Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васил Божков пред входа на офиса, в който е под домашен арест.
Васил Божков пред входа на офиса, в който е под домашен арест.

Разходиха го до полицията по старо разследване за прехвърлени фирми, операцията приключи без нови обвинения и арести

Васил Божков прави нов политически проект. Това се разбра благодарение на акция на полицията в офисите му, включително на ул. “Московска”, където той е под домашен арест. Обвиняемият бизнесмен излезе пред журналистите на улицата и сподели плановете, докато вътре и на още 2 адреса в София, имаше засилено полицейско присъствие.

Акцията е свързана с разследването на убийството на Алексей Петров, обявиха по-късно от МВР.

“Няма никакъв Алексей Петров. Търсиха документи по старо дело за фирми, които са прехвърлени на друго лице. Ще разпитат Божков като свидетел”, заяви адвокатът му Георги Гатев, който присъства на обиска.

Петров беше убит на 16 август в гората над кв. “Драгалевци”. Божков е обвиняем, че е поръчител на друг атентат срещу него - през 2017 г., когато стреляха по колата на бившата барета с гранатомет. Разследването започна преди 3 г. и още не е приключило. То е част от т.нар. криминално дело срещу Божков за поръчителство на няколко убийства. Другото е хазартното дело за неплатени такси, по което е под домашен арест.

“Нямам отношения с Петров, нито общ бизнес - нищо. Казвал съм го много пъти”, повтори Божков пред дома си. От МВР запазиха мълчание за операцията по неотложност и уточниха само, че ще докладват материалите на прокуратурата, която също не коментира мистериозната операция.

“Нищо не намериха, нищо не взеха. Още през 2020 г. изнесоха всичко оттук. Празно е. С игла да минеш, няма какво да закачиш. Търсят документи за фирми, с които нямам нищо общо. На мен нищо не ми говорят. Създават зрелища и психоза”, обяви Божков и нарече акцията "смешна". След това се качи в колата си и отиде в СДВР за разпит, от който излезе след 2 часа със същата информация. 

Униформени и цивилни полицаи влизаха и излизаха от сградата на ул. “Московска” в петък.
Униформени и цивилни полицаи влизаха и излизаха от сградата на ул. “Московска” в петък.

Осветен за малко, Божков се възползва да анонсира бъдещия си политически проект. Още през 2021 г. той създаде “Българско лято”, но партията не успя да влезе в парламента, а след това не се яви на избори, защото попадна в списъка “Магнитски” заедно с лидера си. Сега Божков обещава друга формула и “Българско лято” ще е част от нея. В структурата щели да влязат хора и организации, които не са съгласни с управлението на страната.

“Скоро ще регистрираме политическия проект. Ще търся подкрепа от народа. Не искам политически партии, а личности - тези, които искат да имаме държава. Вече не съм бизнесмен, занимавам се с политика. Върнах се в България, за да направя нещо за страната. В Дубай бях недосегаем, можех да стоя там”, обяви героично Божков. И не пропусна да назове враговете си на политическия терен. Оказа се, че са всички партии в парламента, включително опозиционни.

От Пловдив премиерът Николай Денков коментира само, че няма допълнителна информация за разпита на Васил Божков и евентуалната му връзка с Алексей Петров. Според него трябва да има повече яснота, но за това трябвало да говори прокуратурата.