Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Работна ситуация от разкопките - извършва се археомагнитно датиране с вземане на проби от огнище в могилата. Снимки: Археологически музей-Пловдив.
Работна ситуация от разкопките - извършва се археомагнитно датиране с вземане на проби от огнище в могилата. Снимки: Археологически музей-Пловдив.
  • Раковини, донесени от стотици километри, когато няма дори кон и каруца, изумяват учените
  • Двуетажни жилища, украсена керамика и човешки фигури дават косвени доказателства за живота на нашите предшественици
  • Това не са първобитни хора, препасани с кожи, обитаващи пещери, категорични са Десислава Давидова и Стоян Иванов

Двуетажни къщи с устойчива архитектура, трайна уседналост, търговия на далечни разстояния във време, когато не е имало нито коне, нито
каруци. Но се проследява един непрекъснат живот в продължение на хилядолетия.

Това показват проучванията от праисторическата Плоска могила в Пловдив, чието датиране започва от късния неолит - VI хилядолетие преди Христа. В същото време обитателите са носили накити от раковини, донесени от стотици километри. Как е бил осъществяван този обмен в такива първобитни времена, питаме археолозите Десислава Давидова и Стоян Иванов, които наскоро приключиха разкопките, но ще ги продължат и през 2024 г.

"Не са много археологическите обекти у нас, които дават такава многослойна информация. Селищните могили са най-важни за изучаване на праисторията, тъй като рисуват картина за едно последователно развитие на тези общества, на тяхната култура, технологията на развитие и всички аспекти от бита", коментира праисторикът Стоян Иванов. Той се явява помощник в разкопките, които вече 2 г. мъчат живеещите около "Брезовско шосе", откъдето минава т.нар. Воден цикъл.

На пловдивчани им се изправят косите, като си помислят, че тегобите им ще продължат и тази година.

"Няма друг начин да достигнем до някакво знание за най-древните хора освен с този тип проучвания", отговаря Давидова, която ръководи разкопките.
Плоската могила се намира в северната част на Пловдив. Условно е имала диаметър 200 метра, а височината на културните пластове достига 6 м. Паметникът е от национално значение. До момента са проучени 100 м, предстоят още толкова.

"Късната праистория, както наричаме периодите на неолита и халколита, са времето на

възникване на първата европейска цивилизация

През този период се случват интензивни процеси на взаимно проникване на културата в Тракия с райони от Мала Азия чрез появата на черната излъскана керамика. Тук са били най-ранните земеделци и скотовъди", коментира пред "24 часа" акад. Васил Николов, който проучва солниците в Провадия и е консултант на разкопките в Пловдив.

По думите му Плоската могила и тази, която е била в кв. "Университетски", са селища с големи размери и интензивна култура.

Възниква въпросът: кому е нужно това и първа грижа ли е на днешните хора на Пловдив?

"Находките не могат да се сравнят с бляскавото Панагюрско съкровище. Но те обясняват колко е бил удачен изборът за място, където да се развие това селище преди 7000 г. и животът в него да продължи до съвременната епоха", отговаря Десислава Давидова от Археологическия музей в Пловдив.  

Археолозите Десислава Давидова и Стоян Иванов са убедени, че селищните могили като тази в Пловдив са най-важният момент от изучаването на праисторията.
Археолозите Десислава Давидова и Стоян Иванов са убедени, че селищните могили като тази в Пловдив са най-важният момент от изучаването на праисторията.

Според колегата й Стоян Иванов малко се говори за тези периоди от човешката история, те не се изучават в училище, не са познати за хората. И това е причината да се неглижират. Но именно те са дали основата на нашата цивилизация, тъй като тогава са се развили земеделието, животновъдството, архитектурата, занаятите.

"Именно това дава тласък на Балканите и нашите земи да се превърнат в център на историята. И малко не е достигнало на тази общност да мине прага на онази цивилизация, които познаваме от Египет, Крит, Микена, Акротири на остров Санторини в Гърция.

Така или иначе обитателите на Плоската могила и тази от Яса тепе в Пловдив, макар и на разстояние една от друга и разделени от една голяма река (Марица - б.а.), са общували помежду си, имали са връзки и с други селища.

"Някои, като чуят за праистория, си представят едни препасани с кожи хора от пещерите. Информацията, която имаме, е друга.

Те са по-близо до традиционните общества

и племена, свързани с общи традиции, бит, култура, фолклор, предавани устно", обяснява Стоян Иванов.
Поради липса на писмени сведения археолозите разполагат с косвени данни. За това говори украсата по откритата керамика и човешките фигурки. 

