Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

При неизяснени обстоятелства посред нощ пламва нейният дом в Смолян, пожарникарите откриват тялото в една от стаите, в реанимация са и 4-ма обгазени от огъня

Актрисата Емилия Ованесян загина в пожар в дома си. Огънят се е разразил в полунощ срещу петък в бл. 13 в жк "Нов център" в Смолян.

Пожарът е тръгнал от жилището на 67-годишната актриса, която е загинала в пламъците, съобщи шефът на пожарната старши комисар Симеон Цървуланов. Тялото е намерено в една от стаите.

От Родопския драматичен театър "Николай Хайтов", чийто член на трупата бе Ованесян, обявиха

тридневен траур в нейна памет

При пожара са пострадали още 4-ма души, които са обгазени. Те са настанени за лечение в МБАЛ-Смолян.

"Всички са на кислородна терапия. Състоянието им е стабилно и няма опасност за живота им. Кислородната терапия и съпътстваща медикаментозна ще продължи 48 часа", каза за "24 часа" шефът на реанимацията д-р Красимир Събев. Сред обгазените са момче на 15 г. и момиче на 17 г.

По последните два етажа на жилищната сграда са нанесени щети от огъня. Унищожени са мебели и покъщнина, опушени са и 150 квадрата стени, опожарена е кола, паркирана в близост до мястото на инцидента. Автомобилът вероятно е пострадал от гръмнала туристическа бутилка с газ в едно от помещенията.  

На този етаж в бл. 13 е живяла Емилия.
На този етаж в бл. 13 е живяла Емилия.

Очевидци разказват, че за минути входът се е напълнил с гъст дим, а един от горните етажи е горял, затова е имало блокирани хора.

Причините за възникване на пожара са в процес на установяване.

"Отиде си близък приятел, с когото започнахме заедно пътя си в това изкуство. Емилия бе изключително предан на театъра човек. Чак сега ще се разбере колко голяма е била", заяви министърът на културата Кръстьо Кръстев, който е работил с Ованесян 25 г. в Родопския драматичен театър.

През 1994 г. Емилия Ованесян получава статуетката
"Аскеер", която е българската награда за принос към театралното изкуство. Тези награди се връчват от 1991 г. от фондация "Аскеер".

Лауреати са актьори, режисьори, композитори, поети, а самата статуетка е дело на Георги Чапкънов.

Ованесян е отличена за водеща женска роля в "Чайка" на Чехов под режисурата на Илиян Николов. Там тя прави незабравимата Аркадина.

Ованесян е родена през 1957 г. в Пловдив, завършила е актьорско майсторство за куклен театър във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1980 г. в класа на проф. Атанас Илков.  

Разхвърляни изгорели части от балкони и покъщнина
Разхвърляни изгорели части от балкони и покъщнина

Тя е първата извънстолична актриса, носителка на престижната театрална награда.

"Някак съдбата е все едно написана от Чехов. Актриса жалон загуби Смолян! Загубата за региона е огромна, макар да не го осъзнаваме. Емилия отдаде целия си творчески и житейски път на Смолян.
Беше напълно всеотдайна към театъра,

един от творците, на които вярваше незаменимата
ни режисьорка Юлия Огнянова",

коментира потресна колежка на Ованесян.
Само преди дни Емилия е имала изява в пиесата "Бившата мис на малкия град".

Репетирала е и за постановката на "Албена" по
Йордан Йовков.

През 2019-а на сцената на Родопския драматичен театър Емилия Ованесян и Искра Йосифова отбелязаха 40 г. сценична дейност с "Театър, любов моя" от Валери Петров под режисурата на Емилия Ованесян - едно представление за всеотдайната и неизменна любов към театъра, за гафовете на сцената и извън нея, за взаимоотношенията на две актриси с живот, отдаден изцяло на театъра.

ЕМИЛИЯ ОВАНЕСЯН
ЕМИЛИЯ ОВАНЕСЯН