Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ген. Атанас Атанасов
Ген. Атанас Атанасов

„Сглобката" ще продължи, бъдете сигурни, не харесвам думата „сглобка", имаме фактическа коалиция. Позицията на „Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП - ДБ) е, че при ротацията Николай Денков трябва да е вицепремиер и външен министър, другото е въпрос на преговори. Това коментира пред журналисти в парламента председателят на ДСБ и съпредседател на „Демократична България", част от „Продължаваме промяната - Демократична България" Атанас Атанасов.

По-рано днес от изказвания пред медиите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на съпредседателя на „Продължаваме промяната" Кирил Петков се разбра, че има разминаване между двете формации за поста външен министър след ротацията.

Виждам, че темата се експонира сега, но мисля, че ще се намери развръзка, каза Атанасов. Няма нищо вечно под слънцето, към онзи момент е имало такова убеждение, еволюирали сме - така той обясни защо в подписания меморандум между ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ е записано, че след ротацията Николай Денков ще е вицепремиер и министър на образованието, а сега ПП - ДБ настояват той да е външен министър. За нас е важно, като политическа коалиция, да имаме външнополитически канал, затова настояваме, уточни Атанас Атанасов.

По повод изказването на лидера на ГЕРБ от днес за ситуацията около Столичния общински съвет и евентуални нови избори в София, председателят на ДСБ смята, че трябва да се търси решение да бъде избран председател на СОС. Смятам, че нито една от политическите сили в Общинския съвет няма интерес от нови избори, гражданите също, каза Атанасов.

Във връзка със създадената от парламента временна комисия, която да провери фактите около Мартин Божанов, с прякор Нотариуса, и данни, изнесени в дебата, съпредседателят на ДБ посочи, че основната работа трябва да бъде свършена от прокуратурата. Призовавам Борислав Сарафов (и.ф. главен прокурор) за задълбочено разследване кои са тези лица, които са били в този клуб за магистрати, заяви Атанас Атанасов. Според него временната комисия е необходима, за да може, освен всичко друго, след като завърши работата си, да бъде преценено дали няма нужда от законодателни промени, за да няма такива практики.

Атанас Атанасов коментира и съобщение на Софийската апелативна прокуратура, която е отменила постановлението за отказ от образуване на досъдебно производство за нарушение на Закона за защита на класифицираната информация в Държавна агенция „Разузнаване" (ДАР) и е разпоредила ново разследване. В съобщението, по думите на лидера на ДСБ, пише, че апелативната прокуратура е счела, че градската прокуратура е подходила повърхностно и не е извършила всестранно и обективно разследване, и връща разследването на градската прокуратура. Т.е. апелативната прокуратура е установила това, което и аз казах - че ДАНС, на която е възложена проверката, е „замела" случая под килима, каза още той.

Атанасов разясни, че става дума за обществена поръчка за ваучери за храна за служители на разузнаването. Като отидат в магазина и се видят ваучерите, на които пише ДАР, можете да си представите какво се случва оттук нататък – осветляват се служители на разузнаването, което, според Атанасов, е тежък скандал и пробив в сигурността, и то на разузнавателната ни служба. По този повод е подаден сигнал в прокуратурата, на ДАНС е възложено да извърши проверка дали има пробив в националната сигурност и там са си "измили ръцете" с едно обяснение и са прекратили. Т.е ДАНС е прикрило това, което са направили в ДАР, подчерта политикът.

Сега, след проверка на апелативната прокуратура, разследването е върнато в градската прокуратура, отбеляза лидерът на ДСБ. Смятам, че след като бъде извършена задълбочена проверка, трябва да бъде образувано досъдебно производство за длъжностно престъпление на лицата на ръководно ниво в ДАР, които са го допуснали, каза Атанасов. От друга страна, според него, трябва да се разследва защо при първата проверка ДАНС е прикрила този пробив в националната сигурност. Законът дава възможност, освен ваучери, като алтернатива, да се дават пари, припомни депутатът.