Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На Коледа истински се потресох, когато разбрах, че най-големият дарител на храм паметника Александър Невски е дядо Добри от село Байлово.
Винаги съм знаел, че българинът трудно става съпричастен към подобни каузи, както и към чуждото нещастие, но един 97-годишен дядо да е дарил най-много пари за възстановяването на най-големия храм у нас, но и на Балканите (след Свети Сава Сръбски), това си е наистина срамно.
В Съединените щати например големите дарители са богатите хора. Те често не само дават пари, но и увличат масите да участват в каузи с продължение, а не в еднократни кампании.
Милионерите в САЩ обаче обикновено са започнали от нулата и са натрупали пари с ум, но и с много постоянство и труд. Истински филантропи, защото не са израсли в лукс и добре знаят какво е да си в нужда.
Нашите нови милионери също не са се родили със сребърна лъжичка в устата, но имат друго мислене. 90 процента от богатите днес в България са обикновени крадци, които не са в затвора заради необикновеното ни правосъдие.
Тези хора не обичат да даряват, или ако го правят, то е еднократно, показно и помпозно. Изследвания показват, че значителна част от българите, които помагат на непознати в беда, са всъщност мъже и жени, живеещи на ръба на бедността. У нас по-вероятно е да дари един безработен човек, отколкото крадец на ДДС, партиен велможа, забогатял от приватизационна схема, или пък измамник, който никога не е плащал данъци.
Другата причина да не се помага на хора в беда, е недоверието в кампаниите за набиране на средства, породено от тоталната липсата на ред и морал по време на прехода, от който изплуваха описаните по-горе милионери.
Затова и у нас постоянно се появяват съобщения за деца, които гаснат от различни болести някъде в страната, а събирането на пари за лечението им винаги отнема мъчителни месеци. Твърде често те не само не могат да бъдат излекувани у нас, но и няма фонд, който да финансира възстановяването им в чужбина.
В същото време според информация от мобилните оператори само за Коледа българите разменят над 15 милиона есемеса. Ако приемем, че те струват 1 лев, това прави 15 милиона лева - със сигурност достатъчно за лечението на всички деца, които ще изпаднат в беда в следващите 12 месеца, а вероятно ще остане и за купуване на животоспасяваща апаратура за детски клиники.
За първи път тази година мобилните оператори не вземат ДДС и такса от есемесите, изпращани за кампанията Българската Коледа. Това е абсолютно прозрачна благотворителна инициатива - организира се вече почти 10 години и е събрала до момента близо 20 милиона лева - реално раздадени на хиляди деца в нужда.
Затова, ако си пропуснал на Коледа, пусни есемес за Нова година. Номер 1117 - вместо дежурните пожелания.