Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Грег Абът
Грег Абът

Губернаторът Грег Абът е феноменален биткаджия, привлече  топкорпорациите на Америка със суперстимули и Тексас стана най-доброто място за бизнес и живеене  

 

Откакто е начело, населението се е увеличило с 40%, а 29 млн. тексасци създават феноменален брутен вътрешен продукт от 2,4 трилиона долара

Губернаторът на Тексас Грег Абът е на път да запали истинска гражданска война в САЩ заради желанието си да върне времената на Дивия запад и той като каубой със своята гвардия да пази границата от мигранти. Разбира се, президентската кампания е в ход и оттук нататък можем да сме свидетели на всякакви епични етюди в името на спечелването й.

Абът е роден да управлява, но определено е чешит. Обявен за "Най-добрия губернатор" на нацията през 2020 г., той като героите от "Великолепната седморка" с неукротима енергия преследва целите си до дупка - хъсът му е такъв, че

противниците му рано или късно вдигат ръце

и се отказват. Роден точно до военновъздушната база, Абът от малък е свикнал на екстремна шумотевица и да е сред военни. Казва, че така е кален, че не може да се огъне пред никакви трудности. Завършва право и един ден, докато амбициозният младеж прави джогинга си, животът му се преобръща буквално с главата надолу. Започва внезапна буря и дъбово дърво се стоварва върху него. Абът е смазан и остава парализиран до днес, принуден е да се придвижва с инвалидна количка.

По-късно разказва, че християнската му вяра го е спасила, за да издържи продължителното възстановяване: "Животът ни не се определя от предизвикателствата, а от това как реагираме на тях". Години по-късно той ще обобщи, че

инцидентът е счупил гръбнака му, но не и духа му

Въпреки че му се е паднала кошмарна "къса клечка", той напористо продължава да учи, намирайки си работа като юрист. През 1996 г. 39-годишният мъж попада в полезрението на тогавашния губернатор Джордж Уокър Буш и той лично го назначава за съдия във Върховния съд на Тексас.

Когато постът главен прокурор на щата се овакантява, амбициозният Абът, без изобщо да се колебае, се кандидатира, побеждавайки опонента си от Демократическата партия с 57 срещу 41%. Малко след това покровителят му Буш печели президентските избори през 2001 г., оставяйки прокуратурата на Абът, който за всеобщо учудване се превръща в един от главните прокурори, задържали се най-дълго на ветровития пост.

Натрупал солиден опит като магистрат, през 2014 г. той с лекота става губернатор на Тексас. Но преди да пристъпи прага на "Капитолия" в щата, нарежда отпред

да бъде поставен паметник с изписаните 10 Божии заповеди

Едва навършил 52 години, "кипящият от енергия вулкан" Абът се превръща в големия кошмар за демократа Барак Обама. Напереният тексасец негодува от федералните политики и съди администрацията рекордните 31 пъти. По целия конспект: държи да се облекчи депортирането на мигранти; атакува спорната здравна реформа; настоява да се орежат правата на транссексуалните и възможността да сключват бракове; противник е на таксите за въглеродни емисии и заселването на бежанци.

Макар делата му невинаги да постигат желания от тексаския "каубой" резултат, те

създават безкрайни главоболия на Обама,

защото политиките му буквално са блокирани от опърничавия губернатор.

Когато го питат защо е против еднополовите бракове, Абът веднага отговаря, че е римокатолик и не може да търпи съюз, който не създава потомство. По същия начин Абът беснее, когато някой опита да наложи на щата такси за въглеродни емисии.

Тогава той с нетърпящ възражение тон започва да разказва как климатът на Земята се е променял от ледникови епохи към затопляне и че този кръговрат е неизбежен.

Наред с това през 2015 г. Абът попада в епицентъра на една спираща дъха конспирация. Тогава на територията на щата стартира военното учение Jade Helm 15, което цели хората да свикнат с военни маневри и ако някога се наложи, да ги приемат по-спокойно.

Около доброто намерение обаче се завихрят такива

конспиративни теории,

каквито няма да хрумнат и на най-добрите фантасти. Според някои това било подготовка за военно нахлуване, други твърдят, че към Земята се е насочил астероид или комета и планетата не само трябва да се отбранява, а и всичко да мине под контрола на военните в деня след катастрофата. На фона на този искрящ "коктейл" от футуристични фантасмагории Абът се появява и много сериозно заявява, че тексаската държавна гвардия ще наблюдава изкъсо Jade Helm 15. Манипулаторите и конспираторите само това и чакат - "значи наистина в тази работа има нещо гнило".

Естествено, истерията около това повишава градусите на напрежението до червено и когато всички стоят вцепенени, чудейки се какво зло ще ги връхлети, се изяснява, че руската пропаганда умело се е възползвала от рутинното военно учение и е пуснала в ход серия от дезинформационни кампании по различни американски канали.

Защо губернаторът се е поддал на манипулацията, така и не става ясно. Но следващият му ход повдига също много въпроси.

Някъде по това време Абът обявява война на мигрантите и през 2017 г. подписва един от най-рестриктивните имиграционни законопроекти в Америка. Наричат го

"Покажи си документите",

тъй като с него губернаторът разрешава на полицейските служби да проверяват статута на всеки задържан. Нещо повече, с него Абът забранява бежанците да бъдат приютявани в градове убежища, ако са без документи на територията на щата.

Ядосан от нестихващите опити на мигрантите да преминават браздата нелегално, през 2021 г. управленецът започва да гради ограда на границата.

Когато въпреки това мигранти продължават да проникват на територията на щата, на базата на неговия закон те са изселвани към градове убежища като столицата Вашингтон.

