихме толкова много жестове на добра воля, че мисля, че вече ги изчерпахме. Никога не сме виждали някой да ни отвърне по подобен начин".

Въпреки това той казва, че "не изключва" връщането на журналиста, ако САЩ предприемат "реципрочни стъпки".
"Готови сме да решим въпроса, но има определени условия, които се обсъждат по каналите на спец службите. Вярвам, че може да бъде постигнато споразумение", каза Путин.

Преговори?

Карлсън пита Путин дали се притеснява, че войната в Украйна "може да доведе до нещо много по-голямо и много по-ужасно". Президентът отрече Русия да е отказала да разговаря: "Готови сме да преговаряме". Познатият израз на руския президент се гледа с голям скептицизъм от западните страни.

"Трябва да кажете на сегашното украинско ръководство да спре и да седне на масата за преговори, да отмени това абсурдно постановление. Ние не сме отказали", категоричен беше Путин.

За това дали НАТО трябва да приеме руския контрол над окупираните територии в Украйна Путин посочи, че ще бъде "невъзможно" да се победят войските му на бойното поле.
"Досега се вдигаше шум и се чуваха възгласи за нанасяне на стратегическо поражение на Русия на бойното поле. Но явно вече пачнаха да осъзнават, че това е трудно постижимо, ако изобщо е възможно", посочи той. "Според мен това е невъзможно. То никога няма да се случи. Струва ми се, че сега управляващите на Запад също са осъзнали това".

Отношенията между Русия и Украйна ще се "заздравят", каза още Путин. "Тази безкрайна мобилизация в Украйна, истерията, вътрешните проблеми, рано или късно ще доведат до споразумение. Това сигурно звучи странно, като се има предвид сегашната ситуация. Но отношенията между двата народа така или иначе ще бъдат възстановени. Това ще отнеме много време, но те ще се заздравят", посочи Путин.

Илон Мъск

Путин похвали Илон Мъск като "много умен човек", който може да помогне на света да намери безопасен начин за използване на изкуствения интелект. "Мисля, че няма как да спрем Елон Мъск. Той ще направи това, което сметне за необходимо. Въпреки това ще трябва да намерите някакъв общ език с него", посочи президента.

"Мисля, че той е умен човек. Така че ще трябва да постигнете споразумение с него, защото този процесът на ИИ трябва да бъде формализиран и подчинен на определени правила", заяви президента.