Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА ЙОРДАН СИМЕОНОВ
СНИМКА ЙОРДАН СИМЕОНОВ

И защо големците все още разчитат на фабрикуваните си образи - вярват, че като прилагат буквално пиар техники, заблуждават народа и печелят доверието му

Средношколски е патосът, с който политиците поздравяват всяка година населението на Бъдни вечер и на Коледа, месейки питки, седнали на постни трапези с бакърени съдове, но без прибори, пускайки в мрежата фотошопнати фотоси със

застинали милозливи изражения

и послания в предизборния жанр, лишени от всякаква спонтанност… Въобще, целият покъртително редактиран подход на нашите избраници към празничния пиар ни кара да се замислим за филтрите в живота на българина.

Не конкретно за приложенията, с които се префасонират образи до неузнаваемост, като че ли шпакла ги е гладила, не! Тяхното си е обикновена човешка суета, която на някакъв етап ще отзвучи, както се случи на Запад. Филтрите там излязоха от мода, моделите на Виктория Сикрет, Шарън Стоун, Памела Андерсън и сума ти други звезди дефилират и

нарочно се снимат без грим,

за да възтържествува отново естествената, безфилтърна красота. Вътрешна и външна.

За филтрите по принцип и за хората, които разчитат повече на изфабрикувания си образ, отколкото на естествения си чар и обаяние ми е думата. За филтрирането на отношенията и самата човешка същност и горчивото усещане, което големците оставят след себе си, вярвайки, че като прилагат буквални пиар техники, заблуждават своя народ и печелят доверието му.

Фалшът и фабрикуването на визия не е български патент, среща се навред по света в демокрации, монархии и тоталитарни режими. По централните булеварди на Банкок например, накъдето и да се обърнеш, се издигат със самочувствието на древногръцки статуи огромни снимки на крал Рама Х, подобни на медальони в овални златни рамки.

Понякога е сам, млад, свеж и величествен, въпреки че в края на юли 2023-а е чукнал 71 години, друг път е с поредната си съпруга, бивша стюардеса, тук-там се мяркат майка му и покойният му баща Рама IХ, мир на праха му.

Култът към тайландския крал, чието рождено име е Маха Ваджиралонгкорн, е много силен, въпреки че монархът дори не живее в страната си, а чак в Германия.

Личното му състояние според Форбс е 56 млрд. евро,

освен това е световно прочут с разгулния си нрав, което обаче не помрачава сляпата преданост на бедните му поданици.

Женил се е 4 пъти, обича да посещава нощни барове под ръка с полуголи дами. През 2001 г. направо втрещява света – влюбва се в сервитьорка, която моментално обявява за принцеса и вдига сватба, а на снимките от събитието любимата му е на колене в краката му и заедно с кралския пудел яде сватбена торта от поставена на земята чиния. Между другото, когато въпросният пудел предава богу дух, Рама Х обявява 3-дневен национален траур в Тайланд, без да му мигне окото.

Независимо от шокиращия ексцентричен живот на своя владетел, 70-милионното население безропотно се отнася с почит и уважение към него. Не защото вземат филтрите му за чиста монета - причината е съвсем прозаична - в местния Наказателен кодекс има член, наречен lese majeste (наранено величие). Той гласи, че клеветата, обидата или заплахата към краля и династията се наказват със затвор от 3 до 15 години. Мракобесният текст е въведен още през ХIХ век от крал Рама I, а властващият днес негов наследник брани традициите с всички сили.

Иронията е, че колкото и да са дебели, филтрите заблуждават повече тези, които се крият зад тях, отколкото публиката - рано или късно на хората им писва. През май 2023 г. изборите в Тайланд печели опозиционната партия “Движение напред”, която се бори за радикални реформи.

Виж, филърите, за разлика от филтрите, са по-добро и откровено средство за изграждане на идеализирани образи. Те се подпъхват на увиснали места, опъват кожата и я изглаждат, изгледът се подмладява. Лошото им е, че си личат, неизменно подуват лицето като на красавицата, току-що събудена от 100-годишен сън, но пък със своето несъвършенство подчертават човешката същност на големеца.

Както се казва, “всеки сам си прецЕня”, доколко може, се осланя на филтри и филъри. “И най-добрите помисли на мишките и хората пораждат често само теглила и горести“ пише Стайнбек в една от най-вълнуващите си творби, посветена на любовта и разбитите илюзии.