Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветеслава Гълъбова КАДЪР: NOVA
Цветеслава Гълъбова КАДЪР: NOVA

"По улиците е пълно с психопати, те ще ви набият, ако им заемете паркомястото, ако ги засечете на улицата... Ще ви напсуват, застрашителни са размерите на всичко това...", коментира директорът на психиатрична болница „Свети Иван Рилски“ д-р Цветеслава Гълъбова в студиото на Euronews Bulgaria. 

Психиатричната помощ у нас е недофинансирана според нея и е необходима спешна реформа в системата, но част от съсловието спира вълната на недоволство.

"Ние сме досадното доведено дете на психиатрията в България, през последните 25 г. се видя, че когато си различен във финансирането от една дейност, то просто си извън тази дейност. Държавните психиатрични болници се финансират основно от бюджета, тази година няма да има увеличение за тази изключително важна помощ", заяви Гълъбова. 

Тя припомни, че 8 млрд. лв. е бюджетът за здравеопазване за тази година, "а в нашата болница началник на клиника с дълъг стаж заплащането на месец е около 3000 лв.", коментира Гълъбова. "Активна е съпротивата срещу реформите", обяви тя. По думите й има увеличение на психозите заради употреба на наркотици. "Нерядко тези психози остават даже, когато човекът спре да ги употребява", обясни тя.

 заяви още лекарят.