Това възмути президента Джо Байдън и той обвини Абът, че постъпва "неамерикански", но

тексаската "стихия" само това и чакаше,

за да заклейми Белия дом, че се държи абсолютно безразсъдно по отношение на сигурността на границите.

Но ако човек се абстрахира от това типично за тексаски каубой поведение и се вгледа в действията му като управленец, ще открие, че той и в тази сфера е неумолима стихия, на която сякаш нищо не може да устои.

През 2020 г. е обявен за "най-добрия губернатор на нацията, благодарение на който Тексас остава най-доброто място за живеене, за работа и отглеждане на деца". Но освен това почти всяка година щатът оглавява класациите в САЩ на условията за правене на бизнес. Брутният вътрешен продукт на Тексас е внушителните

2,4 трилиона долара, създадени от 29-те му милиона жители

С това икономиката му се превръща в осмата по големина в света.

Много или малко е това? Ето някои сравнения - България с 6 млн. души генерира максимум 100-тина млрд. долара годишно.

Дори да бяхме пет пъти повече като брой хора, пак нямаше да стигнем Тексас, защото вероятно бихме произвеждали около 500 млрд. долара. Европейският съюз със своите 510 млн. жители отчита 14,5 трилиона БВП, или със 17 пъти повече хора от Тексас създава едва 6 пъти по-голям брутен продукт от петролния щат. Защо? Каква е тайната? Причината е, че там е Меката на американския бизнес и неслучайно Тексас е номер едно в САЩ по износ на технологии.

От първия си ден на поста Абът не е спрял да търси стимули, за да привлича най-перспективните US компании и неслучайно

Илон Мъск избра космодрума на SpaceX да е в Тексас

Не защото му харесва да прави ракети в пустошта и не защото иска да живее в сглобяема къща, а защото правенето на бизнес там е лесно и доходоносно.

Неслучайно в щата може да се разположи централата на Fortune 500, тъй като там работят голяма част от топ 500 от най-големите корпорации, казва Абът.

Но Тексас е дал подслон и на над 3 млн. малки предприятия, наели почти 50% от работоспособното население.

Нещо повече, Абът е горд, че Тексас е номер едно в Америка по най-голям брой работни места, създадени от работодатели, които са афроамериканци и испаноговорящи.

Когато започнаха инциденти в училищата, губернаторът

моментално извади 100 млн. долара

и нареди във всяко едно да се влиза след проверка с металдетектор, за да са спокойни родителите, че няма да има стрелби.

Очевидно на каубоя управлението му се отдава, защото откакто е начело на щата, населението е нараснало с 40%, и то благодарение на факта, че тези деца са родени там. Осем от всеки десет тексасци избират да останат по родните си места, с което щатът често оглавява класации за най-привлекателното място за живеене.

За това помага и фактът, че Абът е привлякъл 11 топизследователски университета, а процентът на завършилите гимназия деца там е най-високият в САЩ.

Че там се работи на космически обороти, говори и фактът, че само през миналата година са създадени 650 000 работни места, което е исторически рекорд. Благодарение на това е генериран най-големият бюджетен излишък и по този повод Абът заявява: "Но не се заблуждавайте,

тези пари не принадлежат на правителството

Те са на данъкоплатците. Ще използваме тези средства, за да осигурим най-голямото възможно намаляване на данъка върху имотите в историята на Тексас. Ние ще инвестираме в нашите ученици, в нашите учители и в нашите училища... Ще инвестираме в развитието на работната сила, ще възнаграждаваме колежите в общността за добро представяне и ще стимулираме научните постижения в нашите университети. Ще помогнем за изграждането на по-силни семейства и ще се грижим за нашите уязвими. Ще финансираме подобрения в инфраструктурата и ще продължим да привличаме нови бизнес инвестиции и икономически възможности. Но ще гарантираме и безопасността и сигурността на хората в Тексас."

За да опази този рай, на Абът му се наложи да предприеме шокиращи стъпки, за да осигури южната си граница. Мотивът му е, че оттам мексиканските наркокартели внасят дрога - толкова много дози фентанил, че могат да убият всеки възрастен и всяко дете в САЩ. 

Вече има невинни жертви на границата.
Вече има невинни жертви на границата.

В същото време губернаторът не може да бъде обвинен, че е расист. Самият той е щастливо женен за съпругата си Сесилия, която през 1981 г. стана първата испаноговоряща първа дама на Тексас. Двамата обожават дъщеря си Одри, която е финансист и след като тя напуска родното гнездо, те "осиновяват" три кучета от породата "Голдън ретривър".

Въпреки че се гордее, че в щата му са концентрирани най-много цветнокожи бизнесмени, Абът и гвардията на щата влязоха в безпрецедентни сблъсъци както с мигранти, така и с федералните служби. Губернаторът и главният прокурор отказват да ги допуснат до границата, обвинявайки, че си вършат работата през пръсти.

От тази златна възможност веднага се възползва съпартиецът на Абът - кандидатът на републиканците Доналд Тръмп, който застана на барикадите, подкрепяйки борбата на щата.

И разбира се, обеща, че ако спечели, ще им даде самостоятелност и ресурси да охраняват сами границата си.

За съжаление, невероятната енергия на Абът в случая изби в най-лошото - протестът му и желанието му да помогне на Тръмп да спечели президентската надпревара окървави предварително вота. Как опитният администратор ще отиграе тази топка "Разделяй и владей", водеща до невинни жертви? И дали действията му са провокирани единствено от това да помогне на Тръмп в кампанията, или замисълът е доста по-мащабен?