Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Ковачевски
Димитър Ковачевски

Членството на Република Северна Македония в Европейския съюз не е и не може да бъде предизборно обещание, което никога няма да бъде реализирано, каза премиерът Димитър Ковачевски в обръщението си пред годишната конференция на тема "Година на европейските възможности", организирана от правителството на страната.

По думите му 2024 г. е година за решение дали страната ще остане в изолация или ще постигне напредък в евроинтеграцията си, а страната вече е направила големи инвестиции в бъдещето си и няма нужда „от партийно и политическо разделение, трикове, фалшиви обещания”.

„С твърда убеденост, с ежедневна работа и отдаденост на нашите ценности и политики, необратимо укрепихме и осигурихме европейската перспектива на Северна Македония, установявайки по най-добрия начин единството на всички най-важни неща за държавата и гражданите – уважение към миналото, по-добро настояще и сигурно и проспериращо бъдеще. През изминалата година всички разпознаха политиката на сътрудничество, партньорство и желание за решения в политиките на правителството на Северна Македония. Позиционирахме Северна Македония в международен план, дадохме възможност на страната ни да бъде уважавана и по-влиятелна от когато и да било в нейната независима история”, посочи Ковачевски.

По думите му за гражданите на Северна Македония ЕС "не означава еднопосочен билет или емигрантска виза", а гаранция за по-добър стандарт на живот в страната. Той отчете положителните резултати от работата на правителството през последните години – увеличаване на средната работна заплата, удвояване на минималната работна заплата, финансова подкрепа за компаниите и увеличаване на инвестициите, намаляване на безработицата, превръщане на енергийната криза във възможност чрез увеличаване на вътрешното производство на електроенергия. 

„С интеграцията в ЕС заплатите и пенсиите ще се увеличат между 70-90 процента, като в същото време ще получим допълнително доверие от нашите чуждестранни партньори и инвеститори, което ще се изрази в драстично по-голям брой инвестиции в страната. Ако сега Европейският съюз има дял от около 65% от общия брой чуждестранни инвестиции, можем да предположим колко по-голяма ще бъде тази подкрепа за страна-членка на ЕС. Сега отново сме изправени пред решение. По-точно, сега сме изправени пред решения. Необходими, истински, за едни лесни, за едни по-трудни. Но за всички нас решения, които носят отговорност”, посочи в обръщението си Ковачевски, цитиран от БТА.

На двудневната конференция ще бъдат дискутирани теми, свързани с използване на възможностите за бърза интеграция към ЕС; инвестициите в енергийния преход и инфраструктура за здравословна околна среда и европейско бъдеще; европейските възможности чрез модернизиране на социални, образователни и здравни политики; реформаторските процеси за ключови европейски ценности и стандарти; земеделието и балансирано регионално развитие; инфраструктурата и развитието на културата като ​​трайна инвестиция за бъдещите поколения.