Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Ковачев-Фънки си купи часовника на Наполеон срещу 11 хил. лв. Това стана на благотворителен търг, организиран от депутата от ГЕРБ Пламен Тачев.
Фънки и плевенски бизнесмени наддаваха за 130-годишен часовник, както и за футболните екипи на премиера от "Бистришките тигри" и тениската на легендата Христо Стоичков. Той и Борисов не успяха да дойдат, но изпратиха писма в подкрепа на инициативата.
Целта на търга бе да се съберат средства за операцията на съгражданин на Тачев, който предостави антиката от колекцията си. Неотдавна "168 часа" писа за нея, както и за другата му страст - в двора му е пълно с мотори от Първата и Втората световна война. Обект на най-голяма конкуренция беше часовник на повече от 130 години.
Началната цена на старинния предмет беше 3000 лв.
В битката се включиха местни бизнесмени и Фънки, който от самото начало заяви, че ще се бори докрай за тази вещ. Сумата последователно набъбна на 9 хил. лв., след което стана 10 хил. лв. Тук Димитър Ковачев гръмогласно обяви: "11 000 лв." Думите бяха произнесени с такъв тон, че той направо отказа съперниците си.
Моделът на антиката е изключително ценен. Той е провокиран от формата на шапката на Наполеон Бонапарт. Създаден е по негово желание с механизъм "Бриге". Часовникът е каминен, изработен с излючителна тънкост - стоманата му е специална, за да не се разширява металът, когато работи. Наполеон Бонапарт е носел същата марка часовник, но ръчен, както Екатерина Велика и Пушкин. Вече горд притежател на "Бриге" е и Фънки.
След покупката депутатът Тачев с просълзени очи призова своя приятел Фънки да продължи неговата инициатива:
"Дано часовникът да помогне отново на някой друг, ако се наложи."
Димитър Ковачев прие присърце предизвикателството да помогне, тъй като има и личен мотив да стане част от каузата.
"Заинтересован съм от инициативата, защото и моят баща е болен от паркинсон. Когато Пламен ми разказа за намеренията си,
веднага прегърнах идеята
Не трябва да стоим и да чакаме само държавата да е зад подобни инициативи. Останаха малко хората с широки сърца, няма какво да се лъжем. Светът се овълчи. Ако имаше повече подобни добрини, светът щеше да бъде друг", споделя музикантът.
"С Фънкара имаме дългогодишно приятелство. Той е човек с главно "Ч". Сигурен съм, че не би отказал подкрепа и на други каузи", добавя депутатът.
След като прибра така желания часовник и обеща да спази завета, Фънки и Тачев си размениха няколко шеги за съквартиранта Къци Вапцаров.
"Борбата беше жестока, но някак си благородна", усмихна се Фънки.
"Ако тук беше и Къцамуна, щяхме да изкараме повече пари", пошегува се Тачев.
"Да, но оня, като го знам каква циция е, щеше да се откаже още в началото", отговори Фънки и допълни: "Шегата настрана, часовникът наистина си заслужава. Особено когато го придобиваш при такъв повод."
Футболният екип на Бойко Борисов с негов автограф
също предизвика интерес сред гостите. Наддаването стартира с первоначална тръжна цена от 1000 лв. В наддаването се включи и кметът на град Койнаре Данаил Тоновски. Най-напорист за тениската и късите гащета на премиера бе Анатоли Ценков от града. Той стана горд притежател на фаталния номер 13 срещу 2000 лв. С подписаната тениска на Стоичков си отиде местният гражданин Валентин Литов срещу 1000 лв.
"Уважавам инициативата, която се прави, за да се помогне на този нещастен човечец. Обичам хората в този град и се стремя да съм съпричастен с всичко, което е случва. Взех тениската, защото един мой колега е луд фен на Стоичков. Футболът не е моят спорт, но знам, че той ще се зарадва и ще му я подаря. Това е един дребен жест.

(От 56-а стр.)
Сумата от 1000 лв. сама по себе си е дребна, но е важна за болния Николай", казва Литов.
Останалата част от сумата бе събрана от допълнителните дарения, с които всеки гост подкрепи инициативата.
"На търга присъстваха сериозни бизнесмени, които нямаше да оставят нещата без развитие, но целта ми беше
да достигнат до сърцата
на тези хора
Няма значение колко пари даваш, важното е да си съпричастен към каузата. Исках да докосна тънката струна на добрината у хората.
Реших да бъде търг, защото този часовник ми е легнал на сърцето. Чувствам се лек и добър, че имам желанието да се разделя с нещо ценно за мен от гледна точка на времето. Влагам част от сръцето си за каузата", казва Тачев.
"Това не е първата му изява като дарител. През 2011 г. трябваше да съберем 5000 лв. за операция на едно 20-годишно момче. Той беше пострадал в тежка катастрофа, в която загинаха майка му и неговата приятелка. Наложи се в рамките на два дни спешно
да съберем сумата, за да бъде опериран
Гражданите на Койнаре се отзоваха и за ден успяхме да съберем 1500 лв., а останалите 3500 лв. бяха дадени лично от г-н Тачев. Той е от хората, които носят доброто в сърцето си", разкрива Тоновски.
"На откриването на моя хотел присъства и Бойко Борисов. Тогава отнякъде се чу, че ме подкрепя за народен представител, защото ми е приятел. В отговор премиерът каза: "Като гледам какъв хотел е направил и как се справя с бизнеса си, значи е човек, който е способен да се погрижи за семейството си. Щом може да осигури семейството си, значи е способен да се грижи и за други хора", спомня си Пламен Тачев.

Пламен Цеков - шеф на Здравната каса: Имахме готовност да допълним
липсващите средства

Събитието бе лично подкрепено и от директора на Здравната каса Пламен Цеков. Преди търга той пое ангажимент ведомството му да добави остатъка от сумата, ако тя не бъде събрана.
"Средствата със сигурност биха могли да се осигурят и по друг начин, но идеята на този търг е да събудим човечността у хората. Не трябва да се разчита само на институциите, трябва да има солидарност между хората. Ние постоянно се обръщаме към Запада, но там хората са съпричастни към ближния, когато има нужда от помощ. Поемам ангажимента Здравната каса да добави необходимата сума, ако тя не бъде събрана", обяви в началото Пламен Цеков.
"Организирахме този благотворителен коктейл, за да помогнем на Николай, който е болен от тежка форма на паркинсон. Трябва да му бъде направена интервенция, която струва 20 000 лв. Операцията може да бъде направена само в Университетката болница "Св. Иван Рилски", стартира началото на търга депутатът Пламен Тачев.
"Събрахме парите по няколко линии - присъстващите закупиха покани на символична сума, от които се събраха 700 лв., имаше и кутия за дарения, с която средствата се увеличиха с още 4000 лв. и последният кръг беше търгът, който набави останалите пари. В набирането на сумата се включиха и хора, които не пожелаха да афишират участието си. Надявам се всичко да се развие добре и отново да се съберем, за да отпразнуваме резултата."