Керамичен съд с богато врязана украса от периода на халколита.
Керамичен съд с богато врязана украса от периода на халколита.

"Фактът, че живеят на едно и също място, показва, че са били силно свързани със земята. Търгували са на далечни разстояния. Освен с откритите раковини намираме и кремъчни сечива, които идват от територията на днешна Североизточна България.

Говорим за контакти на обмен, покривали огромни територии. Обхождали са ги пеша и по реките. Това са едни авантюристи", коментира Иванов.

Именно в Плоската могила учените са се натъкнали на останки от жилища, направени от дърво и глина.

Със сигурност, по думите им, е имало и такива с площ над 150 кв. м, което и за днешните стандарти е доста. "Има данни за

втори етаж, който е бил направен, за да приютява
повече хора

в една къща. Намираме огнища, пещи, домакински инвентар. В някои случаи съдовете са пълни с овъглена храна, зърно. Дали сме ги за проби", обяснява праисторикът.  

Находка на женска фигура от мида, произхождаща вероятно от района на Дуранкулак.
Находка на женска фигура от мида, произхождаща вероятно от района на Дуранкулак.

Той застъпва тезата, че това са заселници по нашите земи от Мала Азия, които пристигат в средата на 7-ото хилядолетие преди Христа и тук се смесват с племена от по-ранни периоди, които са ловци и събирачи. За произхода на "пришълците" говорят генетичните изследвания, направени по откритите скелетни останки.

Според изследователите разцветът на обитаване на Плоската могила настъпва през халколита, който обхваща първата половина на V хил. пр. Хр.

Плановете на жилищата малко или много повтарят по-старите и стъпват върху тях. Находките са керамика и фигурки, които археолозите наричат идолчета. Те са човешки и животински и са силно стилизирани.

"Техниките на застрояване се използват и до днес във високопланинските села. Например да си направиш ров, който да ти отвежда водата и да не идва в твоето жилище", вмъква Десислава Давидова.
С края на халколита следва период на силен упадък и обезлюдяване по нашите земи. 

Фигура на животно, вероятно бик, от ранния халколит - първата половина на V хил. пр. Хр.
Фигура на животно, вероятно бик, от ранния халколит - първата половина на V хил. пр. Хр.

"Дължи се вероятно на природни процеси. В науката се дискутира. Едни твърдят, че водещи са климатичните явления, а други говорят за вътрешни конфликти при тази протоцивилизация. Упадъкът е на границата на късния халколит и началото на бронзовата епоха, който е продължил почти 1000 г.

В този период виждаме регрес - малки селища с нискотехнологично развитие. Чак през бронзовата епоха на отделни места започват да се появяват по-сериозни поселения.

И това се дължи най-вече на бронзовата металургия, която дава тласък на развитие на културата по нашите земи. Наблюдава се и друго население, което идва от североизток", разсъждава 37-годишният праисторик.

Но точно през бронзовата епоха освен в Плоската могила

има данни за живот и на Небет тепе

в Пловдив. Двете населени места ги дели река Марица, която тогава е голяма и плавателна.

"Тепърва ще осмисляме връзката, при всички случаи има паралел. Те са били част от една културна общност", допълва Иванов. 

Женска фигура с изразени белези от средата на V хил. пр. Хр., открита при разкопките на Плоската могила.
Женска фигура с изразени белези от средата на V хил. пр. Хр., открита при разкопките на Плоската могила.

Колегата му Давидова смята, че в тази част от историята движещата сила е била необходимостта. "Хората не са били толкова първобитни, колкото сме свикнали да ги определяме. Необходимостта да решат даден проблем ги е карала да търсят решения", разсъждава тя.

Според двамата единственият шанс да разчетат тази много далечна история по нашите земи и на Пловдив са именно разкопките на този паметник.

"Ако не го направим, той ще изчезне и никога няма да разберем какви са били нашите първи предшественици", категорични са те.

За целта ползват интердисциплинарни науки и специалисти. На помощ е археометрията. Чрез методите на радиовъглероден, химичен, физичен и геологичен анализ успяват да датират без големи отклонения.

"Това е детективска история и е най-непознатата

от човешката цивилизация. Но всичко, което имаме днес, е тръгнало оттам. Любопитството ми към най-неразгадания дял от историята надделя да се занимавам с този период от науката.

Той не е бляскав като другите епохи. Но огромна част от праисторическите селища по нашите земи не са проучени", обобщава Стоян Иванов.