Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ
ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ

"Шест пъти по-голяма е заболеваемостта от сезонния грип в сравнение с коронавируса. В София болните са 83 на 10 000, а средно за страната са 159 на 10 000. Тоест в София тепърва ще се увеличават случаите." Това заяви в „Тази сутрин" по бТВ проф. Тодор Кантарджиев, епидемиолог и съветник по здравните въпроси на Столична община.

"В момента се разпространяват две инфекции – сезонният грип и коронавирусът. Много важен е въпросът какво е съотношението в бройките между двете. От 577 проби горе-долу на един болен от коронавирус имаме шест болни от грип", обясни проф. Кантарджиев.

"Около 70 и повече процента е грип А, а грип В е по-малко от 5%. Това означава, че все още сме далече от края на епидемията, защото започнат ли да се увеличават В-тата при доминиране на А, означава, че идва краят", поясни епидемиологът.

По думите му има две лекарства, които лекуват грипа и те се изписват с рецепта. Може и да се предприеме профилактика с едното от тях. Грип В обаче по-трудно се поддава на двете лекарствени средства.

"Грипът засяга само лигавицата на белия дроб. За два часа вдигаш температура, суха и болезнена кашлица, страх от светлината, болки по ставите и мускулите", припомни симптомите проф. Тодор Кантарджиев.

Той обърна внимание на скарлатината.

„Имаме повече случаи, отколкото миналата година по това време. Това се дължи на неправилна употреба на антибиотици. Скарлатината трябва да се лекува с най-евтините антибиотици, а това българският лекар, и особена майката, не го иска", обясни проф. Кантарджиев.