Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Инфлуенсъри сменят темата и постват в мрежите снимки на котета и манджи.
Инфлуенсъри сменят темата и постват в мрежите снимки на котета и манджи.

Фалшивата реалност на най-правоверните фенове

Новите “звездочели” либерали, както остроумно ги нарича една популярна дама във фейсбук, причиняват сериозни проблеми на лидерите си със своето дебелоглавие. Категорично отказват да приемат факти и обстоятелства, които не се вместват в неразрушимата представа за собствената им перфектност, до последния човек

са готови да се бият, за да опазят

утопията си Изправени пред обосновани и аргументирани доводи, мигновено вадят опорните тези срещу “герберастите”, изковани в зората на промените.

Изразите “некоалиция” и “сглобка”, прераснали в синоними на действащото правителство, са повече от красноречиви – осми месец “Продължаваме промяната” и “Демократична България” представят участието си в управлението заедно с ГЕРБ, като че ли е наужким. Един вид: “Правим се, че сме с тях, но всъщност сме си сами.”

И с невъоръжено око се вижда, че Борисов, Петков, Василев и Пеевски са заровили томахавките, открили са златното сечение и продължават напред, но “умно-красивите” не могат да понесат такава реалност. Демонстративният скандал между Кирил Петков и Делян Пеевски заради подуправителя на Здравната каса им подейства като розово хапче срещу заливащите ги по цял ден свидетелства за хармонията във властта.

Някои уволнени от работа заради бруталното си поведение предпочитат да разправят навред, че са напуснали по своя лична воля, без да им пука дали пък околните не са наясно с истината. Те така разбират поговорката, че всеки е господар на своята съдба.

На новите либерални лидери изобщо не им е лесно да боравят с толкова чувствителна материя, стараят се да пипат леко, да изглежда като че ли с нечовешки усилия и стиснати в джобовете юмруци са принудени да търпят близостта на омразното старо статукво. Ако ненадейно изскочи потвърждение за обратното - ясен знак, че ПП-ДБ и ГЕРБ рамо до рамо се трудят в коридорите на властта и помежду им царуват цветущи отношения, тогава на либералните шефове лошо им се пише.

Преди дни такъв кадър

жестоко нарани правоверните души, още кървят:

Десислава Атанасова от ГЕРБ, избрана за конституционен съдия, и Надежда Йорданова от ДБ, прегърнати и засмени до уши насред пленарната зала. Анатема!

В края на миналия ноември Даниел Лорер нагази право във фалшивата реалност на своите последователи. “Не мисля, че някой може да предвиди бъдещето, - каза депутатът по Би Ти Ви. – Напротив – политиката е изключително динамично занятие, в което позициите на партиите и техните лидери се променят. В случая с г-н Пеевски виждаме, че те се променят за добро. Той стана говорител на европейските ценности както за тяхната партия (ДПС – бел. ред.), така и за цяла България. Това се вижда съвсем очевидно.”

Моментално рицарите на правдата се надигнаха в мрежата, мечът на Немезида надвисна над него. След два часа Ицо Хазарта, по-известен вече като Депутата Христо, едно от най-отдадените остриета на ПП, написа: “След днешното си изказване най-малкото, което дължи моят колега Даниел Лорер на българските граждани, е извинение. Не обяснение, а извинение.” И финално политикът бе принуден да поднесе извинения на “стресиралите се от заглавията” и да се поправи.

Абсолютно същия подход ползват

медицинските сестри, когато разсейват бебе

– едната ръка размахва зайче, а с другата сръчно забива спринцовка с ваксина в пухкавата детска ръчичка. Тези критични епизоди са първите сблъсъци на невръстните ни наследници с двуличието, човешката низост и предателството. Би трябвало психиката да укрепва с годините, но дори днес, въпреки че времето отдавна опроверга тезата за антагонизма в “сглобката”, последователите на промяната

продължават да отричат очевидното

Чуват, без да възприемат адекватно думите на Атанас Атанасов от 8 януари: “Ще трябва заедно, ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, да направим оценка на правителството, на министрите, за да може безболезнено и безпроблемно да направим ротацията.”

Правят се, че миналия петък не го е имало, понеже тогава Делян Пеевски защити вицепремиера: “Министър Василев е жертва на атака от съмнителни сайтове, на лица, които записваха посолства. След това медии, собственост на олигарси, ги тиражират.”

Тези дни, за да не страда

плоскоземната им митология, последователите на ПП и ДБ предпочитат временно да загубят интерес към политиката. Взели са си отпуск от громенето във фейсбук и четенето на морал на “неверниците”, пускат тенджери с манджи и котенца. Не за друго, а защото в разгара на битката с Радев техните лидери се оказват на страната на Пеевски - такива съдбовни обрати мелницата им не може да мели.

Огромните претенции и неоправданото самочувствие на най-гласовитите инфлуенсъри в държавата са в основата на повечето беди в България. Безалтернативната представа за политиката и живота, надвикването на всяка разумна мисъл, очакването да получават извинение за истината в крайна сметка ги прави все по-неудобни за собствените им вдъхновители. Скоро на “умно-красивите” няма да им остане юмрук, който да следват.