Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Британецът Крис Локстън създаде система за анализ на играта, която трябва да поизравни силите на национално ниво

Богатите смятат за свое рождено право да късат само най-свежите плодове от дървото на удоволствията. И се мръщят, ако по-бедните също протегнат ръце към клоните, вместо да пълзят по земята за огризките. Софтуерният инженер Крис Локстън през последните години прави всичко по силите си, за да поизравни силите на двата вида берачи. Благодарение на негова система за анализ на играта по-малките ще се опитат да се опълчат на големите в световния футбол.

Бързаме да уточним, че става дума за сблъсъците на национално ниво В клубните турнири не само в Европа, но и по света отдавна бяха

задушени всякакви

идеи за равноправие

Но мачовете на националните отбори са друга бира. Там ги няма милиардите на шейховете и влиянието на босовете от ранга на Флорентино Перес. Там все още продължават да важат едни малко по-различни правила. А с работата си британецът Локстън даде още няколко допълнителни коза на футболния Давид в битката му с Голиат. Добър пример в това отношение е мароканският национален отбор, който, възползвайки се от работата на IT специалиста, успя да стигне до полуфиналите на мондиала в Катар. Но за какво точно става дума?

Това не е магия и не е измислено вчера или онзи ден. Крис Локстън започва да работи върху проекта си, докато получава заплата като сътрудник на Британския спортен институт. Задачата му там е да анализира представянето на британските лекоатлети по време на квалификациите за олимпийските игри в Пекин през 2008 г. и в Лондон 4 години по-късно. Точно тогава Локстън започва да развива своята технологична платформа, която с помощта на видеонаблюдение проследява дори и най-дребните на пръв поглед детайли от състезанието на предварително избрания спортист.

Работата на британеца явно е направила впечатление на определена група хора и те го канят да работи в Азия, но този път задачата му е да анализира представянето на местни футболни отбори. Точно там го намират и босовете на ФИФА, които му стоварват пред прага няколко торби със злато и го убеждават, че е най-добре да се премести в кораба майка. Малко по-късно натам се насочва и не кой да е, е бившият мениджър на "Арсенал" Арсен Венгер. След края на бляскавото, но и твърде изтощително за психиката му приключение в английската Висша лига французинът беше привлечен от ФИФА,

за да развива

глобалния футбол

Мосю Венгер моментално насочи погледа си към новите технологии, а Крис Локстън бе готов да му предложи почти готовия си продукт. Съвместните усилия на двамата водят до внедряването на технология, която следи неуморно абсолютно всеки играч през всичките му 90 или 120 минути. Машините обаче не са оставени да вършат цялата работа. Инициаторите на проекта наемат екип от 100 човека, в който са включени анализатори, кондиционни треньори и IT специалисти. Всички те с помощта на новите технологии са ангажирани с възможно най-подробния анализ на изстрел, финт, спринт, на всичко!

"По време на мача за всеки футболист е зачислен по един от нашите хора, който нито за миг не го изпуска от очи. В това време върви и видеозапис на неговото представяне. В началото следяхме за няколко основни компонента, но след това добавихме на практика всичко, което ни интересува. В края на мача ние можем да анализираме колко минути е бил с топка в краката, къде по терена се е движел най-много, колкото пъти е подлагал на натиск съперника играч и на свой ред колко пъти е бил притискан от играчите на другия отбор. След това събираме данните и можем да изградим една по-цялостна картина за случилото се на терена", разказва авторът на проекта Крис Локстън.

Прощъпулникът

на платформата му

е през 2018 г. по време на световното първенство по футбол в Русия. Година по-късно Венгер идва във ФИФА и осъзнавайки потенциала на проекта, го подкрепя всячески, за да бъде изграден перфектен синхрон между машини и хора. "Показах на Арсен с какво се занимавам и след няколко дни той ми заяви: "Това, което правите, е страхотно, но аз искам да изградя най-добрия център за футболни анализи в света", спомня си Локстън. Двамата с Венгер усъвършенстват системата по време на квалификациите за мондиала в Катар и я дават в ръцете на всеки желаещ, независимо от неговия ранг и финансови възможности.

"Големият ни успех е създаването на нов футболен език. Азбуката му са всъщност всички данни, които събираме по време на мач и които ни позволяват да дадем отговори и на най-трудните въпроси", допълва британският IT специалист. Босовете на мароканския футбол са първите, които решават да се възползват от новия футболен език, за да напишат славна страница в историята си. Треньорският щаб на Мароко получава всичката му необходима информация, за да подготви отбора преди всеки от мачовете на световното в Катар. И ето че африканският тим стига до мач за третото място, загубен с минималното 0:1 от Хърватия. Именно малката балканска държава е друг от ентусиастите, които се възползват от всевъзможните видове анализи, предоставени им от ФИФА, за да развиват футбола си на национално ниво. Резултатите от тези им усилия са добре известни на всички фенове на най-великата спортна игра в света.

"Очаквам силите да се изравнят още повече, когато играят националните отбори. Ние предоставяме уникалната възможност на т.нар.

аутсайдери

да получат данни,

които по-заможните футболни федерации ползват от години. Сега всеки има почти равен достъп до информацията и е въпрос на желание и подготовка тя да бъде превърната в успехи", казва Стив Макларън, който в периода 1999 - 2001 г. събира точно такава информация за Алекс Фъргюсън в ролята си на негов асистент в "Манчестър Юнайтед". Сега англичанинът е в екипа на ФИФА, който се бори да изравни силите в световния футбол.

Компютърните специалисти и техните всевиждащи машини бяха особено търсени преди и по време на световното първенство за жени в Австралия и Нова Зеландия. Със сигурност интересът ще се засили още повече с наближаването на мондиала в САЩ, Мексико и Канада. За никого вече не е тайна, че с всеки изминал ден световният футбол ще развива все по-голяма зависимост от съвременните технологии.